Elimdeki tüm listelerimi iptal ettiğim için de uluslararası yıllık müzik listelerini tarayarak 30 yıllık bir liste muhasebesi yapmaya çalışacağım. Çünkü ben yapısal olarak aşırı takıntılıyım ve bu listelerin içinden çıkamayıp çok bunaldığım anlar olmuştu ve yıllarca hafta hafta tuttuğum listeleri en sonunda yok etmiştim. Neden mi bunalıyordum; çünkü kendimce de listeler oluşturmaya çalışıyor ve bir türlü karar veremiyordum sıralama konusunda.
Evet, o dönemler kulağıma çalan, sonradan keşfettiğim ama artık çıkış tarihinin ve sırasının öneminin olmadığı bir liste oluşturmaya çalışacağım.
Gazebo İtalya'nın en önemli şarkıcısı olmayabilir ama müzik dünyasına '82 yılında "Masterpiece" ile girmiş, 83 yılında da "I Like Chopen" ile çok meşhur olmuştu. Aynı yıl "Lunatic" de hit'di. Irene Cara'dan "Flash Dance" da vardı ama ben çok sevmiyordum.
Boy Geoge şarkılarıyla mı hit oldu, travestiliğiyle mi bilmiyorum; Do You Really Want To Hurt Me, Karma Chameleon.
David Bowie'nin "Let's Dance" şarkısı da 85 yılına taşınan şarkılardandı.
O dönem TV'de 7 dergisinin 10 şarkılık yabancı müzik listesi vardı ve kafasını karıştırmıyordu insanın. Bir de Amerika, İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa, Hollanda listelerinin ilk 5'ini veriyordu.
Eurythmics'in "Sweet Dreams"i herhalde hiç ölmeyecek bir hit olarak kalacak ama ben onları "There Must Be Angel" ile 85'te tanımıştım. "Here Comes The Rain Again" de 83 yılında çıkmış hitlerdendi. Zaten dikkat ederseniz hiç ölmeyen hitler 80'ler ve 90'larda daha çok çıkmış.
Paul Young "Come Back and Stay" ve "Love of Common People" ile meşhurdu.
Lionel Richie / All Night Long ve Hello. "Hello" için söylenecek söz yok zaten. Herkesin en büyük aşk şarkısıydı.
Ben sonradan keşfettim ama Donna Summer'dan "She Works Hard For The Money".
Spandu Ballet de o dönemler hit'ti ama benim o kadar dikkatimi çekmemişti; "True" da sevilen şarkılarından biri.
UB 40 de meşhurdu ve "Red Red Wine" listelerin ortak şarkılarındandı.
Bonnie Tyler demek sanırım "Total Eclipse Of The Heart" demekti.
Cyndi Lauper'dan "Girls Just Want To Have Fun" 84 yılında hit'ti ama 83 yılında çıkmış. O yılki "Time After Time" şarkısını çok sevememiştim çok hit olmasına rağmen. Yalnız Cyndi'nin ikinci en büyük hiti "She Bop" da 83'te çıkmış, "All Through The Night" da.
"Love is a Battlefield" ile Pat Benatar.
Duran Duran'ın en büyük rakibi "Relax" ile Frankie Goes To Hollywood. Duran Duran'in ilk hiti "Reflex" de o yıl çıkmış.
Madonna'da listelerdeymiş ama sanırım çok hit değildi daha.
"Say, Say, Say" ile Paul McCartney ve Michael Jackson'da o yıl hem listelerin tepesindeydi, hem de benim kulağıma gelenlerdendi.
"Let the Music Play" ile Shannon' da çok melodikti o yıldan kalan.
Rockwell ise "Somebody's Watching Me" ile gerçekten müzikaliteydi.
"I Don"t Wanna Dance" Eddy Grant.
Yalnız bu kişisel bir liste. 83 yılını tam anlamıyla teneffüs etseydim müzikal açıdan, belki daha çok ve farklı bir hit liste çıkaracaktım. Mesela o yıl tanısaydım belki Elton John'un "I'm Still Standing"i veya Madonna ile beraber Wham'ın ilk dönem şarkıları da farklı bir anlam kazanacaktı beynimde. Veya listeme almadığım onlarca şarkı da hit olacaktı gözümde. "Automatic" ve "Jump" ile Pointer Sisters'a falan rastlıyordum televizyonda ama sadece hoşlanıyordum, benim için çok vurucu değildi o dönem. Sting'in grubu The Police çok popülermiş ama sonradan da sevemedim onları ve şarkılarını. Özür dilerim ama ZZ Top' da ne meşhurdu o dönem ama hiç anlam verememiştim, hala da daha dinleyip de keşfettiklerimden değil. "Ain't Nobody" ile Rufus ve Chaka Khan'ı da biliyordum ama sadece bir dinletiydi benim için. Almanya'dan çıkıp da hiç sevmediğim Nena vardı bir de "99 Red Ballons" ile.
Bana 83 yılından bir kaç hir şarkı seç deselerdi,
Michale Jackson / Billie Jean
Cyndi Lauper / Girls Just Want To Have Fun
Eurythmics / Sweet Dreams
Lionel Richie / Hello
Yalnız bu listeyi uluslararası ortak listelere bakarak hazırladığımı söylemiştim. O dönemler benim sevip de unuttuğum için bu listede olmayanlar olabilir.
Aslında bu listeyi veya yapacağım diğer yıllardaki listeleri göz önünde bulundurduğumda müzik zevkimin ne kadar değiştiğini anlıyorum. Belki de sadece benim zevkim değildi değişen, müziğin kendisiydi de.
Bir şey daha itiraf edeyim. Çocukluk dönemimdeki "Türkçe Sözlü Hafif Müzik" dışında 85 yılından sonra benim literatürümde Türkçe müzik yoktu. Dinlemedim mi, satın almadım mı; hem dinledim, hem de satın aldım ama sadece ne yapıyorlar diye meraktan ve de bir şeyleri kaçırmak istemediğimden. Ruhumu satın alamadı Türkçe müzik benim. Çünkü uymuyordu benim yapıma. Tersti tek düze ve tek sesli müzikler. Sadece bir tanesi gerçek anlamda müzik yapmıştı benim ruhuma işleyen. O da malum! Günümüz Türkçe müziği bir kaç istisna hariç daha da berbatlaştı bana göre. Yabancı müzik çok mu iyiye gidiyor; hayır. Onlar da tekdüzeleşti. Sadece "Brit Pop" ve "Indie Rock" değerini koruyor.
Ben hiçbir zaman müziği sadece dinlemek için dinlemedim. Müzik benim için bir yaşama alanı, yaşama biçimiydi ve yapıma uygun olarak kaçırdığım hiçbir şey olmamalıydı, her şeyi dimlemeliydim, her şeyi tatmalıydım. Müzik keşfi bitmeyecek bir derya olduğu için öğrenme açlığıma da çok uygun bir alandı.
Müzik yelpazemi sınırsız tutmam bazılarına göre ukalalık, bazılarına göre delilikti. Çünkü insanın ayaklı bir müzik listesi olması saçmaydı, anlamsızdı bazılarına göre. Kimsenin umrunda değildi çünkü Dünya Müzik Listeleri'nde kimin kaç numara olduğu. Benim umrumdaydı işte. Özel radyolar çıktığı zaman Billboard Listelerini vermeyi bazen unuturdu DJ'ler ve hatrılatmalarımla verirlerdi. Eğer müziğin içinde olsaydım çok disiplinli olur, çok yorucu olur, çok illallah dedirtirdim çalıştığım kişilere.
Dinlediği müziğin ne olduğunun, kime ait olduğunun önemi olmayan insanlar var hayatta. Ben müzik dinleyeceğim de ne olduğunu, kime ait olduğunu bilmeyeceğim ha! Bir de kendilerini tek türle, tek sanatçıyla sınırlayanlar var. Onlar zaten müzik dinleyicisi falan olamaz. Sadece egolarına müziği malzeme etmiş oluyorlar. Bir de müziğin hayatlarında önceliği bir tarafa bırakın hiç önemi olmayan insanlar var. Düğün, eğlence olmasa hiç müzik dinlemeyecekler. Oynamak için müzik dinliyorlar. Aslında bu ülkede bilinçli müzik dinleyicisi yok denecek kadar az desem çok mu ukalalık etmiş olurum? Ticaretle müziği karıştıranlaraysa söyleyecek lafım yok. Çünkü onlara göre ben kim oluyorum ki!
Hit yağmuru altında 84 yılı ile devam edeceğim.
http://halilkandok.blogspot.com/2012/10/80ler-popunun-temelinin-atldg-yl-1984.html
http://halilkandok.blogspot.com/2012/10/modern-talkingli-yllar-1985.html
http://halilkandok.blogspot.com/2012/10/madona-yl-1986.html
http://halilkandok.blogspot.com/2012/10/george-michael-jackson-ve-uncahain-my.html
http://halilkandok.blogspot.com/2012/11/tum-zamanlarmn-hit-sarklar-yl-1988-ve.html
http://halilkandok.blogspot.com/2012/11/tum-zamanlarmn-hit-sarklar-yl-1989-ve_2.html
Harika şarkılardı, anımsattığınız için teşekkürler...
YanıtlaSilRica ederim. 30 yıllık süreci fırsat buldukça yıl-yıl ele alacağım. Daha dün gibi. 30 yıl geçmiş, inanamıyorum.
YanıtlaSilgüzel bir post olmuş cidden tebrikler... ben ki 80'leri hiç görmemiş birisiyim ama çağımızın modern popunu dinlemektense "cıstak cıstak" 70 ve 80'lerin şarkılarını dinlemeyi tercih ediyorum. hatta yeri geldiğinde beni o dönemlere gönderin diye arkadaşlarıma hayıflanırım. bu arada MJ'nin fotosu da ayrı bir ahenk katmış yazıya. Teşekkürler hatırlatma için ;)
YanıtlaSilRica ederim. O yılları dünya geneli, ülkemiz beğenisi ve benim beğenilerim doğrultusunda fırsat buldukça yıl-yıl ele alacağım.
YanıtlaSil