Ve huzurlarımıza "Like A Virgin" ve "Material Girl" ile Madonna'nın çıktığı yıl bu yıl. Bana göre müzik dünyasının en devrimci dahisinin müzik arenasına gerçek anlamda çıkış yılı.
Tina Turner dayakçı kocası Ike Turner ile yıllardan beri müzik piyasasındaymış ama sanki "What Loves Got To The With It" ile piyasaya çıkmış gibi oldu o yıl. Aynı albümden ve albümle aynı ismi taşıyan "Private Dancer" da çok güzel bir şarkıydı. Tina Turner daha uzun yıllar müzik piyasasının divası olmaya devam etti, 1 numara olan şarkılar çıkardı ama bir daha "What Loves Got To The With It" i sollayan bir şarkısı olmadı.
Bruce Springsteen' de benim için o yıllarda gerçekten bir şey ifade etmiyordu. Taa 2010 yılında çıkan "Promise" albümüne kadar. Adamı 24 yıl sonra keşfedebilmiştim. "Born In The U.S.A." ile başta ülkesi Amerika olmak üzere müzik listelerinin zirvesindedi "Patron" lakaplı şarkıcı. Ama benim gönlümün patronu asla olamamıştı 2010'a kadar. Ne de seksiymiş o yıllarda...
Geoge Michael "Careless Whisper" ile romantizmde bir devir açtı sanırım ve bu şarkının üstüne bir şarkı daha çıkmadı bu anlamda. Sonradan öğrendik ki hiçbir şarkısını karşı cins için yazmamış George Michael. İyiki de öyle yapmış. Yoksa bu güzelim şarkı ortaya çıkmayabilirdi. "Careless Whisper"ı eşcinselliğin heteroseksist bir dünyaya armağanı diyebiliriz. 84 yılında piysaya çıkıp da 85 yılına taşınan sadece bu şarkısı değil, "Wham" ikilisi olarak "Everything She Wants", "Wake Me Up Before You Go Go", "Last Christmas" ve "Freedom" da vardı George Michael imzalı. Bir albümden ne kadar hit çıkmış Tanrım!
Tears For Fears vardı "Shout" ile ama sevmeme rağmen o kadar ayılıp-bayılmıyordum.
O yılın ikinci en büyük balladı Stevie Wonder'ın "I Just Called To Say I Love You"suydu. Bu şarkıyı da ülkemizde duymayan kalmamıştı ner'deyse. "Careless Whisper"dan bile çok biliniyordu aslında.
Kenny Loggins'ten "Footlose"u da hiç sevmezdim. Bir de Ray Parker Jr.dan "Ghost Busters"ı.
Diğer romantiğimiz Billy Ocean'dı ve "Carriben Queen" ile benim gönlümü de fethetmişti. "Suddenly" ile de tüm dünyanın kalbini tam 12'den vurmuştu.
Herkesin anlayabileceği, sevebileceği bir şarkı değildi ama Sade o yıl "Smooth Operator" ile ülkemizin zirve şarkıcılarındandı. Zaten bana göre Pop Caz sevildiyse Sade sayesinde sevilmişti.
"Night Shift" ile Commodores da radyoda çok çaldığı için kulağımın aşina olduğu şarkılardandı. Bana göre hit değildi tabii.
Aslında 85 yılında tanıdığım ama 84 yılında çıkmış ve en çok sevdiğim şarkılardan biriydi Kool And The Gang'in "Fresh"i. Zaten benim için Kool And The Gang sadece "Fresh" demekti. Herkesin çok sevdiği ve liste başarısı olan "Cherish" i o kadar çok sevememiştim.
Depeche Mode "People Are People" şarkısıyla tanımıştı. Ne bulmuştuk bu mekanik şarkıda bilmiyordum ama benim de o yıl en çok sevdiğim şarkılardandı.
Benim sevmediğim ama o yılın Frankie Goes To Hollywood hitleri de "Two Tribes" ve "The Power of Love"dı.
Bronski Beat'in "Smalltown Boy" hiti o yıl çıkmış ama ben daha sonraki yıllarda keşfettim bu şarkıyı.
"Axel F" ile Harold Faltermeyer neredeyse bütün dünya listelerinin ilk beşindeydi o yıl. Enstrümantal olmasına rağmen bayağı-bayağı hit olmuştu.
Asford and Simpson ikilisinin "Solid" şarkısı da o yıl radyolarda o kadar çok çalıyordu ki, çok sevmememe rağmen çala-çala beynime yer etmişti.
Queen'i o yılların hitleri "Radio Ga Ga" ve "I Want To Break Free" ile tanıdım desem ayıp mı etmiş olurum. Ne yapayım önceki yıllarına yetişemedim.
Ben "Don't Look Any Further"i daha sonraki yıllarda cover olarak mı tanıdım tam olarak hatırlayamadım ama Dennis Edwards'ın 84 yılında çıkardığı bu hit gerçekten çok tatlı.
Kim ne derse desin ülkemizde o yılın en büyük hit şarkısı Laura Branigan'ın söylediği "Self Control"dü. Başka da bir şey yapamadı zaten Laura Branigan.
Murray Head'den "One Night in Bangkok"u hatırlayanınız var mı? Ne severdim o şarkıyı.
Jermaine Jackson'dan "Do What You Do" çok sevilen ve benim de sevdiğim şarkılardandı. Jermain Jackson'ın Pia Zadora ile söylediği "When The Rain Begins To Fall" şarkısı radyolarda o kadar çok çalınıp, ülkemizde o kadar çok sevildi ki... Şarkı zaten Almanya, Fransa listelerinde de 1 numara olmuş.
"High Energy" ile Evelyn Thomas'da o yılın hitlerinden-miş. Çünkü sonradan keşfettim.
85 yılında sevdik ama Alphaville fırtınası 84 yılında esmeye başlamış. "Big In Japan" de tüm zamanların en büyük hitlerinden. Slow hit'leri de "Forever Young" ama ben sevemedim. "Sounds Like A Melody" ise "Big In Japan"den daha mı güzeldi ne.
Baltimora'dan "Tarzan Boy"u bileniniz var mı? O şarkı da o yılın hitlerinden biriydi.
Liste başarısı olmamasına rağmen Rockwell'in "Knife" şarkısı hem çok güzel, hem de hit olmuştu.
The Cars - Drive
Talk Talk - Such A Shame
Scotch - Disco Band
Culture Club - The War Song
Boney M. - Kalimba De Luna o yılın diğer hit şarkılarıydı.
Devrim niteliğindeki "Thriller" ile Michael Jackson klip dünyasını harekete geçirdi. Çok pahalı bir prodüksiyondu ve film gibiydi.
Duran Duran'ın "Wild Boys" şarkısı benim o yıl en çok sevdiğim şarkıydı. Şarkı zaten Amerika ve İngiltere'de 2, Kanada, Almanya, İtalya ve Avrupa ortak listelerinde 1 numara, bir çok ülkede de 2 numara olmuş. Duran Duran demek "Wild Boys" demek zaten.
"Wouldn"t It Be Good" ile Nik Kershaw, "What Is Love" ile Howard Jones, "Eyes Without A Face" ile Billy Idol uluslarası ünlü olup ama ülkemizde o kadar hit olmayan şarkı ve şarkıcılardandı ama dergilerde falan haberleri yer alıyordu.
I Feel For You - Chaka Khan bana göre hit değildi.
Eğer yıl sonu değerlendirmesinde en en hit şarkıları say deselerdi;
1. Laura Branigan - Self Control
2. Alphaville - Big In Japan
3. George Michael - Careless Whisper
4. Stevie Wonder - I Just Called To Say I Love You
5. Duran Duran - Wild Boys
6. Tina Turner - What's Love Got To The With It
7. Sade - Smooth Operator8. Kool And The Gang - Fresh
9. Billy Ocean - Suddenly
10. Wham - Wake Me Up Before You Go Go
...
Bu liste sıralaması değişebilir ve başka şarkılar da ilave edilebilir ama şarkıların radyolarda çalma sıklığını ve ülkemizde yaptığı etkiyi göz önünde bulundurdum. Bir önemli not da aslında bu şarkılar 84 yılında çıkmış ama ülkemizde ve dünyanın bir çok ülkesinde 85 yılında daha çok sevildiler.
Gelecek yazı, Avrupa soundunun ve yabancı pop müziğin ülkemizi esir aldığı Modern Talking'li yıllar: 1985
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder