29 Ekim 2012 Pazartesi

Tüm Zamanlarımın Hit Şarkıları: Modern Talking'li Yıllar... 1985...


Hey Dergisi içinde bulunulan dönemde ne popülerse, formatını ona uyarlayan bir dergiydi. Müzik dergisiydi ama sinemaya da yer veriyordu. Televizyonun gündemde olduğu dönemde sonradan bağımsız olan Tele Magazin ekini vermeye başlamış, 80'lerin başlarında çıplaklığı magazin babında kapağına ve posterlerine kadar taşımış, Türkçe Sözlü Hafif Müzik piyasası kalmayınca da tamamen yabancı pop müziğe yönelmiş. Tam olarak hatırlamıyorum içeriğinin ne zaman tamamen yabancı müzik olduğunu ama 85'lerde dolu-dolu liste sayfalarıyla tam bir yabancı müzik dergisiydi ve hayatının en büyük tirajlarını da o dönemler yapıyordu. Eurythmics kapaklı sayısı 100 Bin adet basılmıştı. Benim yabancı müziğin hastası olduğum dönem de 85 yılına tekabül ediyordu. Yani 80'ler müziği yapısal olarak teslimiyete hazır olan ruhumu tam anlamıyla esir almıştı.

O yıl Avrupa soundu hakimdi müziğe. Tabi Amerika'yı bu akımın dışında tutmak gerek. Çünkü Modern Talking'in müzikleri Avrupa'yı etkisine aldıktan sonra albümleri Amerika'da da yayınlanmıştı ama alt sıralarda yer bulabilmişti ancak. İngiltere de tabiki de bu akımın içine dahil olmayanlardandı. Modern Talking'in ilk iki şarkısı İngiltere listelerine girse de ilk 50'ye bile girememişti.

Modern Talkin demişken 85 yılına değinmeye Modern Talking'le başlayabiliriz. Fırtına "You're My Heart, You're My Soul"la esmeye başlamıştı. 13 ülkede ve Avrupa satış listesinde 1 numara, bir çok ülkede de 2 ve 3 numara olmuştu. İngiltere'de bile listelere girmişti. Ardından "You Can Win If You Want" neredeyse aynı başarıyı tekrarladı ve 45'lik olarak piyasaya sürülmese de "Do You Wanna" da çok sevildi. İkinci albümlerini de aynı yıl çıkarmışlardı ve "Cheri Cheri Lady" ile devam etti fırtına. Albümden başka 45'lik çıkarmadılar ama "Let's Talk About Love", "With A Little Love", "Heaven Will Know" ve "Don't Give Up" da hit olmuştu.

Aynı yıl Modern Talking'in beyni Dieter Bohlen prodüksiyonuyla C.C. Catch, "I Can Lose My Heart Tonight" ve "'Cause You Are Young" ile Modern Talking'in başarısını tekrar ediyordu.

Almanya'dan Sandra'daydı liste sırası "Maria Magdelana" ve "In The Heat Of The Night"ile. Sonra Sandra'nın kocası Michael Creatu' da "Samurai" ile katıldı hit yarışına.

Falco Avrupa'dan sonra "Rock Me Amedeus" ile Billboard ve İngiltere listelerinin zirvesine oturan İngiltere dışındaki nadir Avrupalı şarkıcılarındandı. "Viena Calling" de aynı listelere girmeyi başarmıştı. "Jeanny" ve "Coming Home (Jeany Part II") ile Amerika ve İngiltere'de başarı gösteremese de gene bir çok ülkede çok sevilmiş ve hit olmuştu.

Bazı rock grupları vardır ama pek genele hitap etmedikleri için gündemde değillerdir ama bir şarkıyla hit olurlar. Foreigner' da "I Want To Know What Love Is"le hit olanlardandı.

Bir de gündemde olurlar, tarihe adlarını da yazdırabilirler ama aslında yaptıkları ne klasik bir şarkıdır, ne de hit'tir. Nasıl bir fırsattan istifade ediyorlar anlamıyorum; Daryl Hall and John Oates - Out Of Touch.

Bazıları da bazı kesime hitap ederler ama çok hit olamasalar da yaptıkları işin kalitesinden dolayı yıllarca dinlenebilecek birer klasiğe dönüşür şarkıları; Tears For Fears  gibi. "Everybody Wants To Rule The World", "Head Over Heels" bu yıl çıkan, "Shout" da 84'ten bu yıla taşınan şarkılarıydı.

Dire Straits "Brother In Arms" Albümüyle ülkemiz listelerinde en uzun süre kalan albümdür. Bu albümden çıkan "Money For Nothing" de grubun en uluslararası hit'idir. Albümle aynı adı taşıyan "Brother In Arms" da 45'lik olarak iş yapmasa da iyi bir şarkıdır, hatta çok iyi bir şarkı.

A-ha grubu Norveç'ten çıkan 80'ler ruhuna uygun bir gruptur ama onlarla günümüz grupları dahil hiçbirisi sidik yarıştıramaz. Diğerlerinin ulaştığı şöhret A-ha'nınkinin yanında osuruktan teyyare kalır. "Take On Me" hit'leri Amerika ve İngiltere dahil neredeyse dünyanın bütün ülkelerinin listesinde yer alıp milyonlarca kopya satmıştır. "The Sun Always Shines on T.V." de İngiltere listelerinde falan 1 numara olup hatırı sayılır bir başarı etmiştir.

Paul Young' da "Everytime You Go Away" ile hit'lerine bir yenisini eklemiştir. Hatta en hit şarkısıdır ki ben bu şarkısıyla tanıdım onu.

Starship'in "We Built This City"si, "The Power Of Love" ile Huey Lewis and The News, Don't You (Forget About Me) Simple Minds, St. Elmo's Fire (Man In Motion)John Parr, The Heat Is On - Glenn Frey, Never Surrender - Corey Hart, The Boys Of Summer - Don Henley, If You Love Somebody Set Them Free - Sting, Summer Of '69 - Bryan Adams, Walking On Sunshine - Katrina and The Waves, Addicted To Love - Robert Palmer, Lonely Ol' Night - John Cougar Mellencamp, Silent Running - Mike & The Mechanics, Centerfield - John Fogerty,  Alive and Kicking - Simple Minds, Forever Man - Eric Clapton listelerde olup, hatta 1 numaraya çıkanlar da var, o dönem için bana göre hiç hit olmayan ama uluslararası hit şarkılardı.

Stevie Wonder "Part Time Lover" ile bu yıl tüm dünya listelerinde 1 numara olduğu gibi, ülkemizde de çok sevilmişti ve "I Just Called To Say I Love You"yu da bütün şiddetiyle dinlemeye devam ediyorduk hala. "Overjoyed" da çok güzel bir şarkıydı diğer ikisi kadar hit olamasa da.

Ünlü sanatçıların Afrika'daki açlar için U.S.A For Africa ismi altında biraraya gelip söyledikleri "We Are The World" şarkısı bütün dünyada 1 numara olup 10 milyon adet 45'lik satmıştı. Ülkemizde TRT 'de Tülay İlter'in hazırlayıp sunduğu Müzik Bahçesinden programında da yılın şarkısı seçilmişti dinleyicilerin oylarıyla.

Müziğin 3-5 divası, hatta sesi en terbiyeli olan divası Whitney Houston 25 milyon satan ilk albümünden bu yıl, "Sawing All My Love For You", "All At Once" ve "How Will I Know" hitlerini sürmüştü piyasaya.

George Michael'ın solo çalışması "Careless Whisper" ve grubu Wham'la yaptığı "Wake Me Up Before You Go Go", "Everything She Wants" ve "Freedom!" şarkıları 84'ten gelip, 85'in yıl sonu değerlendirmesinin tepelerinde yer alan şarkılardandı. O yılki şarkıları "I'm Your Man"le de listelerin zirvesindeydiler.

Dizi müziği "Miami Vice Theme - Jan Hammer"da enstrümantal olmasına rağmen hit olabilmiş şarkılardandı.

Billie Ocean'ın 3. hitiydi "Lover Boy" ve çok şık bir şarkıydı. "Suddenly" ise çıktığı yıldan çok 85'de hit'ti. Aynı yıl çıkan "When the Going Gets Tough, the Tough Get Going"i sevemedim ama.

Glenn Frey'in diğer şarkısını hiç sevmemiştima ama "You Belong To The City" güzeldi.

Lovergirl - Teena Marie'yi radyolarda duyuyordum ama hiç de umursamıyordum.

Ready For The World'ün "Oh Sheila"sı çok kıl bir şarkıydı. "Rhythm Of The Night" ile Debarge da bu kıllığa örnekti. Aynı kategorideki "Word Up! - Cameo" ve "Single Life - Cameo" yu bu kategoriye dahil etmeyi unutmayalım.

Tanrım şimdilerde hiç kaldıramayacağım Phill Collins de vardı o yıllarda ve "One More Night", "Sussudio",  "Don't Lose My Number", 1 numarada da Marilyn Martin ile "Separate Lives", Phillip Bailey'yle "Easy Lover" diyordu.

Duran Duran, James Bond film müziği olan "A View To A Kill" ile Amerika başta olmak üzere bir çok ülkede 1 numara oldu ama benim listemde değillerdi. Ama 84 yılında çıkmasına rağmen "Wilde Boys" bu yıl patlamıştı. Duran Duran'ın 82 yılında çıkardığı "Save a Prayer" şarkısı da 85'te ve her daim dinlenen şarkılarındandı.

Howard Jones - Things Can Only Get Better, bir de bu vardı ama sonuçta vardı!

Aretha Franklin "Freeway Of Love" ile listelerin zirvesinde, "Who's Zoomin' Who" ve Eurythmics ile söylediği "Sister Are Doin' It For Themselves" şarkılarıyla gündemdeydi.

84'te çıkmıştı ama radyolarda 85 yılında daha çok çalıyordu ve bana göre en hit şarkısıydı Sheeana Easton'ın "Swear"i.

Murray Head'in "One Night In Bangkok"u çıktığı yıl değil de bir yıl sonra daha çok hit olan şarkılardandı.

Tina Turner'ın "We Don't Need Another Hero" şarkısını ben sevmesem de zirvede dolaşmaya devam ediyordu. Geçen yıl çıkan "Better Be Good To Me" şarkısı da  bu yıl kulağımıza çalan şarkılarındandı. "Private Dancer" ve "What's Love Got To The With It"i bu yıl da bol bol dinlemeye devam ettik.

Madonna da "Like Virgin" ve "Material Girl" ile geçen yıldan 85'e taşınıp en hit olanlardandı.

"Axel F" le Harold Faltermeyer'da etkisini bu yıl da devam ettiriyordu. Keza "Smooth Operator" ile Sade'de.

Cydi Lauper da 84 yılında çıkardığı hitleri "Girls Just Want To Have Fun", "She Bop", All Through The Night" ve "Time After Time" ile hala gündemdeydi.

O yılın hitlerinden biri de "No More Lonely Nights" ile Paul McCartney'e aitti.

Ashfor and Simpson'un "Solid"i de inadına çalmaya devam ediyordu bu yıl da.

Geçen yıl yüz vermediğim Thompson Twins' de "Lay Your Hands On Me" ile yıl sonu değerlendirmesinde yer alan şarkılardandı.

Listeleri taramasak göz ardı ettiğimiz gruplardan biri olacak Heart grubu ve şarkıları "What About love" ve "Never".

"Kool And The Gang"den "Fresh"i de en çok bu yıl sevdik, radyolarda da en çok bu yıl çaldı. Aynı şey
Jermaine Jackson'ın "Do What You Do"su ve Pia Zadora ile söylediği "When The Rain Begins To Fall" için de geçerliydi.

Bruce Springsteen'in "Born In The USA"ini de bu yıl sevdik, "I'm On Fire" da listelerde yer alan şarkılarındandı.

"I Feel For You - Chaka Khan"dan da bu yıl haberim olmamış mıydı?

Pet Shop Boys'tan "West and Girls" de bu yıl çıkmış, unutmuşum.

"That's What Friends Are For - Dionne Warwick And Friends"i de sevemedim 1 Numara olabilmiş şarkılardan olmasına rağmen.

Bazen kalite de hit olabiliyor. Tıpkı "Running Up That Hill" ile Kate Bush'un olduğu gibi.

Lionel Richie geçen yıl ki hitleri "Hello", "All Night Long" ve bu yılki hiti "Say You Say Me" ile radyoların yine gözdesiydi.

Mick Jagger sıkı bir parça olan "Just Another Night" ile o yıl da varmış.

Her şarkısı güzel değil ama bu şarkısı hoşuma gitti; Pointer Sisters'dan "Dare Me".

Sheila E. de "A Love Bizarre" ile  radyolarda hit olmuştu.

Survivor o yıl "Burning Hear" ile listelerdeydi ama biz "Eye Of The Tiger" şarkısını da dinliyorduk hala.

Mr. Mister de "Broken Wings" ile listelerin zirvesindeydi. Çok sevdim mi; hayır!

Grace Jones'u marjinal biri olarak tanıyordum dergilerden falan ama radyolarda çalmadığı için "Slave To The Rhythm"i sonradan keşfettim.

Grubun adına ve şarkının melodisine kulaklarım aşina ama o dönem üzerinde hiç durmadığım şarkılardan biriymiş; "Trapped " ve sahibi Colonel Abrams.

O dönemler kulağıma çalan ama pek de kaale almadığım ne şarkılar varmış; Pete Townshend - Face The Face de onlardan biri.

Hit sayılır mı, bana göre sayılmaz ama Stevie Nicks her daim dinlenir; Talk To Me - Stevie Nicks.

Bir de o yıllarda listelerde çok göremediğimiz ama dinleyici çok sevdiği ve radyolarda çok çaldığı için hit olan şarkılar vardır Raggio di Luna'nın "Comanchero"su gibi. Bu şarkı da 84'te çıkmış ama 85'de çok hit'ti. O yılkı kitleye sorsan en çok hangi şarkıyı hatırlıyorsun diye, direkt bu şarkıyı söyleyecektir. Bolero'nun "I Wish" şarkısı da hem çok güzel disko şarkılarındandı, hem de radyolarda o kadar çok çalıyordu ki, gören de Amerika ve İngiltere'de 1 numara olmuş sanacaktı. Bir konuyu da açıklığa kavuşturayım. Radyolar derken TRT radyolarından bahsediyorum. Yoksa o dönemler TRT'den başka radyo yoktu.

Paul Hardcastle'ın "19" şarkısı o yıl listelerdeydi ve ben de dinliyordum. Şimdi olsa hiçbir değeri olmazdı gözümde.

Unuıtmadım, unutmadım! "Nan na na na na! Life is life!" Evet o yıl herkesin marşıydı Opus'un "Life Is Life" şarkısı. Ama tek atımlık bombalardandı. Tarih oldular gittiler ama en derinden iz bırakıp gittiler.

"This Is Not America" ile David Bowie ve Pat Metheny o yıl ülkemizin de en sevilenlerindendi. TV'de 7 dergisinin Top 10'unun zirve şarkılarındandı. Ben de o şarkıyla tanıdım, sevdim David Bowie'yi.

Eurosound'lu şarkılardandı Bad Boys Blue'nun o yıl en çok hit olan şarkılardan "You're A Woman" ve "Pretty Young Girl".

Two of Us'ın söylediği "Blue Night Shadow"dan benim hiç haberim yoktu.

"Dead Or Alive, Dead Or Alive" diyorlardı ama şarkıları "You Spin Me Round"u hiç radyolarda duyamıyorduk.

Listelerde var mıydı, yok muydu hiç bilmiyorum ama bizim TRT'nin o yıl en çok çaldığı şarkı diyebilirim Lian Ross'un "Say You'll Never" şarkısına.

Ve gerçekten Almanya menşeili Avrupa soundlu şarkılar hakimmiş o yol müzik dünyamıza. Amerika ve İngiliz şarkıcıların ağırlığı karşısında esameleri okunmaz ama o yıl ülkemizi resmen esir almış bu tarz.

Jeniffer Rush da "Destiny" ve "The Power Of Love" şarkılarıyla romatizm rüzgarları estirmişti.

Rick Springfield'i de unutmadım. "Celebrate Youth" şarkısı ve yakışıklılığıyla çok top'tı.

84 yılında çıkmış Euro Disco tarzında Video Kids'in "Woodpeckers From Space"i Almanya listelerinin 4 numarasında, Norveç'in zirvesindeydi.

Midge Ure vardı bir de "If I Was" şarkısıyla radyolarımızda çalan ve İngiltere'de 1 numara olan.

Marillion'un "Kayleigh" şarkısı da o yılın şarkısıymış.

Ben Eurythmics'i "There Must Be An Angel"  ile tanıdım ve benim için en güzel şarkıları da hala budur. Çünkü bu şarkıyla Annie Lennox'un sesinin tadına daha çok erdim diyebilirim.

O yılların disco şarkıları bile daha melodikti. Flash And The Pan'in "Midnight Man" şarkısı da buna örnek sayılır.

O yıl bir de İtalya'dan Martinelli'nin "Cinderalla"sı vardı.

Talking Heads'in "Road To Nowhere"i güzel şarkıymış, özellikle düzenlemesiyle.

Onca şarkısını duyma da, tabi yaşım gereği, Elton John'u Nikita ile tanı ve sev!

Boney M.in "Happy Song" şarkısı 83 çıkışlıymış ama 85'te çok sevmiştik. TRT'ye fragman şarkısı bile olmuştu.

David Bowie ve Mick Jagger "Dancing In The Street" şarkısında biraraya gelmişlerdi.

Ivan "Fotonovela" şarkısıyla 84'ten 85 yılına taşınan Avrupalı hit'lerdendi.

King, "Love And Pride" şarkısıyla melodi ve sound olarak dans müziğinin hakkını verenlerdendi.


"Yeh-Yeh" Matt Bianco... Güzel bir hareketli pop caz örneği.

"The Captain Of Her Heart" şarkısıyla Double belki çok hit olamamış olabilir ama çok güzel bir şarkıydı.

Denise Lasalle'nin o yıl radyolarda çalan "My Toot Toot" diye şirin bir şarkısı vardı.

Fine Young Cannibals da "Johnny Come Home" ile o yıl çıkmış. Adamlar ne güzel şarkı söylüyorlarmış...

O yıl radyolarımızda çok çalan bir şarkı daha vardı ve de çok hoşuma giderdi; Yello'dan "Vicious Games"

"Frankie" de sevimli şarkılardandı  Sister Sledge'in söylediği.

 Simply Red'i "Holding Back The Years" ile tanıdık.

Chris De Burgh'ün 84 yılında çıkan albümünde yer alan "Traveller" şarkısı bir reklamda kullanıldıktan sonra sanki 45'lik olarak piyasaya verilmiş gibi ülkemizde meşhur olmuştu.

Miami Sound Machine'in "Conga" şarkısı hem çok sevilmiş, hem de listelerde yer almıştı.


O yıl çıkan hangi şarkılarla mı sallandık yuvarlandık ülkemizde;

1. Life Is Life - Opus
2. Comanchero - Raggio De Luna
3. You're My Heart, You're My Soul - Modern Talking
4. Cheri Cheri Lady - Modern Talking
5. Maria Magdelana - Sandra
6. Part Time Lover - Stevie Wonder
7. Take On Me - A-ha
8. Rock Me Amedeus - Falco
9. You're A Woman - Bad Boys Blue
10. I Can Loose My Heart Tonight - C.C. Catch

Bu listeye diğer Modern Talking ve C.C. Catch şarkısını ve Euro soundlu diğer şarkıları da ekleyebiliriz. Çok mu basit geldi? Hayatımızın gerçekleri!

'86 yılı ile devam edeceğim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder