26 Haziran 2011 Pazar

Olgun Severim!

Photo: Halil Kandok

Ben marketlerin olgun bölümünden alış-veriş yapmayı severim. Yani fiyatların normale göre en az yarısı, hatta dörtte bir oranında düşük, hafif buruşmuş meyve ve sebzelerin olduğu reyondan. Tabi ki başta cebime, sonra da ekonomiye bakış açıma uygun olduğu için. Sonuçta midemize aynı şekilde gitmiyor veya orada aynı şekilde kalmıyor ya. Aldığım kaloriye, besin değerine bakarım, gerisi bana tefarruattır benim için. Doğal kaynakların ve insan gücünün telef olmasının hiçbir gereği yok. Mutfağın komplekslere değil, işkembeye hizmet için olduğuna inananlardanım. İnsan metabolizmasının sağlıklı olabilmesinin tek şartı karbonhidrat, protein ve yağlardan oluşan gerekli besinlerin, yeterli kalorinin alınmasından ibaretse, bunu pahalıya mal ederek lükse dönüştürmek benim hayat görüşüme hiç uymuyor.

Bugünkü mönümüze gelince; Sirkeli domates salatasını ön yemek olarak alabilirsiniz. Domatesi, hıyarı, kırmızı biberi veya yeşil, acı veya tatlı olması da size kalmış, soğanı doğrayıp arzuya göre üzerine biraz yağ, biraz da sirke gezdiriyorsunuz. Alın size salata. Binbir çeşit salatadan bahsediliyor. Hangi sebzeyi seviyorsan, doğrayıp sosunu üzerine döktün mü olur sana salata. Ekmeğinizi de yağına-suyuna bandıra-bandıra yemek ap-ayrı bir lezzet veriyor.

Doymadınız mı? Dün olgun bölümden domates almıştım, önceki günden de olgun patlıcan vardı. Yemek yaparken ki ayrıntılara dikkat edin lütfen. Önce patlıcanları ister tam soyun, ister pijama şeklinde çizgili veya hiç de soymayabilirsiniz. Kübik-kübik doğrayınız. İyice dağılmayacak şekilde içine tuz koyarak haşlayınız, patlıcanın kekre-acı tadının gitmesi için. Tam pişirmeyelim ki sosuyla pişerken iyice hamur gibi olmasınlar. Sonra suyunu süzünüz. Sos olarak da küçük-küçük doğradığınız olgun domatesleri kavurmaya başladığınız soğan ve olgun biberlerin üzerine ilave ederek iyice özünü aldırınız. Domatesi biraz bol koyarsanız çok daha iyi olur. Yani patlıcanın tadını bastırsın fazlalığıyla. Patlıcan domates aşınıza tat olarak bir aroma olsun mümkünse. Bu sosu haşladığınız patlıcanların üzerine döküp beş-on dakika kadar daha pişirin. Ilımaya bırakın. Sıcak-sıcak yerseniz tadını alamazsınız.

Salçalı yemek severseniz, çok domates koymamıza rağmen azıcık da salça koyabilirsiniz pişerken. Ben yemekleri yağlı severim, siz de arzuya göre miktarını ayarlarsınız.

Dikkat ettiyseniz önce salata yedim, sonra yemek yaptım. Ama yemek pişinceye kadar da doyduğumu fark ettim. Yemeği de akşama yerim. Öyle binbir çeşit yemeği hazırlayıp sofra  donatırsanız, ne doyduğunuzu fark edebilirsiniz sofradan kalkıncaya kadar, ne de o kadar yemeği tüketebilirsiniz. Hem kendimizi, hem de kaynaklarımızı tasarruflu kullanmanın tek yolu az-ihtiyacımız olan kadar ve ucuz yolu tercih etmek.

Hayatı her yönüyle paylaşmak güzeldir mahremiyete inanmayan biri olarak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder