Bilinmeyen numaralarla ilgili bir eşcinsel karakterle canlandırılan reklam eşcinseller tarafından eşcinselliğin tek tipleştirilmesinden, abartılmasından ve eşcinsellerle dalga geçilmesinden dolayı, diğerleri tarafından da eşcinselliğe özendirir bahanesiyle tepki çekmeye devam ediyor. Hatta reklamda oynayan oyuncu bile nasibini almış bu eleştiriden. Tepki gösterenlerden birisi " Bu reklamlardaki 118.. diyen ibineyi bi' verseler, sabahtan akşama kadar üşenmeden döverim. O çıkınca TV’yi kırasım geliyor." demiş sosyal paylaşım sitesinde. Birisi de telefonun kablosuyla boğmak istediğini söylemiş. Homofobiğin birisi de "Reklamdaki arkadaş, yarın bir gün torunları 'Dede Youtube’da bir şey bulduk, bu adam sen misin' dese, itiraf edecek mi acaba?" demiş.
Bu bilinmeyen numarayı arayıp da küfür ederek kapatanların sayısı son rakamlara göre on milyonu geçmiş. Demek homofobisini dile getirebilenler bile bu kadarsa, memlekette homofobik olmayan yok anlaşıldığı üzere. Tabi eşcinsel karşıtlığı homofobik sayılmaz değil mi, olsa-olsa ifade özgürlüğüdür. İşin tuhafı da öylesine veya böylesine eşcinselliğin yansımasına olan karşıtlık.
CNN Türk'ün yaptığı anketten çıkan sonuç da şu an itibarıyla bu reklamı hiçbir kesimin beğenmediğine dair. Eşcinselleri aşağılayıcı bulanlarla, eşcinsel teması işlediği için karşı çıkanlar hemen-hemen aynı orana sahip. Beğenenler azınlıkta kalmış.
Bir 118 bilinmeyen numaralar firmasının televizyonda yayınlanan eşcinsel temalı reklamını beğeniyorum / beğenmiyorum çünkü...
Beğenmiyorum çünkü eşcinselleri küçük düşürüyor 25% 353
Beğeniyorum çünkü eşcinsellerin toplumun üyesi olduğunu hatırlatıyor 7% 101
Beğenmiyorum çünkü eşcinsel tema kullanıyor 23% 336
Beğeniyorum çünkü eşcinsel temalı da olsa eğlenceli 8% 110
Beğenmiyorum çünkü prodüksiyon olarak başarısız 21% 308
Beğeniyorum çünkü dikkat çekici 11% 156
Kararsızım 5% 73
Toplam Oy: 1437
Anlayacağınız eşcinselliğin görünürlüğü homofobiklerin de, eşcinsellerin de nefretini depreştiriyor. Sonuçta "bastırılmış" homofıbiklere de ayna tutuyor, homofobiyi içselleştirmiş eşcinsellere de. Reklamda farklı bir eşcinsel karakter canlandırılmıyor ki. Eşcinsellerimiz sanki tep tip değilmiş gibi, sanki tep tiplilikten kurtulmak için çaba sarf etmişler gibi. Kurtulmaya çalışanlar veya kurtulduğunu sananlar da heteroseksizmi içselleştirmiş olmasınlar sakın. Erkek gibi görünüp de eşcinselliğini gizlemeyen, eşcinselliğini açık şekilde ifade eden kaç tane eşcinsel var acaba? Evet, şu aşamada eşcinselliğin kabulü için eşcinselliğimizi ifade etmeliyiz açık ve net bir şekilde ki, feminen eşcinsel karakterlerden şikayet etmeye hakkımız olsun. Bilindik-feminen anlamda olmayanların eşcinselliğini kimse anlamadığı-bilmediği için, onları eşcinsel zannetmiyorlar ki. Rahatsız oluyorsanız kalıplaşmış eşcinsel rolünden, çıkın "Eşcinsellik öyle olmaz, böyle olun" diyin.
Ayrıca eşcinsellik bilinen anlamda, göründüğü-reklamlardaki gibi olsa ne çıkar? Eşcinseller öyle oluyor diye kabul edilmemesi mi gerekiyor? Öğretiler-içselleşmeler değişinceye-değiştirinceye-değiştirilinceye kadar ayrımcılık yapmamalıyız heteroseksistler gibi. Yoksa ne farkımız kalır ki onlardan. Demek ki daha yeterli yatırım yapamamışız ki, istediğimiz verimi alamıyoruz. Bu ayrıca aktivistlere de bir ayna olsun. İstediğimiz şekilde eşcinselliği normalleştiremiyorsak, o zaman bilindik anlamda normalleştirmekten başka çaremiz kalmıyor.
Heteroseksizmin eşcinsellikle dalga geçmesine ne kadar engel olabiliriz ki önce aynada kendimize bakmadıktan sonra? Ben o reklamı izlerken görünürdeki eşcinsellik aynasına bakıyormuş gibi hissediyorum ve rahatsız olmuyorum çerçevenin dışında kalan, görünmeyen eşcinselliğin nasıl olduğunu bilsem de? Çünkü görünmeyenler çerçevenin dışında kalıyorlar aynaya uzaktan baktıkları için. Bütün eşcinseller aynanın karşısına geçsin bir an önce doğru yansımalar için.
Gücü-parayı- medyayı elinde bulunduranların kitleleri doğru şekilde yönlendirmelerini beklemek de biraz fazlaca safdillik gibime geliyor kapitalist dünyada. Eşcinseller kendileriyle dalga geçilmesini istemiyorlarsa, önce kendilerini düzeltmeleri gerekiyor. Düzeltemiyorlarsa eşcinsellikleriyle olduğu gibi barışsınlar. Eşcinselliğe eşcinsel dedirtemiyorsak, "top" denilmesinden de gocunmamalıyız, hatta aşağılama anlamını kaybettirmek için benimsemeliyiz. Şu aşamada da 118.. bilinmeyen telefon numaraları reklamını sevmesi gerekiyor eşcinsellerin bence bir şey yapmıyorlarsa.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder