Baştan asla ve asla yıkıcı olmadığımı, aksine en küçük bir çabayı bile ama samimi olursa, çığ gibi büyüyebilecek bir umut olarak gördüğüm belirterek başlayayım. 90'lardan itibaren eşcinsellerin görünür ve hak taleplerini dile getirmeye başlamasından itibaren, eşcinsellik gerçeğinin muhalefete oy toplamak için vitrin malzemesi olmasıyla birlikte homofobi de siyasi pencerenin tutucu tarafında kendini göstermeye başladı. Seçim zamanında muhalefet LGBT dediği an, hatta demediği an bile, eğer kendi olumsuzluklarını örtmek için hedef şaşırtmak adına toplumun hassas noktaları olan ahlakçılık üzerinden, nefret yoluyla insanların % 90'nın sapık olarak gördüğü LGBTİ, muhafazakar troller tarafından "trendTopic" yapılıyor. LGBTİ demokrasinin en uç noktası olarak görülürken, diğer taraftan da en ahlaksızlık olarak görülebildiği için, malzeme yapılmaya da müsait olduğunun altını çizmek gerekiyor.
Son yıllarda kitlesel olmayan ve iktidar olmaları düşük olan partiler, LGBTİ'lerden de Milletvekili aday adayları göstermeye başladılar. Yani bir kaç kişi diyelim de, öyle aman aman bir rakam olduğu zannedilmesin. Onlar da tabiki de ilk sıradan gösterilmedikleri için daha önceki yıllarda olduğu gibi seçilme ihtimalleri söz konusu bile değil. Önümüzdeki seçimlerde de şimdilik bildiğim kadarıyla 2'si TİP, bir HDP'den olmak üzere üç LGBTİ ama 2'si trans, biri de zaman zaman biseksüel, zaman zaman lezbiyen olan bir kişi aday gösterildi. İşte burası çok önemli; Eğer Türkiye'deki eşcinsel Onur Yürüyüşlerine falan bakacak olursanız, LGBTİ denildiği zaman, ilk önce akla gelen erkek eşcinsellerdir, çünkü görünür olan onlardır, hak mücadelesi veren onlardır ve toplumun da erkekliğine tehdit olarak gördüğü erkek eşcinselliğidir.
Buna rağmen neden erkek eşcinseller milletvekili adayı gösterilmez de, heteroseksizmin bir parçası olarak görebileceğimiz transseksüeller ve erkek dünyanın tehdit değil de fantezi olarak gördüğü kadın eşcinsellikten aday gösterilir? Bu küçük partilerin veya muhalefetin LGBTİ dostluğuna veya eşcinsel haklarına gölge düşürmüyor mu? Türkiye'de belli noktaya gelmiş o kadar edebiyatçı, iş insanı, siyaset yapmasa da düşünsel alamda çok üst seviyeden siyasi birikime sahip ve eşcinsel haklarını savunabilecek bilinçli eşcinsel varken; neden LGBTİ adayı olarak bir iki transseksüel gösterilir? Teklif götürülmüş de red mi etmişlerdir, yoksa partiler bilinçli eşcinseli bilerek mi tercih etmemektedirler? Yanlış anlaşılmasın, konunun aday gösterilen LGBTİ'lerle alakası yok.
Partiler, eşcinsel haklarının güçlü bir şekilde savunulmasını istemeMektedir midir acaba? Hani biz LGBTİ hakları konusunda samimiyiz, adaylarımız formaliteden değil manasında bir şeyler söylüyorlar ya; ben şahsen LGBTİ-eşcinsel haklarının Türkiye'de siyaset yapanlar tarafından ciddi ciddi düşünüldüğüne inanmıyorum. Çünkü Türkiye'de siyaset; toplum ve demokrasi için değil, siyaset yapanların çıkarları ve ideolojileri için yapılan bir şey. Öyle olmasaydı, bunca siyasetçi birbirini yemek yerine işbirliği içinde faydalı bir şeyler yapmaya çalışırlardı. Siyasilerin ağızlarına bakarsanız, hep birbirini karalama ve nefret var. Hiç insanlar için güzel bir şey yapma vaadi yok. Verilen vaatlerin açlık sınırının altında yaşayan bir toplum için ekonomik olması kaçınılmaz elbet ama 21. yüzyılda üst perdeden bir demokrasi ayarı vermek için de ortaya çıkmak gerekmez mi artık?
Türkiye de herkes için çıkarlar ön planda olduğundan, talep edilmediği sürece de herhangi bir konuda bir şey yapmak kimsenin işine gelmez. Eşcinseller hak istemese, eşcinsellik bir sapıklık olarak görülmeye devam eder. Toplumun gözünde nedir eşcinsellik; cinsel gücü olmayan travestilik. Transseksüel adaylar da bu anlayışa cuk oturuyor zaten. Diyebiliriz ki; bazı partiler toplumu ürkütmeden, LGBTİ'lerin ağzına bir parmak bal çalıp oylarını almaya talip. Türkiye'de eşcinseller hak talebinde bulunmuyor mu; bulunanlarınki duyulmuyor, diğerleri de toplumla aynı kafadan; yani toplumsal cinsiyete uygun LGBTİ'lerden oluşuyor; talepleri de heteroseksistçe; yani kadınlık ve erkeklik üzerinden; cinsel yönelim üzerinden değil!
Türkiye'de eşcinseller ezik; cinsel yönelimleriyle barışık olmadıkları için, aynı toplum gibi homofobikler. Eşcinselliğimle en barışığım diyen eşcinselin bile yeni bir toplum inşa etmek yerine (toplumsal)cinsiyet kimliği üzerinden varolma durumu söz konusu. Oysa bu şekilde varolma, toplumda varoluş içinde yaşanılan kültüre göre bu şekilde de olsa, varoluşa gerçek bir çözüm değil, sorunu besleyen bir durum. Eşcinsel haklarının Türkiye'ye gelebilmesi için, öncelikle şu cinsiyet meselesini bir sıfırlamak gerekiyor. İnsan olarak varolalım, cinsel yönelimimizi de cinsiyet kavramının dışında içimizden geldiği gibi konumlandıralım. Benim cinsel yönelim varoluşum için, illa ki kendimi belli bir cinsiyet kavramına hapsetmem gerekmiyor. Biyolojik cinsiyetten bahsetmiyorum, toplumsal cinsiyete indirgenmiş cinsiyet kimliğinden-kadınlık erkeklikten bahsediyorum.
Tabi bütün bunlara istinaden diyebilirsiniz ki; siyaset veya politika, içinde yaşanılan topluma, kültüre, sürece göre yapılır; ben de o zaman diyoruım ki, eğitim düzeyi düşük toplumlarda siyaset yapmanın bir anlamı yok; boşa kürek çekme! Aynı tas aynı hamam olacak olduktan sonra, bu kafayla bir şey değiştirilemeyeceğine göre, her şey formalite ve ne haliniz varsa görün. Zaten biraz çizginin dışına çıktığın zaman, LGBTİ dünyası bile bundan rahatsız oluyor. Eşcinsel hakları dediğin zaman, bir eşcinsel olarak seni bile transfobik, bifobik, vesaire ilan ediyorlar. Bu yüzden eşcinsel hakları için bir şey yapabilme potansiyeli ve isteği olanların da şevki kırılıyor.
Keşke eşcinsel hakları gelince bu LGBTİ+ denilen kesim, işte o zaman kendilerini istedikleri şekilde ifade edebileceklerini anlasalar. Çünkü toplum diğer ifade cinsel kimlikleri kendilerine tehdit olarak görmüyor; Çünkü transseksüeli de heteroseksizme dahil, biseksüeli de, interseksüeli de. Çünkü onlar toplumsal cinsiyeti tehdit etmiyorlar, farklı şekilde de olsa daha besliyorlar. Asıl kabul edemediği eşcinsellik. Asıl kabul edilmeyen engelleri aştığı zaman, diğerleri otomatik olarak haklarına kavuşmuş olacak zaten. LGBTİ'lere sormak istiyorum; siz hangi taraftasınız; eşcinsellik mi, heteroseksizm mi?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder