Bayram nedir? Bunca yıl yaşadığım tecrübelerime dayanarak benim anladığıma göre genellikle sevince dayalı kutlamadır. Kültürümüzde sevinçle, mutlulukla eş anlamlı değil midir bayram kelimesi? Ulusça kutlanan bayramların milli veya dini dayanakları vardır. Kültürel değerlerimizin içimizde oluşturduğu anlam kadar da önemseriz bu bayramları.
Mesela bazılarına göre daha önemli olan bir bayram kutlamasını hafife almak, önem veren için bir hakarettir. Sana hitap etmiyorsa bile sesini çıkarmayacaksın veya layıkıyla kutlayacaksın! Mesela Ramazan bayramına Şeker bayramı demek dindarları sinirlendirebilir. Milli bayramların kutlanmasını engellemek de milli değerlere önem verenleri sinirlendirebilir.
Bayram bir sevinç, mutluluk kutlaması ama yüklediğimiz anlamlardan dolayı varoluşun ifadesi gibi. Bayramların kutlanma nedenleri var ve geçmişteki olaylar bizi var eden kültürel hayatımızın önemli kaynakları ama geçmişimize, kültürümüze, bizi var eden değerlerimize beklediğimiz saygıyı, biz başkalarınkine ne kadar gösteriyoruz.
Sizi var eden unsurlar sizin için önemlidir ama başkaları, bazıları için hiçbir anlam taşımayabilir. Hatta aynı coğrafyada yaşayan ve aynı geçmişe sahip bazıları için bile bir toplumu var eden kültürel değerler hiç önem arz etmeyebilir. Çünkü bazı bireyler o kültürde ve toplumsal değerlerde kendilerini bulamayabilir, hatta kendini gerçekleştirmesine engel bile teşkil edebilir o kültürel değerler.
Ama ne oluyor, katılmazsan toplumsal kültürel değerlere dışlanırsın, linçe bile maruz kalabilirsin. O zaman bu bencilce, karşındakini düşünmeyen "değer" nasıl değerli olabilir herkes için. Başkasının "değer"ine saygı göstermeyen "değer"ler, başkaları tarafından saygı görebilir mi?
Şahsen ben, beni yok sayan, beni olduğum gibi kabul etmeyen bir kültürel değeri, etkinliği, ister dini olsun, ister milli olsun benimseyemem, kabul edemem. Benim cinsel yönelimim, eşcinselliğim, varoluş kimliğim toplum ve değerleri tarafından kabul edilmiyorsa, benim için içinde yaşadığım coğrafyanın kültürünün etkinliklerinin hiç de anlamı olmaz. Kutlayan kutlasın, mutlu da olsun. Çünkü manevi tatmin çok önemlidir. İnsanın kendini gerçekleştirmesini sağlar.
Benim bayramım her Haziran ayında. Benim de doğduğum ay ve yıl olan Haziran 1969'da başlamış eşcinsellerin toplumsal baskıya karşı direnişi çünkü. Herkesin hayatta değer verdiği unsurlar, öncelikler farklıdır hayata bakış açılarının farklı olmasından ve kendi gerçeklerini, ihtiyaçlarını karşılamasından dolayı.
Herkesin manevi olarak varoluş dayanakları da farklıdır. Mesela benim için doğal ve özgür olmak en önemli varoluş sebebidir. Ben de kendim olamazsam doğal olamam, özgür olamam. Benim varoluş dayanağım, hiçbir şeyin etkisinde kalmadan kendimi tam anlamıyla ve özgürce gerçekleştirebilmektir. Benim kendimi ve özgürlüğümü kabul etmeyen hiçbir bayramın da benim açımdan bir anlamı olamaz.
Beni yok sayan bir kültürün etkinliğine ne yazık ki samimi bir şekilde katılamam. Çünkü içimden gelmeyen bir şeyi yapmak beni sahte yapar. Bunu ne kendime, ne de gerçek ahlaka yakıştıramam. Varsın birileri beni ahlaksız bulsun. Önemli olan kendime ahlaklı ve saygılı olmam. Kendine saygısı olmayanın başkasına saygısı da saygı değildir. Belki de saygıdır, bilemeyeceğim.
Eşcinseller bayramları kutlayamaz mı? Niye kutlayamasın. Yeter ki kendimizi kendimiz yok saymayalım, kendimize sahip çıkalım. Tabi kendimizi ner'de ve nasıl gördüğümüz çok önemli.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder