24 Mart 2011 Perşembe

Eşcinselleri Heteroseksizm Etiketledi

Bir üniversite öğrencisi bitirme tezi hazırlıyor konu başlıklarından biri eşcinsellik olan ve bana "Görüştüğüm erkek eşcinseller görsel, davranışsal ve kendilerinin de ifade ettikleri gibi 'kadın gibiler' " diyor. Bence zaten erkekler de kadın gibi, kadınlar da erkek gibi olabilmeliler birbirlerini anlayabilmeleri için. Eşcinsellerin, hatta tüm cinsiyetlerin içlerinde transekssüellik barındırdıklarını ama bunu itiraf edemediklerine inanıyorum. Toplum da zaten rol kalıplarının dışına çıkılmasına izin vermediği için ancak erkekliğe özenilebiliyor, imrenilebiliyor en fazla. Kadın gibi olabilmek ancak ötekiler gurubuna dahil olmayı göze alabilirsen mümkün oluyor.

Peki kadın gibi olanlar, transseksüeller acaba hepsi de hiçbir etkiye maruz kalmadan özgür iradeleriyle mi kadın gibi olmuşlardır? Tabi bir çok transseksüel bu sözlerimi hakaret olarak algılayabilirler ama transseksüel olmak acaba kadınlığın altını çizmek midir, veya erkekliğin altını çizmek midir? Kabul edilinceye kadar haklı olabilirler kadınlığı veya erkekliği abartma konularında ama toplumsal cinsiyeti benimseyerek bunun dışında kalanlara karşı direkt veya dolaylı olarak ayrımcılık yapmaları heteroseksizmi beslemektir resmen. Transseksüel bir arkadaşım, başka bir transseksüelin erkek eşcinselleri 'Penisli ibineler' diye aşağıladığını söylemişti. Bu düşünceye göre ister transseksüel ol, ister erkek veya kadın, toplumun kabul ettiği bir cinsiyetteysen, ötekileştirme hakkına sahip olmuş oluyorsun, nereden gelirsen gel, ne olursan ol, yeter ki erkek ol, yeter ki erkeklerin istediği gibi kadın ol!

Üniversite öğrencisi olaya toplumsal açıdan baktığı için erkek eşcinsellerin diğer LGBT'lere göre arada kalmışlık açısından daha bir dışlandığını söyledi. Ben zaten heteroseksizme dahil olmayı, doğadan bir dışlanmışlık olarak gördüğüm için hiç öyle, yani dışlanmış olarak hissetmiyorum kendimi tabi ki. Arada kalmış olarak dışlanmak istemeyen eşcinseller de görüntüsüne ve davranışlarına dikkat ederek heteroseksist maskelerle kendilerini koruyabiliyorlar. Tabi heteroseksist olmayıp sağır ve kör olan eşcinseller de var ayrımcılıklara ve dışlanmışlıklara karşı. Onlar arada kalmışlığın örnekleri ve arada kalmanın resmileştirilmiş halleri. Arada kalmışlığın savlarını destekleyen, önyargıları besleyen, toplumun ötekileştirmek için kaçırılmaz fırsatları, heteroseksizme yamanmak için toplumsal cinsiyeti destekleyen LGBT'lerin de ötekileştirlmekten kurtulma referansları "Bakın biz arada değiliz, erkek ve kadınız demek" için.

Peki transseksüellerin erkeklikleri veya kadınlıkları heteroseksizm tarafından onaylansa, eşcinsellik hakkında ne düşüneceklerdir? "Biz de bir erkek veya kadın olarak 'Eşcinsellik normal değildir' deme hakkına sahibiz ve bu homofobiye girmez" mi diyeceksiniz? Çünkü bir transseksüel annesi artık arada kalan oğlundan kurtulup, kızına sahip olunca-bedensel olarak transını gerçekleştirince "Erkek erkek gibi olmalı, kadın kadın gibi olmalı" demişti. Öğrencinin anketine cevap veren transseksüel bir arkadaşım, "Çocuklar eşcinselliğe özenmemeleri için, eşcinselliğe özendirici durumlardan korunmalı. Benim bebek isteklerime babam zamanında karşı gelseydi, erkek gibi yetişmem için ailem biraz daha çaba gösterseydi, belki eşcinsel olmazdım." dedi. Çok acı ki eşcinselliği ruhsal bozukluk, heteroseksüelliği normal görüyor. Bir çok soruya da heteroseksizmi destekler nitelikte cevaplar verdi.

Eşcinselliği toplumun resmettiği şekilde biliyoruz da, acaba eşcinseller gerçekten öyleler mi, öyle mi olmak istiyorlar, hiç mi heteroseksizmin suçu yok eşcinsellik etiketini kendi çıkarına göre yapıştıran? İş verseniz, aş verseniz, güvenliklerini sağlayıp saldırılardan korusanız, acaba eşcinseller sokakta fuhuş yapıp saldırgan davranırlar mıydı? Toplumun kabul etmediği bir yaşam biçimi sırf için cinsel yöneliminden dolayı ötekileştirildikleri için eşcinsellere mal edilebilir mi? Yani erkek ve kadın olursan doğru-düzgün insan mı olursun? Peki karşılaştırırsak erkeklik mi kötüdür, eşcinsellik mi? Ayrıca eşcinsellerle kötü olarak kabul edilmeyen davranışlara ortak olanlar kimler? Onlar da mı erkek değiller? Peki kim erkek öyleyse?

Toplumun damgasını yemeyip, olduğu gibi davranan, kendisi olabilen kaç tane eşcinsel var peki? Milyonda bir ne yazık ki. Öğrenci sordu "Yetmez mi hak mücadelesi için bu kadar eşcinsel?" Yetmesine yeter de, kim için mücadele edilecek, ne için mücadele edilecek? Kurtarılması gereken, kurtarılmayı bekleyen, "Ben eşcinselim, imdat!" diyen birileri olmadıktan sonra ne kadar anlamlı olabilir mücadele, ne kadar başarılı olabilir?

Varlar eşcinseller ama prezervatiflerini bir çıkartabilseler beyinlerinden ve bedenlerinden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder