14 Şubat 2023 Salı

2023'TE ÜLKEMİZDE DAHA NELER OLACAK? GÖRÜNEN KÖY KLAVUZ İSTEMEZ!

Astrologlar geçen yılın sonlarında 2023'te ülkenin düzeleceğine dair sorulara yaşadıklarımız ne ki dercesine sadece gülümsüyorlardı ve böyle bir beklenti içersine girilmemesi gerektiğini söylüyorlardı. Aslında ülkenin geleceği için kahin veya astrolog olmaya gerek yok. Mantık dersinde çok güzel bir örnek vardır "daha sonraki şeylerin ne olacağı"na dair. Bir torbadan çıkardığınız yüz bilyeden 99'u mavi ise, 100.sünün başka renk çıkma ihtimali neredeyse sıfırdır. Çok uzağa gitmeye gerek yok; 20 senede ne değişti; ileriye mi gittik, geriye mi? Türkiye'nin dünya üzerinde sosyoekonomik ve demokrasi anlamında konumu, sıralaması ne? Her geçen gün iyiye mi gitmişiz, kötüye mi? Dünyanın ülkeye bakış açısı ne, bizi kaale alıyorlar mı? Peki dünyaya değişim konusunda bizim etkimiz ne? Mesela bizi Avrupa'dan Afganistan gibi görüyorlarmış.

Gelişmişlik nedir sizce? Sadece ekonomi mi? Zengin Arap ülkelerini gelişmiş mi saymamız gerekiyor? İnsan hakları ve demokrasi neyin ölçeği oluyor? Eğer bir ülke eğitim olarak yeterli seviyede değilse; o ülke, ekonomisini ne geliştirebilir, ne de eşit şekilde kullanabilir. Başa geçen cebine indirir. Siz istediğiniz kadar çalışın ve üretin, istediğiniz kadar ihracat yapılsın; eğer sizin vergileriniz birilerinin cebine giriyorsa, ideolojiler ve iktidarda kalmak için birilerine yem olarak dağıtılıyorsa, ne yapsanız nafile. Gelişmiş toplumlara bakarsanız, ekonomilerinin yanı sıra insan hakları, demokrasi, eşitlik, özgürlük ve en önemlisi eğitim konusunda en üst seviyededirler. Geri kalmış toplumlar ise fakir oldukları gibi anti demokratiktirler de. Bunları düşünmek için çok akıllı olmaya falan da gerek yok. Ama en başta eğitimin de herkese yetiştirebilmesi için, nüfus planlamasının hayata geçirilmesi gerekir. Peki ülkemizdeki eğitime bakış açısı ne? Olsa da olur olmasa da olur havasında. Mesela pandemi olur üniversiteler kapatılır, deprem olur üniversiteler kapatılır... Medeni dünyanın neresinde vardır böyle bir şey? Sanki eğitimin olmaması için fırsat kollanıyormuş gibi. Hele kadınların okuması hiç istenmez. Bir ülkenin gelişmek için bütün kaynaklarını öncelikli olarak eğitime aktarması gerekir. Çünkü insanca yaşamak ancak eğitimli insanların yaşadığı ve yönettiği bir dünyada mümkündür. Böyle bir dünyada  insanlar, bencil ve çıkarcı olmanın uzun vadede kendine de zararı olabileceğini, bencil olmanın kimseyi mutlu etmeyeceğini tahmin edebilir. 

Deprem bölgelerinde yaşayan gelişmiş ülkeler depreme dayanıklı binalar inşa ederek, can kaybı olmadan bu tehlikeyi atlatabilirken, bizim gibi kısa vadeli be bencilce düşünen ülkeler ise yerle bir olabilir ve deprem sonrasında da çözüm yolları bulamazlar. İnsanlardan deprem vergisi toplanmıyor mu? Peki deprem anında toplanan bu vergiler nerede de tekrar insanlardan para toplanıyor; 24 sene önce de böyleydi, şimdi e böyle. Şahsen deprem sonrası toplanan paraların nereye gideceği konusunda da benim hiç güvenim yok; toplanan vergiler deprem bölgesi için mi kullanılacak, yoksa ne için kullanılacak? Bir ülkenin merkez bankası neden tamtakırdır sizce; üstelik vergiler düzenli olarak toplanırken. İktidar İstanbul'u kaybedince neden panik oldu; çünkü vergilerin en büyüğü orada toplanıyor. İmamoğlu'dan önce dini vakıf ve derneklere seçim yatırımı olarak ne kadar, kaç milyonlarca para akıtıldığını biliyor musunuz? Benim vergim, ülkeye katkısı olmayan bilim dışı derneklere niye aktarılır ki?

Size bir şey söyleyeyim mi, seçimlerden sonra değil, 200 yıl sonra da bu ülkede değişen bir şey olmaz. Bu ülkede dogmatik, yani dine inananların oranı kaç? Bu ülkede insanların % 100'e yakını hala homofobik değil mi? Yılda kaç kadın en yakınları tarafından cinayete kurban gidiyor? Çevre duyarlılığı, dolayısıyla hayvan ve bitki örtüsüne karşı duyarlılık ne kadar? Daha da önemlisi ne biliyor musunuz; iktidarlar neden kendisi gibi düşünmeyen insanları kendi vatandaşı gibi görmez? Örneğin devlet kendi partisinden olmayan belediyelerin, deprem öncesi önlem için işbirliği tekliflerine neden cevap vermemiş? Peki devlet imar aflarını suç teşkil edebilecekken, neden başarı marifetmiş gibi anlatır? Devlet neden gerekli denetimleri yapmaz? Bütün bunlar eğitim ve bilim toplumu olup olmamakla alakalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder