Albüm yapmak çok zorlaştı diye bahane üretmeyin; çok satması için değil, müzik adına albüm yapın. Teknoloji basit bir düzenekle kayıt yapmak ve Youtube gibi mecra ile bütün dünyaya ulaşmak gibi öyle bir kolaylık sağlıyor ki; artık konuşmaya başlayan çocuklar bile albüm yapma noktasına geldi.
İstisnalar hariç o kadar eleştirdim ki müzik şirketlerini tüccar zihniyetli olmalarından dolayı, müziğe değil paraya yatırım yaptıklarını falana... Artık o safhayı da geçtim. Çünkü müzik şirketleri paraya değil de sadece müziğe yatırım yapsalardı da şu anki gelinen nokta gene kaçınılmaz olurdu; çünkü zaman-(la her şey) değişiyor ve paralelinde müzğe dair şeyler de. Haa, müzik yapımcıları zamanında müziğe yatırım yapsalardı, belki elimizde daha kaliteli müzik albümleri olabilirdi ayrı mesele, onu da zaten zaman itibariyle dile getirmiştik.
Dediğim gibi müziğe dair şeyler değişti; eskiden 45'lik yaygın, 33'lük nadirMİŞ, sonra kaset ve CD üzerinde albüm yaygılaştı; 45'lik mahiyetindeki single'lara hasret kalmıştık, şimdi ise sazı alan single yapıp Youtube'da yayınlıyor; artık albüm nedir unuttuk gitti bile; çünkü teknolojiyle birlikte müzik mecraları ve koşulları değişti, yaşam biçimlerinin ve dolayısıyla toplumsal değişimlerle müzik anlayışı da değişti. Zaten insanlar eskiden müziği çok anladığı için albüm almıyorlardı ki, n'apnlar; plak, kaset ve CD dışında ulaşım mecraları yoktu. İnternet çıktı, insanların gerçek yüzü ortaya çıktı. İnsanlar eğlenmek için müzik dinliyorlar, elinin altında olunca da o parayı basılı müzik ürününe vermek yerine, gidip barda yiyiyor. Benim gibi yiyeceği ekmek parasını müzik albümüne yatıran gerçek müzik sevdalısı sayılıdır. Haaa, şunun da altını çizmekte fayda var. Bakınız, ben öyle "plak koleksiyonu yapayım" kadar obsesif kolleksiyoner değilim; kolleksiyonerin alasıyım ama plak olacak diye takıntım yok. Ben elimdeki müzikleri nasıl uzun ömürlü olacak şekilde koruyabiliim derdinde olan biriyim. CD o yüzden çok daha önemli benim için kalıcı olduğundan. Hatta küçücük bir çipe'e dünyanın bütün müzikleri doldurulsa ve o da beynime yerleştirilse, yeni müzikler de oraya transfer edilebilecek şekilde kapasitesi sınırsız olsa; işte budur derim çok pratik olduğu için. Deprem olunca CD'leim altında kalır diye korkum olmaz en azından!
Konuyu uzatıp, dağıtmayalım. Evet müzik anlayışı ve müzik koşulları değişti ama bu sanatçıların veya müzik şirketlerinin albüm yapmalarının önünde bir engel teşkil etmemeli. Şu anda geçerli olan müzik platformu ne ise, onun üzerinden ulaştırırsın yapacağın müzik albümlerini. Haa, albüm yapmak zor demiştiniz değil mi? Katılmıyorum; bana göre albüm yapmak da kolaylaştı teknolojiyle birlikte. Eğer besteler çok pahalandı diyorsanız; bunun da sebebi müziksel değil; Türkiye'nin yönetim biçimini ve ekonominin bir türlü düzene oturtulamamasıyla alakalı; AKP'ye oy vermeseydiniz o zaman. AKP belediyelerine verdiğiniz konserlerle nemalanmaya devam edin, müziğin ruhuna fatiha okuyun! Bu arada bir kilo patlıcan ile bir müzik albümü aynı fiyat; 20 lira. Eğer albümlerin alıcısı olsaydı, şirketler şimdiye kadar o albümleri en az 50 liraya çıkarırlardı. Demek ki zamanında 5 liralık albümleri bize 20 liraya kakalamışlar.
Müzik dünyası, kafasını-anlayışını değişime uyarlayamıyor ülkemizde ne yazık ki. Büyük sanatçılarımız albümlerimiz satmıyor diye üzülüyor ve küsüyorlar; mesela Nülüfer. Canım benim, kıyamam ben ona. Çünkü ne kadar hassas ve duygusal bir insan olduğunu tahmin edebiliyorum. Keşke Nilüfer, Nükhet Duru, Ajda Pekkan, Sezen Aksu kadar uzun ömürlü olabilselerdi sanatçılarımız. Kendilerinden sonra gelen kuşaklar bile teklemeye naşladı; kim inanırdı Candan veya Sertab'ların bile gün gelip tınlanmayacağı. O yüzden Demet Akalın ev Hande Yener'i takdir etmek gerekiyor. Ne inatlarmış be; asla pes etmiyorlar. Bravo.
O zaman ne yapmak gerekiyor; beklentilerimizi artık albümlerin satışı üzerine kurmamalıyız. O albüm denilen şey satmıyor, satmayacak da. Eee o zaman albüm yapmayacak mı sanatçılar, sadece satışlar veya maliyetler mi belirleyecek albüm yapılıp yapılmamasını? Öyle olmamalı bence. Kafaları değiştireceğiz. Müzik üretilmezse, hayat durur. Müziği düşüneceksin, müzik adına bir şeyler yapacaksın. Ayrıca YouTube'da ne kadar çok tıklanırsan, o kadar reklam geliri geliyor. Basit müziğe düşmek istemiyorsan, o zaman insanların müzik kıtlığını gidermek için müzik yapacaksın. Maliyet mi dediniz; kim dev orkestrayla alt yapı oluştur diyor ki? Bakınız Melek Mosso'ya; bir gitarla şarkı söylüyor 50 milyon tıklanıyor. Bakınız Nahide Babaşlı'ya; bir cover yapıyor; 40 milyon tıklanıyor. Yaa, kısaca eğer sen müzik yapmak istiyorsan, engeller daha da hırslandırır seni; ama yapmak istemiyorsan ve de doymuşsan bahane o kadar çoktur ki. O yüzden zor demek yerine canım istemiyor demek bence çok daha kabul edilebilir bir şey..!
Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Yaratıcılık nedir biliyor musunuz; tıkandığın anda yeni bir şeyler denemek, deneye deneye harikalar yaratamak demektir. Müziğimiz kültürümüz paralelinde o kadar mozaik ki; yeter ki deneysellikle onları evrenselleştirebilme kabiliyetiniz olsun. Bizim melodi kültürümüz dünyada yok. Alın o anonim şarkıları, eğer doğru kullanabilirsen, Amerika Billboard listelerinde 1 numara olmazsa namerdim. Adamlar bir sample buluyorlar 3 saniyelik; şarkı o sample'la başlıyor, o sample'la bityor; üzerine sadece rap yapıyorlar. Örneğin Cardy B, örneğin "Taki Taki" şarkısı. Bizde böyle 12'den vurucu o kadar çok sample-melodi var ki... Sertab Ereber, Eurovision'da böyle bir sample sayesinde birinci olmadı mı?
Ben şu anda nasıl ve nerden müzik dinliyorum derseniz; Başta Babylone Radyo olmak üzere Power Fm ve Yotube'dan dinliyorum. Albümlerimi artık yıl sonunda kampanayalardan faydalanarak alıyorum. Çünkü zaten albüm yapılmıyor ki; proje albümler üretiliyor eski sanatçıların şarkıları yenilere söylettirilerek. Aynı 80'lerdeki Türkçe Pop kıtlığından dolayı yabancı Pop'un gündemleşmesi gibi, yabancı şarkılar çok daha iyi geliyor insana. Çünkü onların, örneğin rap gibi güncel müziği en azında daha kaliteli; bizimki gibi, her teknoloji karşısına geçenin dangıl-dungul konuşmasını müzik sanması gibi değil. Ülkemizde herkes sanatçı oldu, YouTube'da herkes şarkı söylüyor; alıyor bir melodiyi, üzerine konuşuyor ve TIKLANIYORLAR gerçekten. Siz gerçek sanatçılar meydanı boş bırakmaya devam edin "Albüm yapmak kolay mı?" diye!!! Müziğin yozlaşmasına, müzik şirketleri kadar, müzik sanatçıları da meydan veriyorlar. Şenay Lambaoğlu, Yasemin Mori, vesaire niye albüm yapıyor; onlar çok mu satıyorlar; alternatif ve caz gibi müzik yapanlar daha cesur oldukları için, daha gerçek sanatçılar bence. Yasemin Mori sen albüm yapmaya devam et; 10'ar 10'ar alıyorum albümlerini.... Gökçe Kılınçer, Sena Şener...
Bakınız Sezen Aksu'ya; demolarını bile albüm yaptı; O Sezen Aksu demeyin. Sezen Aksu olup da bile demolarını önce Youtube üzerinden yayınlaması, sınra CD'ye bastırması, albüm yapmamak için bahane üretilmemesi gerektiğini hatırlatıyor. Adeta baknız böyle bir yol da var demek istiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder