Nepal neresidir bilir misiniz? Orta Asya'da Çin'le Hindistan arasında 29 milyon nüfuslu bir ülkeymiş. Hani şu meşhur en yüksek tepe Everest'in olduğu ülke. Tarımla uğraşan bu ülkenin kişi başına düşen milli geliri sadece 240 dolarmış. Yani dünyanın en fakir ülkelerindenmiş. İnsanların 1/3'ü yoksulluk sınırının altındaymış hatta.
Bunları niye anlattığımı merak edebilir konuyu duymayanlar. Nepal hükümeti, kendini erkek veya kadın olarak tanımlamak istemeyenlere, "diğer" adı altında kimlik belgesi düzenleyecekmiş. Uygulamanın amacı da sadece ve sadece eşcinselleri düşünmek. Hükümet bu uygulamayı, eşcinsellerin pasaport alırken, mal-mülk sahibi olurken, işe girerken veya okula kaydolurken karşılaştıkları sıkıntıları azaltmak amacıyla yapacakmış.
Tabi bu tür sıkıntılarla karşılaşanlar bu uygulamayı hafife alabilirler. Sizin hiç kimliğinize bakılıp, fiziğinize uymuyor diye işlerinizin yapılmadığı oldu mu? Seyahat edemiyorsunuz, sınavlara giremiyorsunuz, mesleğinizi icra edemiyorsunuz....
Ben de kendimi hiçbir şekilde tanımlama taraftarı değilim. Cins bölümü boş bırakılsın. Çünkü cinsiyet sınıflandırması ayrımcılığı besliyor. Ama şu anda kadın ve erkek sınıflandırması varsa, eşcinsellerin de dahil olabileceği bir sınıf yoksa, şimdilik "diğer" cins tanımlamasıyla idare etmek en akıllıcası. Bu tanımlama bir çok hakkı da beraberinde getirecektir. Çünkü bir hükümette bu kadar güçlü ve nazik bir eşcinsel duyarlılığı varsa, arkası gelir zaten.
Başta da söylediğim gibi bu uygulama bir çoğunun belki adını bile duymadığı, duyanların da burun kıvırdığı dünyanın en fakir ülkesinde gerçekleşiyor. Demek ki okumakla-yazmakla, zengin olmakla alakalı değilmiş insan olmak, insanca yaşamak. İnsan olmak insanlığa dair duyarlı olmakla alakalı bir şey. "Bizimkiler"e sorsan Nepal'daki bu uygulamaya nasıl bir cevap verirler acaba? Yani "bizimkiler" derken bizim hükümet demek istiyorum. Hani eşcinselliği Batı'nın ahlaksızlığı olarak tanımlıyorlar ya, Nepal'e ne diyecekler acaba?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder