12 Ocak 2014 Pazar

Oscar Wilde: Eşcinsel aşkta doğaya aykırı hiçbir şey yoktur


Oscar Wilde... Dünyanın ilk çağdaş eşcinseliydi. Çünkü tarihte hiç kimse eşcinsellikle onun kadar özdeşleşmemişti. Şaşalı yaşamına rağmen yetenekli bir şairdi. Evlendi, çocukları oldu ama evliliği uzun sürmedi. 17 yaşında öğrenci olan Robert Ross'la aşk yaşadı. Yaşadığı eşcinsel ilişkilerde karısı ve saygıdeğer çevresini gizli tutuyordu. Onu felakete sürükleyen en büyük aşkınıysa, 21 yaşındaki Lord Alfred Douglas'la yaşadı. Yalnız bu aşk onların çok eşli olmasına engel değildi. Alfred'in eşcinsel ilişki yaşadığını öğrenen babası, Oscar Wilde hedef haline getirdi. Oscar Wilde "Sodomi" yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. İki yıl sonra serbest bırakıldığında sağlığını kaybetmişti. Ülkesi İngiltere'yi terk etti ve Fransa'da 46 yaşında sürgünde öldü.

Oscar Wide'ın sanık sandalyesinde savcının "bu aşk nedir?" sorusuna cevabıysa çok etkileyicidir:

Eşcinsel aşk, saf olduğu kadar mükemmel, derin ve ruhsal bir sevgidir. Büyük sanat eserlerine ilham kaynağı olur. Bu aşk sadece bu yüzyılda yanlış anlaşılmıştır. O denli yanlış anlaşılmıştır ki, "adının geçmesine cürret edilemeyen aşk" olarak tanımlanmıştır. Bu aşk güzel bir sevgidir, hoştur, en asil sevgi biçimidir. Burada doğaya aykırı hiçbir şey yoktur. Entellektüel bir sevgidir. Dünya bu aşkı anlayamıyor ve alay ediyor ve bazen de insanı, bu nedenle suçlu sandalyesine oturtuyor.

Oscar Wilde nereden aklına geldi derseniz, bir arkadaşım "Tarihte eşcinsel yaşama dair hikayeler okuyor musun, araştırıyor musun?" diye sormuştu. Oscar Wilde eşcinsel yaşamın ve bu yaşamdan dolayı homofobiye maruz kalmanın en önemli örneklerinden biriydi. Ve buna benzer günümüzden bir haber okudum bugün gazetelerde. Kamerunlu eşcinsel bir erkek (Roger Jean-Claude Mbede), bir erkeğe cep telefonundan aşk mesajı gönderdiği için hapse atılıyor ve çıktıktan sonra sağlık problemlerinden dolayı ölüyor. Aradan geçen 114 yıla rağmen değişen çok da bir şey yok eşcinsel nefreti konusunda. İnsanlar aşkları yüzünden, sevgileri yüzünden ölüyorlar, öldürülüyorlar. Korkarım ki dünya eşcinsel aşkı hiçbir zaman anlayamayacak.

Not: Oscar Wilde ile ilgili bölümleri "100 Gay" kitabından  faydalanarak yazdım.

2 yorum:

  1. "Dorian Grey'in Portresi" isimli kitabı, çok güzel bir örnektir efendim :)

    YanıtlaSil
  2. Evet, ben o kitabı algılayamayacağım bir yaşta okumuştum, tekrar okumam gerekiyor özümseyebilmek için.

    YanıtlaSil