1 Ocak 2013 Salı

2012'nin Gay İkonları

Denizliglbt.blogspot.com bloğumda eşcinsellikle ilgili uzaktan yakından hiçbir haber atlamamaya çalıştığım için, magazinsel ve görsel haberlerden de bir satır da olsa bir şey yakalamaya çalışıyorum. Meşakatli oluyor tabi yazılardan, röportajlardan görsel dünya figürlerinin ağzından çıkacak iki kelime eşcinsellkle ilgili düşüncelerini yakalamak ama bulduğum zaman da çok keyifli oluyor.

"Neden keyifli oluyor?" diye merak edebilirsiniz. Homofobiye cesaret veren durumlardan birisi de, eşcinselliğin heteroseksist dünyada gizli kalarak üzerinin örtülmeye çalışılması bence. Eşcinselliğin varlığının dışa vurumu olduğu için, eşcinsellikle ilgili her söz benim için heteroseksizme karşı bir açılım anlamı taşıyor. "Sanatçı" dediğimiz kesimin ağzından doğru veya yanlış pırtlayan her eşcinsel ifade de, onları en azından benim eşcinsel dünyama, bloğuma taşıyor. Bunlar da eşcinsellerin meraklarıyla benim bloğumda buluşuyor, "Şu sanatçı gay mi?" merakı da blog sayacıma yansıyor arama motor kelimesi olarak.

"Bu merak" o sanatçıyı-görsel veya işitsel figür olarak gay ikonluk mertebesine taşımayabilir ama, her kültürün cinsel kimlik veya başka konularda, hangi seviyede olursa olsun bir temsilci bulup, kendini o temsiliyette gerçekleştirdiği bir ikon mutlaka vardır. Batı'da belki daha bilinçli seçimler söz konusu olabilir ama eşcinsellerimizin bilinç seviyesine veya eşcinselliğe bakış açısı ortamına göre seçtiği, kendini onda gerçekleştirdiği popüler figürler eşcinselliğimizin durumunun bir göstergesi olarak daha gerçekçi ve önemli diye düşünüyorum. Bazı eşcinseller yaptığım işi anlamsız bulsa da, blogları keşfettiğim günden itibaren ay-ay ve her yıl sonunda eşcinsellerin meraklarının istatistiğini yapıyorum.

"Gay İkon"a bir açılım yapmak gerekirse... Eşcinsellerin ikonlaştırdığı kişiler, genellikle görsel dünyadan sanatçı konumundaki kişiler oluyorlar. Gay ikonlar karizmatik, her engele karşı ayakta durabilen, görüntüsünde veya yapısında kadınlığın ve erkekliğin izlerini taşıyan, en azından cinsiyet ayrımcılığı yapmayan ve bu tür ayrımcılıklara karşı kendilerini ifade etmekten gocunmayan androjen kimliklerdir. Batı'da "Gay İkon"luk mertebesinin en önemli özelliklerinden biri sayılan eşcinsel karşıtlığına karşı eşcinsellerin yanında durabilmek henüz bizim popüler dünyamızda yok ama gay ikon sayılmak için illaki eşcinsel olmak veya "ben eşcinselim" diye kendisini açığa vurması gerekmiyor eşcinseller tarafından yüceltilen kişilerin.

Eşcinseller genellikle kadın sanatçıları ikonlaştırırlar. Bunun sebebi kadınların kadın olmasından dolayı kendi kimliklerine eşcinselliği bir tehlike olarak görmemesinden veya erkeklikten muzdarip olup, erkekler kadar homofobik tavır sergilememesinden, hatta kendilerine yakın bulup eşcinsellerle daha iyi anlaşabilmesinden mi bilmiyorum. Zaten Batı'da gay ikon ilan edilen ve eşcinsellerin yanında duran kişiler genellikle kadın sanatçılar oluyorlar. Ama "biz"de androjen kimlik, cinsel yönelim ve gizli eşcinsellik daha bir cazip geliyor eşcinsellerimize. Ezilmişliğimizi politik yönden değil de, kendimize benzeyenler üzerinden bertaraf etmeyi akıl edebiliyoruz sanırım eşcinsel açılımımızı yeterli ölçüde gerçekleştiremediğimiz için. Mesela açık bir sanatçı eşcinsel hakları mücadelesi verse, gizli eşcinsel olan popüler bir kimlik kadar takip ve takdir edilmez diye düşünüyorum. Belkide/umarım yanılıyorumdur.

Eşcinsellerin merakıyla çıkardığım istatistiğe dönecek olursak, eşcinsellerin merak ettiği sanatçıların hepsine gay ikon diyemeyiz belki ama gay ikon denilmesinin de ne mahsuru olabilir ki? Sonuçta onları merak ediyoruz ve seviyoruz, açıkça "Ben eşcinselim" diyemeseler de. Tabi aralarında cesur olup eşcinsel kimliğini gizlemeyen sanatçılarımız da var. Onlar üstelik heteroseksist bir kültürde eşcinselliklerine rağmen takip ve takdir edilen sanatçılarımız oldukları, için gerçek gay ikonluğu hak eden sanatçılarımız. Listede Bir numarada yer alan Cem Adrian'ın diğerleriyle kıyaslanamayacak farkla merak ve takip edildiğinin altını çizmek gerekiyor. Futbolun insanları esir aldığı bir dünyada, futbolcuların dikkat çekip bu listeye girmesine de şaşmamak gerek.


2012'nin Gay İkonları;

1. Cem Adrian
2. Tarkan
3. Murat Dalkılıç
4. Sercan Badur
5. Ceyhun Mengiroğlu
6. Nihat Odabaşı
7. Çağatay Ulusoy
8. Mabel Martiz
9. Kutluğ Ataman
10. Burak Yılmaz
11. Berk Oktay
12. Serdar Ortaç
13. Kıvanç Tatlıtuğ
14. Mert Fırat
15. Volkan Demirel
16. Erdal Yıldız
17. İlhan İrem
18. Ali Sunal
19. Tolga Karel
20. Murathan Mungan





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder