17 Ekim 2018 Çarşamba

Voley - Turkey facebook sayfasında homofobik ayrımcılık!


Facebook'ta Volley-Turkey diye voleybola dair paylaşımların ve tartışmaların yapıldığı bir grup sayfasında, cinsel yönelimim-eşcinselliğim kaynaklı tahrik edici yorumlara daha fazla dayanamayarak atılmak amacıyla tepkimi gösterdim. Bu homofobik kişiler ayrıca çeteleşmiş durumdalar. Biri paylaşımımın altına yorum yaptıktan sonra, diğerleri de bu ayrımcı yorumu destekleyici yorum yapıyorlar. Bu kişilere özelden yazmam da tabiki de hiç olumlu sonuç vermemişti bugüne kadar.

Konuyu dile getirmemin sebebi, bu duruma çok üzülmem veya sinirlenmem de değil; çünkü hayatta daha ne homofobilerle karşılaşıyoruz ama homofobinin dolaylısı da, direkti de heteroseksist bir toplumda her eşcinselin kaldırabileceği bir şey değildir. İnsanların yaptığı ayrımcılığa boşver demek yerine yeterli düzeltmeyi sağlamayacak olsa da, kayıtlara geçmesi bakımından görmezlikten gelinmemesi ve dile getirilmesi gerektiğine inanıyorum.

Aslında kişilerin homofobik olmasından çok hayatın tüm birimlerinde olduğu gibi, sosyal medyası, vesairesi de bu tür ayrımcılıkları görmezlikten gelen bir yapıya sahip homofobik toplumun paralelinde. Çünkü toplum ne ise, bir birimin yöneticisi de dahil, üyesi de dahil hepsi aynı zihniyette oluyor. Yani, mesela bu sayfanın üyeleri ne kadar homofobikse, yöneticileri de bu konuda duyarsız olduğu gibi homofobi kaynaklı davranışları görmezlikten gelip, destekler nitelikte bir tavır sergiliyor. Grup yöneticisi konunun cinsel yönelimle ayrımcılık olmadığını söylemesiyse, bana özelden yapılan direkt homofobiyi bilmemesiyle alakalı değil, gerçekten işine gelmesiyle alakalı. Tabiki bunu konuyla alakalı bilinçsizliğe ve bilinçsizlik kaynaklı duyarsızlığa da verebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder