24 Eylül 2018 Pazartesi

Ceylan Ertem'in eşcinselliğini ifade etmesi ne anlama geliyor?


Şarkıcı Ceylan Ertem, ulusal basına "da" kadınlarla da aşk yaşamak istediğini söyleyerek bir nev-i eşcinsel de olduğunu açıklamış. Bakınız biseksüel demiyorum; Çünkü heteroseksist bir dünyada beni ilgilendiren toplumun kabul etmediği eşcinsel tarafı yönelimin.

Evet, bir sanatçının, toplumun gözünün önünde olanlar için böyle bir açılım kolay değildir; çünkü hem işini riske edersin, hem de hedef haline gelebilirsin; bunu Elif Şafak örneğinde gördük. Ama...

Ama,
a) Ceylan Ertem zaten marjinal sınıfında bir sanatçı olduğu için heteroseksizme tehdit olarak algılanmaz ve kitleleri rahatsız etmez bu. Çünkü o ötekidir; ne yapsa "bize ne" gibi bir durum söz konusudur.
b) Ceylan Ertem'in de umrunda olmaz zaten eleştirilmek, aleyhindeki tutum ve davranışlar; çünkü Ceylan Ertem ve gibilerin göbeği topluma bağlı değildir. Onlar kitleler olmadan da sosyo-ekonomik anlamda varolabilirler. Yaptıkları sanatı da pek öyle ticari anlamda yapmazlar; onların sanata bir bakış açıları vardır ve ödün vermezler doğrularından, inandıklarından. Yaptıklarının alıcısının olmasını isterler ama talep pazarına göre asla iş yapmazlar. Onlar sanata yön verirler bir anlamda. Yani kısaca onların bir dünyaları vardır ve öyle dış etkenler onları kolay kolay etkilemez. Zaten o dış etkenlere karşı bir duruşları vardır sanatsal anlamda da.

c) Bu açılımın eşcinsel harekete bir katkısı olabilir mi; tabi alıcısı olana etkisi olabilir, cesaretlendirebilir bazı eşcinselleri açılım konusunda ama içinde yaşadığımız kültürün homofobisi bu cesareti kırabilecek boyutta olduğu için faydası tartışılır bu açılımın. c-1) Ceylan Ertem'in açılımının etkileyebileceği bir eşcinsel dünya var mı ülkemizde; bilinçli eşcinseller takipçisi ama eşcinsellerimizin % 99'u bilinçsiz olduğuna göre...

d) Umarım diğer sanatçılarımıza örnek olur bu açılım. Çünkü ne kadar çok sanatçı açılırsa, o kadar işe yarar homofobiyi yenme ve eşcinselliğin normal olduğunun anlaşılması konusunda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder