8 Ocak 2018 Pazartesi

Eşcinselliğin gülmece unsuru olarak kullanılması homofobi midir, değil midir?


Ferhan Şensoy oyunlarında eşcinsellikle ilgili çok fıkra anlattığı için homofobik olarak adlandırılıyormuş ama o da homofobik değilim, bana ne elaleimin eşcinselliğinden, diyor.
Bana ne elalemin-herkesin eşcinselliğinden demesi bile homofobi barındırıyor ama her neyse.

Eşcinselliğin gülmece unsuru olarak kullanılması homofobi sayılmayabilir ama bunu hangi niyetle kullandığın çok önemli.
Sen, eşcinselliği özeleştiri değil de toplumun ötekileştirdiği dilden küçümseyici bir şekilde dalga geçerek anlatırsan, bu homofobidir ve toplumun eşcinselliğe önyargılı bakış açısını pekiştirr.

Eğer eşcinsellik, heteroseksüellik kadar gülmece unsuru dışında da varolmuşsa, o zaman eşcinselliği "mizah"ına malzeme edersin ama dalga geçmezsin!

Ama eşcinsellik hayatın içinde ancak lanetli bir şekilde varolabiliyorsa ve medya dünyasında küçümseyici bir şekilde dalga geçiliyorsa, bunun adı mizah falan değil, ayrımcılıktır.

Ferhan Şensoy'un diline vuran belki/büyük ihtimal homofobi değildir ama bunun üzerinden rating yapmak toplumun homofobisine denk düşer. Yani homofobiden beslenen ticari bir bir şeydir bu; sanat falan değil!

Eşcinselliğe sığ bakış açısı aslında homofobinin de ne olduğunu sorgulatıyor. Homofobi denilince, direkt eşcinsel karşıtlığı geliyor ve eşcinselliğe dolaylı da olsa yaralayıcı davranış ve söz sarfedenler hemen savunuya geçiyor, ben homofobik değilim, benim eşcinsel dostlarım var, diye.

Diyeceğim o ki, eşcinsellik rahatsız olmak konusunda bazılarının umrunda olmayabilir ama eşcinselliğe karşı ayrımcı tutum takınılmasına sebep olan her davranış ve söz homofobiye sebep olabilir. Biraz da bunun üzerinden dikkatli olunması gerekiyor konuya diye düşünüyorum.

Tabi nasıl gülmece unsuru olunacağına biz eşcinseller nasıl prim veriyoruz, orası da ayrıca tartışılması gereken bir konu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder