16 Ekim 2017 Pazartesi

Oray Eğin, Elif Şafak'ın biseksüel açılımı üzerinden prim yapmaya çalışıyor


Oray Eğin, Elif Şafak'ın biseksüel açılımını ilgi çekmek için yaptığını söylemiş. Zaten biz Elif Şafak'ın bisekseülliğini biliyormuşuz. Ben bilmiyordum, biliyor muyduk? Zaten önemli olan bilinip bilinmemesi veya ne için açılım yapıldığı değil. Biz açılımın dile getirilmesinin önemine inanıyoruz. Herkes neyin ne olduğunu, kimin ne olduğunu bilebilir, biliyor da ama bunun dile getirilmemesi, gözardı edilmesi değil mi homofobinin sebebi, eşcisnelliğin kabul edilmemesi, normal karşılanmaması, ayıp sayılması, sapıklık sayılması, ahlaksızlık sayılması, lanetlenmesi, şiddeti, cinayeti, vesairesi... Açılmak demek, kupkuru bir "ben eşcinselim" veya "biseksüelim" demek midir? Kimliğinin arkasında dimdik durmak değil midir bunu dile getirmek? Herkes ne olduğunu bilebilir ama arkandan dedikodunu yapar. Ama sen ne olduğunu söylersen herkesin ağzını kapatırsın. Kendini sözlü bir şekilde ifade etmemen, homofobiye prim verir ama sözlü bir şekilde ifade etmen seni teyid eder. Bu da eşcisnelliği kabul etmek demektir, en azından kabul edilmesine katkı sağlar.

Oay Eğin'e ne oluyor da böyle yıkıcı davranıyor. İnsan, cinsel kimliği ne olursa olsun hazımsız, kıskanç, çekemez olabiliyor nasıl bir kişiliğe sahip ise devreye girerek. Böyle bir noktada bilinçli bir eşcinselliğin, eşcinsel hakları için homofobiye karşı daha yapıcı olması gerekmez mi kişisel zafiyetlerini bir kenara bırakarak? Kadın kadının kurdu derler, eşcinsel de eşcinselin mi kurdu oluyor? Bir açılıma karşı, "çıkar için" diye etiket yapıştırılması hangi seviyeden bir açıklamadır ve inandırıcılığı var mıdır gerçekten heteroseksist ve homofobik bir dünyada? Sahne sanatçılarının prim yapmak için feminen davrandığı, eşcinsel rolü oynadığı saçmalığının bir benzeri değil mi Oray Eğin'in açıklaması? Elif Şafak yapacağı kadar prim yapmış zaten, şapkadan tavşan çıkarmaya ihtiyacı var mı?

Elif Şafak'ın eline mikrofon alıp biseksüel olduğunu açıklaması Türkiye'de bir ilktir. Kimin eşcinsel olduğunu biliyoruz, eşcinsel olduklarını da dile getiriyor ünlü kişiler kültür sanat dünyamızda ama şahsen benim için kitlesel olarak eşcinselliğini dile getirmek de ayrıca bir önem arzediyor. Neden mi? Çünkü heteroseksist sisteme bir haykırıştır bu, naradır hatta, kafa tutmadır dile getirme şekli böyle ve amacı bu olmasa da. En önemlisi cinsel kimliğini dile getirmek "bir duruş"tur. ÇÜNKÜ... Kimin ne olduğunu bilebiliriz ama bildiklerimiz cinsel yönelimiyle hayatın içinde varolarak "hareket"e katkı sağlayabiliyor mu? Şahsen ben Elif Şafak'ın eşcinsel tarafını bilmiyordum bile ki, toplum, "Evet, Elif Şafak'ın eşcinsel tarafını biliyorduk" diyebilir mi ve bu sözde bilinirlik(Oray Eğin'e göre biliyormuşuz ya Elif Şafak'ın yönelimini) toplumun eşcinselliği kabul etmesine yardımcı olmuş mudur?

Diyebilirim ki, Oray Eğin ne hiçbir zaman şapkadan tavşan çıkartabildi, ne de eşcinsel bilinirliğinin eşcinsel harekete bir katkısı oldu. Zaten Oray Eğin ve benzerlerinin hiçbir zaman eşcinsel hakları gibi derdi olmadı ki...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder