15 Ekim 2017 Pazar

Elif Şafak biseksüel olduğunu açıkladı; şimdi ne olacak?


Elif Şafak biseküsel olduğunu açıklamış; yani eşcinsel tarafının da olduğunu, yani hemcinsine de yönelimi varmış. Bir eşcinsel olarak beni ilgilendiren tarafı da bu. Çünkü ülkemizdeki biseksüellik anlayışı, heteroseksüel tarafıyla eşcinsel tarafı kamufle edilen ve gizli yaşanılması gereken bir heves gibi algılanıyor. Yani biseksüellik eşcinsel tarafının da ağır olduğu bir cinsel kimlik olarak algılanmıyor, algılanılması için çaba sarf edilmiyor; heteroseksist bir dünyada yaşadığımız için olsa gerek.

Elif Şafak eşcinselim diye bir açılım yapsaydı daha çok etki uyandırır mıydı; sanmıyorum. Çünkü anti demokratik toplumlarda demokratik açılımlar olay yaratmak yerine umursanmayabiliyor bile. Oysa tam tersi beklenir. Heteroskeksist bir dünyada eşcinsellik ötekileştirilmek için çok büyük bir gerekçedir ama anti demokratiklik uyku hali gibi bir şey sanırım.

Bakalım Elif Şafak'ın açılımı nasıl bir etki oluşturacak. OLUŞTURMAYACAK bile. Murathan Mungan, Küçük İskender nasıl bir etki oluşturuyor? Etki oluşturabilmek için sansasyonel olmak gerekiyor veya popülizmsel bir şey olmak gerekiyor. Elif Şafak edebiyat dünyasının en magazini bile sayılabilir ama Edebiyat ne kadar popüler ülkemizde? Ama dediğim gibi heteroseksist bir dünyada, daha da heteroseksist olan bizimki gibi geleneksel toplumlarda, topluma ters gelen şeylerin üstü kapatılacağı için veya eşcisnelliğin yolunu açmaması için görmezlikten gelineceği için çok popüler alanda veya popüler kişilerin açılımı bile birinci sınıf bir haber olmayacaktır. Elif Şafak'ın kitlesi için de bu açılım sanırsam olağan karşılanacaktır...

Benim açımdan önemiyse, ÇOK YÜKSEK.
Haberi okuyunca ne hissettim biliyor musunuz..?
Kendimi Amerika'da falan ve içimde umut çiçekleri açtı.
Sanki Türkiye'ye insan hakları yüksek seviyeden gelmiş de, heteroseksist toplumun en ötekisi eşcinsellik bile artık çok rahatça dile getirilebiliyormuş gibi.
Gerçekten heyecan duydum. Hani açılımın yeni yapan birisi dünyaya yeniden gelmiş gibi hisseder ya kendini, kendim hiç kapalı olmamama rağmen o duyguları hissettim inanın. Neden derseniz...
Demekk ki böyle bir heyecana ihtiyacım varmış eşcinsel haklarının gelmesini çok özlemle bekleyen bir kişi olarak. Hani önemli kişiler eşcinsel taraflarını hiç dile getirmezlar ya, bu ilk dile geliş olduğu için şok gibi bir şeydi benim için. Bilinir ünlü kişilerin eşcinsel tarafları ama onlar açıkça söylemezler ve toplum da bunu rivayet olarak düşünür. Çok cesurca geldi bu bana. Elif Şafak kalkıyor, ben biseksüelim diyor. Bu Madonna veya Angelina Jolie'nin Hollywood'da ben eşcinselim demesi gibi bir şey oldu benim için.

Elif Şafak'ı kimler karalamaya çalışacaktır; siyasetine ters düşenler. Hani siyasi olarak ötekileştirdikleri kişileirn açığını ararlar ya bazıları, Elif Şafak'ın açığı ve vurulması gereken tarafı eşcinsel tarafı olacaktır artık onlar için.

Şöyle bir gerçek asla unutulmamalıdır. Heteroseksist bir toplumda demokrasi adına doğal olmak, doğru ve dürüst olmak çok önemlidir ve gereklidir kısa vadede hiçbir işe yaramasa da. Elif Şafak'ın açılımı, açılım açısndan da birilerine de cesaret veriri mi tartışılır ama Elif Şafak demokrasi gerekliliğini yerine getirmiştir... Demokrasi ne demektir biliyor musunuz; kişinin kendine karşı vicdanlı olmasıdır da.

Elif Şafak'ın açılımı eşcinsel dünyamızda nasıl bir etki yapmıştır...
a) Daha haberleri yoktur ve hiçbir zaman olmayacaktır!
b) Elif Şafak mı? O da kim..? Fatih Ürek'in kız kardeşi mi?
c) (Sözde eşcinsellik destekleyicileri) Aaa öylemi?
d) Milyonda 1 olan bilinçli eşcinsel kesimde umut çiçekleri açtırmıştır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder