11 Nisan 2017 Salı

Transseksüellik ameliyatı bir cesaret ürünü mu yoksa heteroseksizmden bir korkaklık mı?


Yerli trans arkadaşım ama bedenini değiştirEmemiş, bulunduğumuz ortamdaki İranlı trans kadının trans olup olmadığını sordu. Diğer İranlı trans arkadaşımızın trans olup olmadığını sormadı erkek tarzında olduğu için. Oysa mecburiyetten geçici olarak erkek görünümündeydi o trans arkadaşımız. Trans arkadaşımın kadın görünümlünün trans olup olmadığını sorup da erkek görünümlü transın hiç aklını meşgul etmemesi, zihinlerdeki trans algısının bir ifadesiydi.

Ameliyatını gerçekleştirmiş olan trans arkadaşın mutlu olup olmadığını sordum. Mutluymuş. Çünkü kendisine ait olmayan bedenden kurtulmanın bir hafifiliği varmış üzerinde. Beden dediğimiz penisten mi ibaret acaba veya bazı uzuvlardan mı? Tabiki bu iç sesimle sorduğum bir soruydu.

Ameliyattan öce ve ameliyattan sonraki çevrenin kendisine yaklaşımı sordum. Artık kimse kimliğini sorgulamıyor ve tuhaf karşılamıyormuş. Uzaktan kimse anlamayınca neden rahatsız olsun ve de sorgulasın ki? Bu da iç sesim tabii.

Peki ameliyattan sonra günlük hayatta geçmişi yani erkekten kadın olduğu aklına geliyor muymuş, yoksa hiç aklına gelmeyip bir kadın gibi mi yaşıyormuş? Aklına gelmiyor ve kadın gibi hissediyor ve öyle yaşıyormuş.

Peki gelecekte yalnız kalmak ve mutsuz olmak gibi bir kaygısı var mıymış? Çünkü transseksüeller ilişkilerinde heteroseksüel birey hedeflemektedir, hatta eşcinsellerle transseksüellerin beraberlikleri homofobiye sebep olmaktadır ama onlarla heteroseksüellerin beraber olması da o kadar kolay bir şey değildir. Taransseksüellerle beraber olanlar gizli eşcinsellerdir ve bu beraberliklerin uzun ömürlü bir garantisi olmayabilmektedir. En azından onlarla genellikle duygusallıktan uzak cinsel beraberlikler yaşanmaktadır. Onun cevabıysa, heteroseksülleerin de yalnız kalmamalarının ve aile kurmalarının bir garantisi yok şeklindeydi.

Tek kelimeyle cevap verecek olursan, "Mutlu musun?" diye soruyorum. "% 100 mutluyum" diyor. % 100 mutlu bir transseksüellik olabilir mi, yoksa % 100 mutlu olmak isteyen bir transseksüellikden mi bahsediliyor?

Yerli tarns arkadaşım, "Birkaç kişiye bakarak transseksüellerden ameliyat oldukları için mutsuzluk bekleyemezsin" dedi.

Oysa transeksüellerin mutsuz olmasını isteyen bir tarafım olabilir miydi? Ben transseksüel olmanın mutsuzlukla neticelenmesini pekiştirmeye çalışmıyorum ki sorularımla. Tek derdim transseksüelliğin tabu olmaktan kurtarılıp özellikle transsesküeller tarafından sorgulanır hale gelmesi. Transseksüeller mutluysa ne ala. Benim için bundan mutluluk verici bir şey olabilir mi?

Ve hala tek doğru ve gerçek transseksüelliğin bedensel geçiş olduğuna inanan bir transseksüellik anlayışı hakim aynı heteroseksist yapı gibi.

Alternetif transseksüellik anlayışının ise geçiş ameliyatı gerçekleştiren transseksüelliği hazmedemediği, kıskandığı iddia edildi. Geçiş ameliyatı bir cesaret ürünü mu yoksa heteroseksizmden bir korkaklık mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder