20 Nisan 2017 Perşembe

Referandumun arkasındaki gerçekler

Hadi bir araştırma şirketinin anketine göre referandumu ele alalım(mı?)

Sanki referandum değil de parti seçimi gibi... Gerçi hangi partiyi tuttuğun zihniyetinin de göstergesi. Evet diyenlerin % 90'ı AKP'li. Hayır diyenlerin oranı CHP'de % 95, MHP'de 73, HDP'de 91. Yani referandumda dengeyi sağlayan sürpriz bir şekilde MHP olmuş...

İlk kez oy verenler 58 hayır, 42 evet demiş.

Şehirliler hayır, kırsal evet demiş.

Eğitim seviyesi yükseldikçe hayır'lar yükseliyor, düştükçe evet'ler yükseliyor. Mesela evet diyen ilkokul mezunlarının oranı % 70, hayır diyen yüksek okul mezunlarındaki oran % 61. Yani bu da şu demek oluyor; eğitim seviyesi düşük olanların aldığı kararla yönetilecek bu ülke.

Kadınlarda evet-hayır eşit ama erkekler % 53 ile evet'çi.

Çalışan, çalışmayan-işsiz, öğrenci hayır'cı, ama ev kadınları % 65 ile evet'çi. Ev kadınlarımızın da eğitimsiz ve heteroseksist olduğunu düşünürsek...

Evet diyenlerin gerekçesi Erdoğan ama hayır diyenler bir lideri desteklediklerinden dolayı dememiş hayır'ı; % 53 ile başkanlık sitemine karşıtlık, % 10 barış, % 10 laiklik var gerekçeleri arasında... Evet diyenlerin bir gerekçesi ise ülkenin geleceğiymiş. Ülkenin geleceğinin garantisi tek elden yönetilmek mi?

Liderler arası kıyasla Erdoğan için evet diyenlerin oranı % 85. Erdoğan'ı çıkar, geriye ne kalır? Ne ilginçtir ki, hayır diyenlerin gerekçesi de % 78 ile Erdoğan'mış... Evet diyenlerin % 80'i de Erdoğan'ın konuşmasından etkilenerek evet demiş. Yani Erdoğan ne dese evet kararı çıkacak! Oysa hayır'cıların kararında öyle lidersel bir etki yok! Mesela ben nasıl yönetileceğime birisinin ağzına bakarak karar vermem ki. Benim nasıl yönetileceğime ancak ben karar verebilirim. Evet diyenler gerçekten referandumda ne için evet dediğini ne kadar biliyor, başkanlık siteminin içinde yaşadığımız kültürde kendilerine zarar mı fayda mı sağlayacağını ne kadar biliyor? Sanki parti seçimi gibi referanduma gidiyorlar.

Evetçiler % 88 oranında referandumdan sonra ülkenin daha iyi olacağına inanıyormuş. Nereden biliyorlar acaba? Tekilci demokrasilerde kendi kararlarını artık kendilerinin alamayacağını bilmiyorlar mı? İyi olmak ne demek acaba? 1400 lira ile geçinmek mi, yoksa azınlıkların yok sayılması, baskıcı bir sistem mi, vesaire mi? Bunları düşünen kim ayol? Hayır'cılar % 59 oranında kötü olacağına inanıyor referandum sonrası ülkenin.

Anket dışında bir bilgiyi daha paylaşmak istiyorum. Hayır diyenler ülke ekonomisinin % 90'ını sağlıyor, kitap alanların da % 85'ini oluşturuyorlar. Şimdi biz % 10 ekonomi ve % 15 okumanın aldığı karar ile mi daha iyi yönetileceğiz?


Şaibeden bahsediliyor bir de referandumda. 2,5 milyon oy evet'e kaydırılmış. Evet ile hayır'ın arasındaki farkın da 1.3 milyon olduğunu düşünürsek... Zaten % 1 fark ile bir ülke yönetilemez.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder