10 Mart 2017 Cuma

LGBTİ tanımı ve transseksüellik, eşcinselleri öteki olmaktan kurtarmayacaktır; doğal kimliğimizle barışmalı, kendimize acilen top demeliyiz!



Yıllardır aynı şeyi söylüyorum. Biz eşcinseller kendimize LGBTİ+ diyerek falan kamuflaj bir isimle haklarımıza kavuşamayız, eşitliği ve özgrülüğü yakalayamayız. Artık LGBTİ kelimesi normalleşti. Bize karşı çıkanlar bile LGBTİ diyebiliyorlar. Belki de kabul edilmek için yumuşak bir geçiş adına kamuflaj bir isim olumlu etki yapmış olablir ama bu yumuşak şekilde üstü örtülü kabul bizim hiçbir zaman tam anlamıyla, layığıyla, heteroseksüeller kadar kabul edilMEmeze de sebep olmaz mı? Toplumun karşı çıktığı homofobik tarafı, eşcinselliğin cinsel tarafı değil mi? Cinsel tarafına da t*p veya ib*e denmiyor mu? LGBTİ diyince ötekiler ama hangi ötekiler: eşcinselliğini ahlaksızca yaşamayanlar! Çünkü bir eşcinsel eşcinselliğini normal bulup bundan utanmıyorsa ahlaksızdır. Toplumun kabul etme seviyesi; üsturuplu olacaksın, yani cinsellik sınırlarını aşmayacaksın, eşcinselliğin çaresizlikten kabul edildiğine inanacaksın ve deşifre bir şekilde yaşayarak topluma kötü örnek olmayacaksın ki başkalarını bu duruma öznedirmeyesin. Yani LGBTİ'lik bir anlamda eşcinselliği normalleştirerek heteroseksist sistemi rahatsız etmemenin bir kılıfı gibi. Kimse rahatsız olmuyor bu sayede. Eşcinseller utanmıyor, toplum da "amaan, LGBTİ işte" diyerek konuyla yüzleşmiyor. Bir de bu LGBTİ'nin ve gökkuşağı renklerinin ne olduğunu toplum toptan biliyor mu; bir de o var. Bilseler belki de kıyamet kopacak. Ama gene de "hiç yoktan iyidir" diye kendimizi teselli edebilir, "açık ve net şekilde savunuya yumuşak bir geçiş" diye gelecek için umutlanabiliriz. Bırakın kendimize t*p denmesini, eşcinsel bile diyemiyoruz. Gay diyoruz. Sonuçta İngilize bilimeyen bir toplumda geyin ne olduğu anlaşılmıyor. Ama bu sadece topluma karşı bir kamufle olsa bir nebze anlaşılabilir. Lubunca dil bile icat etmiş eşcinseller şifreli konuşarak güvenliklerini sağlamak için. Ama belki de asıl amaç, eşcinsellerin kendileriyle yüzleşememeleri. Çünkü "ben t*p'um" dese eşcinseller, herkes düşünecek anal ilişkiye girdiğini. Herkes biliyor zaten de, ne eşcinseller bunu dile getirerek direk lanetlenmek isteyecektir toplum tarafından, ne de toplumun ahlakçılığı açık bir eşcinelliğe tahammül edecektir.

Ben heteroseksüel olmayanaların kategorizasyonunu bile bir tür kamuflaj olarak görüyorum. Neden transseksüeller eşcinsel olarak tanımlanmak istemezler ve kendilerine gay veya lezbiyen dendiğinde şidddetle tepki gösterirler; çünkü homofobik bir toplumda yaşadığımızdan doğal kimlikleriyle varolmaya cesaret edmiyorlar. Hala aynı şeyi diyorum: transseksüellik bir eşcinselliktir. Kestirip biçtirince kadın veya erkek olunmaz. Sen ne isen o'sundur veya heteroseksüelsindir, ya da eşcinsel. Transseksüel tabirliler neye dayanarak kendilerini transseksüel olarak ifade ediyorlar ki? Eşcinsel ilişkiye girdikleri halde, bunu kabul edememelerinden mi? Transseksüellik içselleştirilmiş bir homofobi barındırıyor. Ben kendi cinsimi seviyorum diye nasıl karşı cinsten hissederim ki kendimi? Bu saçmalık. Kendini transseksüel sayanla eşcinsel sayan arasında ne fark var; biri bedeniyle barışık, diğeri küs. Var mı başka bir fark söyleyin. Kendini erkek veya kadın hisseden transseksüel tabirlinin özgüvensizliğinden bedeniyle barışamayıp heteroseksizme dahil olma çabasından başka bir şey değil bu. Erkek eşcinselliğinde, bazı eşcinseller erkeğim diye geçiniyor sadece aktif tarafını kullanarak, pasif olanlar da kadınım diye geçiniyor. Lezbiyenlikte de aynı şey. Birisi trans erkeğim diyor bedeniyle barışamadığı için, diğeri de lezbiyenim diyemiyor da kadınım diyor.

Yapmamaız gereken, kendimizi tanımak, öğrenmek ve kendimizle barışmak, doğuştan getirdiğimiz kimliğimizi kamuflajlara ihtiyaç duymadan savunmak. Çok dile getirdiğim için bu konuyu daha fazla da uzatmak istemiyorum. Heteroseksizmin bize çizdiği kategorik sınırlarla özgürlüğümüzü kazanamadığımız gibi, öteki ve lanetli olarak yaşamaya devam ederiz bu yüzden. Kendimizi herkesin anlayacağı dilde ifade edebilelim ki, özgürlüğümüzü ikame bir şekilde yaşamayalım ve daha ileri ki çağlara ötelemeyelim. Mabel Matiz gibi kendimizi herkesin anlayacağı dilde ifade edip savunabilelim ki başkalarının bizi küçük düşüren t*p gibi tanımlarının içini boşaltabilelim. Bana t*p diyen birisine teşekkür etsem bana kaç kere t*p der. İnsan, erkek, kadın, yaşlı, çocuk gibi sıfatlar hakaret olarak algılanmıyorsa, eşcinselliğin arkasında durursan, herkesin anlayacağı tanımlar da ötekileştiren tanım olmaktan çıkar. Ama sen eşcinselliğini gururla taşımazsan, t*p kelimesini yasaklasalar bile, başka bir küfür niteliğinde kelime bulacaklardır seni tanımlayan. Demek ki sorun karalayıcı tanımlarda değil, bizim kendimizle barışamamızda. Yani LGBTİ olarak tanımlanmak bizi kırtarmayacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder