18 Kasım 2016 Cuma

Eşcinsellik sonradan olabilir mi?

Sosyal medya üzerinden LGBTİ'lerle sohbetlerim oluyor ara ara... Eşcinsellerin en çok kafalarını karıştıransa, eşcinselliğin sonradan olabileceğine dair tereddütler. Toplumun, toplumsal cinsiyete uygun olarak erkek bedenine yüklediği erkek kimliği ise, onların tereddütlerinin en önemli sebebi... Çünkü ben erkek bedenine sahip isem, erkeğim diye düşünüyor ve sonradan eşcinsel olmuşum diye şüphe edebiliyor cinsel yöneliminden. Veya cinsel yöneliminin enjekte edildiği üzere erkek biyolojisine parelel olarak heteroseksüel olması gerektiğine inanmak istiyor. Ve heteroseksist bir toplumda eşcinsller bile erkek olmak isteyebiliyor. Erkek derken heteroseksüel demek istiyorum. Koşullanılmış ya; erkek isen heteroseksüelsindir mutlaka diye. Oysa eşcinsel oslan da gene erkek olabilirsin veya kendini erkek olarak tanımlayabilirsin. Ama ben mesela cinsiyetsizliği savunmama rağmen erkek bedeninde kadınlığı benimseyebiliyorum veya kadın gibi de hissedebiliyorum kendimi; en azında erkek olarak hissetmediğimden eminim. Pardon erkeklik ne demekti, kadınlık ne demekti?


-Eşcinseller cinsel yönelimlerini geç keşfedince, sonradan eşcinsel olduklarını zannedebiliyorlar. Kendini 10'lu yaşlarda keşfedenler de olabiliyor, 50'li yaşlarda keşfedenler de, hatta kendini hiç keşfedemeyip heteroseksüel olarak yaşayıp da neden yönelim olarak mutsuz olduklarını anlayamayanlar bile oluyor. Kişinin kendini erken keşfetmesi veya kimliğini bastırması, içinde yaşanılan ortamın ne kadar heteroseksit veya ne kadar demokratik olduğuyla alakalı. Kişiler baskıcı, tek tip kimliklerin dayatıldığı ortamlarda, doğal olarak kedilerini baskın kimlikle özdeşleştirmeye çalışacak ve eşcinsellik gibi varolan ama erkek egemen veya muhafazakar toplumlarda pek dile getirilmediği için farkına varılmayan kimliklere ise yabancı kalacaklardır. Hal böyle olunca gerçek kimliklerini tesadüfler ortaya çıkartacaktır kişileirn. Herhangi görsel bir ifade, herhangi cinsel bir temas kişinin kendi kimliği konusunda uyaran olabilir. O yüzden eşcinsellik hep lanetlenir ya insanlar kendilerini keşfedemesinler diye. Hatta kişilerin gerçek kimliklerini keşfetmelerine özenerek oldu falan denilerek eşcinsel karşıtlığı yapılır. Kişinin cinsel yönelimi, o anda kimi arzuluyorsa odur. Ve bu konuda tereddüt olmamalıdır. Cinsiyetçi toplum baskısı eşcinsellerin kafasını karıştırmakta ve kimlikleri konusunda gel gitler yaşamalarına sebep olmaktadır. İnsan heteroseksüel olsa, kendi cinsiyle beraber olmak ister mi heteroseksüel seçenek daha fazlayken ve bu toplum tarafından normal karşılanırken. Eşcinsel karşıtlığına rağmen kişi kendi cinsine yöneliyorsa, bu kişinin eşcinsel olduğunu gösterir.

* Benim bir de arkadaşlarım olup eşcinsel ilişki yaşıyorlar amma şimdi kadınla birlikteler, evlendiler rahat bir şekilde; bu neyi ifade ediyor peki?

- Eşcinseller evlenip kadınlarla ilişki yaşayabilirler ama bu onların eşcinsel olmadığını göstermez ki. Herkes kendin gizlemek veya aileleri istediği için evleniyor ama akılları hep kendi cinslerinde oluyor gene. Eşcinseller kadınlarla beraber olamaz diye bir şey yok ama bundan zevk alamaz ve karşı tarafa da istediği kadar zevk veremez.

*Biseksüel de olabilirler değilmi?
-Tabi biseksüel de olabilirler...

*Ben kadınla hiçbir şekilde ilişkiye giremiyorum. Penisim sertleşmiyor kadına karşı.
-Bu senin tereddütsüz bir şekilde net olarak eşcinsel olduğunu gösteriyor. Belki bu şekilde olanların içlerinde bir kadın kimliği var ve katışıksız olarak erkek istiyorlar...

*Hayır ben tamamen erkekselim.
-Doğru. Kişinin kendini erkek hissetmesinin önünde engel değil kendi cinsinden hoşlanması. Ben de kendimi kadın olarak hissetmiyorum veya bir erkekle sevişirken kadın gibi hissetmemin de hiçbir sakıncası yok. Yani kişi içinden nasıl geliyorsa öyle davranmalı. İlla ki belli bir gruba ait olmak zorunda değil kişi. Mesela ben kendimi hayatın içinde cinisyetsiz hissederken, duygusal veya cinsel beraberliklerimde cinsiyet kimliğim de belirgenleşebiliyor. Aşk veya seks yaşarken de cinsiyetsiz olabilirim veya belli kimlikleri de benimseyebilirim. Niye kendime kıstaslar koyayım ki kendimi gerçekleştirirken. O an nasıl mutlu olacaksam o kimlikte veya kimliksizlikte yaşayabilirim.

-İnsanlarda görsel bir algı yanılması mevcut. Kişinin bedenine bakıyor ve bu erkek diyor ve bunun erkekliğinden şüphe duymamalıyız diyor. Eşcinseller de bu algıya paralel olarak, evet ben erkek bedenine sahibim, neden eşcinsel olayım diye tereddütler yaşayabiliyor cinsel yönelimi konusunda.
Ama kişinin erkek bedeninde olması cinsel yöneliminin eşcinsel olmasının önünde engel değil ki. Beden olarak erkek olabilirsin ama taşıdığın duygular kadın olabilir veya erkek olabilir veya hiçbir şey olabilir; ama ilgin alakan erkekelere karşı olabilir. Bedenden bağımsız da hareket edebilir kişinin cinsiyet kimliği veya cinsel yönelimi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder