29 Mayıs 2016 Pazar

Queer, heteroseksist sistemle uzlaşmamaktır


Queer uzlaşmazlıkktır. Çünkü uzlaşmak dayatmacılığa, tek tipliliğe, ahlakçılığa, özgürlük karşıtlığına, vesaireye teslim olmak demektir. Oysa bireysellik vardır, bireysel bir varoluş vardır doğada ve çoğunluğun gözardı ettiği bireyselliğin farklılıklarında detaylar gizlidir varoluşsal, kişilerin kendilerini yapılarına uygun şekilde gerçekleştirdiği, kişinin özü olan. Neyin uzlaşmasını yapacağız o zaman biz heteroseksist çoğunluk ve maddi manevi uzantılarıyla? Ahlaklı olmak, dindar olmak, cinsiyetçi olmak, bize dayatılan tek tip kimlik kalıplarını benimsemek bizi topluma dahil edebilecek midir, etse bile bizim istediğimiz bu mu olmalıdır; çünkü bu bizim kendimizi gerçekleştirmemizi sağlayacak ve de bizi gerçek anlamda mutlu kılabilecek midir? Heteroseksizmin kalıplarıyla varolmak demektir heteroseksizmle uzlaşmak, onun kıskacında olmak demektir. Çoğunluğa dahil, ait olmak mı olmalıdır bizim hedefimiz, yoksa kendimizi olduğumuz gibi kabul ettirmek mi olmalıdır? Uzlaşma yolu kendini feda etmek demektir. Bir kere en başta heteroseksizmle uzlaşmak demek, bizim varoluşsal çıkarlarımızı gözönünde bulundurmayacaktır ki... Bu heteroseksizmin karadeliğine adım atmaktan başka bir şey değildir... Heteroseksizmle uzlaşmaya çalışmak, elini verip kolunu kaptırmaktır.

Şimdi eşcinselliği sapıklık gözüyle gören bir din eşcinselleri ne kadar samimi bir şekilde kabul edebilir? Din kimin tekelinde şu anda? Heteroseksizm dinin hoşgörüsüne izin verir mi? Tabiki de eşcinseller de insan türünün bir parçasıdır ve inanç özgürlüğü diye bir şey vardır kişinin manevi anlamda kendini gerçekleştirebilmesi için ama heteroseksizmden bağımsız bir inanç özgürlüğü mümkün müdür? LGBTİ'ler inanç özgürlüklerini heteroseksizmin tekelindeki dinden bağımsız gerçekleştirmelidirler ama kesinlikle din aracılığıyla heteroseksizme dahil olmaya çalışmamalıdırlar. Din eşcinselliğe karşı değil demek, heteroseksizm eşcinselliğe karşı değildir demek gibi bir şeydir bu; bu da mantık dışıdır.

Ben heteroseksizmden cinsellik konusunda da hiçbir zaman anlayış beklemiyorum. Heteroseksizm kapitalist bir varoluş şeklidir ve çıkarlarını gözeteceği ve heteroseksizmin ayakta kalabilmesi için, hep bir ötekileştireceği, üzerine basıp ezeceği bir farklılık kaçınılmazdır. Şu aşamada da eşcinsellik heteroseksizmin normalize ettiği heteroseksüelliğin antisidir. Biz neyin uzlaşmasını yapacağız öyleyse..?

Ahlakçı bir özgürlük de olamaz. Heteroseksizmin ahlak anlayışı nedir...? Cinsellik ve çıplaklık gibi doğallık üzerinden insanların üzerine baskı kurmak, hükümranlık yapmaktır... Biz farklılıklar, LGBTİ'ler peki heteroseksizmin bakış açısına göre kendimiz olarak nasıl ahlaklı olabiliriz..? Mümkün müdür bu? Tepeden tırnağa bir ahlaksızlık değil mi eşcinsellik heteroseksizme göre? Transseksüelik de nereye kadar normal karşılanabilir? Transseksüellik ancak eşcinsellik çıkıntılılığına bir törpü mahiyetinde kabul edilebilir! İran'ın eşcinselliğe prim vermemek için eşcinselleri bile transseksüel yapmaya çalıştığı gibi. Biz toplumun ahlak anlayışına uymaya çalışmak yerine, ahlakı cinsellikten veya çıplaklıktan kurtamaya çalışmalıyız. Yoksa bu kavramlar üzerinden farklılıklara ahlakçılık yapılmaya devam edilecektir. Gerçek ahlak dürüstlük, iki yüzlü olmamak, kimseyi kandırmamaktır... Üzülmüyor muyuz heteroseksizmin ahlakçılığına prim vererek? O yüzden çıplaklık, cinsellik, eşcinsellik ahlaksızlık değildir hiçbir şekilde. Kendimizi ahlakçılığa uygun şekilde kodlamayalım.

O yüzden ben heteroseksizmin formüllerinin LGBTİ anlayışına uygulanmasını hiç ama hiç tasvip etmiyorum. Bu, heteroseksizmi doğrulamak, pekiştirmek ve cinsiyetçi anlayışı tekrar tekrar üretmek demektir. İstediğimiz şeyin ne olduğuna iyi bakmalıyız... Biz özgürleştirecek mi, heteroseksistleştirecek mi? Bizim istediğimiz sadece eşcinselliğin, daha geniş anlamda LGBTİ'liğin kabul edilmesi mi olmalı, yoksa heteroseksizmin baskıcılığına cinsel kimliklerden de bağımsız olarak bir özgürlük baş kaldırısı mı olmalı? Mesela bizim temel konumuz evlilik veya aile kurmak mı olmalıdır LGBTİ'ler olarak?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder