25 Nisan 2016 Pazartesi

Denizli'de "trans geçiş süreci" atölyesi başarıyla gerçekleştirildi



Denizli LGBTİ ve Aileleri oluşumu olarak Pembe Hayat Derneği'nden Alican Kalan ve Mersin LGBT 7 Renk'ten Gizem Derin'in katılımıyla "Türkiye'de Transeksüellik, Transfobi ve Trans Geçiş Süreci" hakkındaki atölye çalışmasını gerçekleştirdik.

Gizem Derin transseksüellerin psikolojik süreçten ameliyata, mahkeme sürecinden kimlik değişimine kadar olan süreci ve bu süreçte prosedür işlerkenki sıkıntıları, bu süreçte transseksüellerin neler yapmasına dair ayrıntıları paylaştı katılımcılarla. Türk yasalarına bu süreçte 18 yaşında olmak, evli olmamak, kısır olmak gibi koşullar gerekiyormuş.

Pembe Hayat derneğinden Alican Kalan da transseksüellerle ilgili konuları kapsayan Madde 40'ta yer alan transseksüel haklarını iyileştirici değişiklikler için neler yapıldığından bahsetti. Geçiş sürecinde psikolojik ve hukuk birimlerinin tecrübesinin, bu süreci kolaylaştırdığını ve hızlandırdığını söyledi.

Kalan ve Derin daha sonra sorularımızı cevaplandırdılar. Derneklerinin politikalarından, neler yaptıklarından, kurulma sebepleri ve amaçlarından söz ettiler.

LGBTİ bireylerinin her bir kesiminin farklı yaşam biçimleri olduğundan sorunları dile getirme ve çözme biçimlerinin farklılığından, gey ve trans derneklerinin ayrı olmasının avantajlı olabileceğinden, trans derneğinin kurulma sebebinin de LGBTİ derneği olarak sorunları çözmede bir süre sonra tıkanıldığını, bu yüzden kurulan trans derneğinin transları daha kapsayıcı bir işlerliğe sahip olduğundan...

Trans derneği olarak ilk hedeflerinin geçiş süreci değil, nefret cinayetleri, lobi faaliyetleri, medya, görünürlük, mahpustaki translar, ayrımcılık gibi konular olduğunu...

Her gün rutin olarak yaptıkları ofis çalışmalarından, toplantılarının işleyişinden, görev birimlerinden, bugüne kadarki yaptıkları "Beden", "Güvenli Seks İşçiliği" gibi atölye çalışmalarından, yereldeki örgütlerle yaptıkları işbirliğinden, diğer şehirlerdeki translara yönlendirme babında sağladıkları psikolojik ve hukuki destekten...

Yereldeki örgütlere de işleyiş olarak tecrübelerine istinaden tavsiyelerde bulunarak yerelde dernekleşmenin kaynak bulma ve resmi olarak tanımlanma olarak avantajlarından, uzman çalışma ortamı ve çok zaman gerektirdiği ve idari yükün sorumluluğunu alabilecek üye yetersizliği gibi sebeplerden dolayı dezavantajlarından falan bahsettiler.

Örgüt bütçesi için de kapasite geliştirme fonlarından faydalanmak için proje konularına, yaşanılan sıkıntıların raporlaştırılmasının da önemine ve bunun için hangi yolların izlenebileceğine değindiler.























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder