17 Mart 2016 Perşembe

İnternet çağında cereyanlar vatandaşa haber vermeden kesilebilir mi?

Blog için bugünkü yazımın son cümlelerini yazıyordum bilgisayar başında.... Çok konsantre olarak duygularımla yazdığım bir yazıydı... Füsun Demirel ve "gerilla" ile düşünceleri ve bu düşüncelerinin yansımalarına dairdi. "Pat" diye elektrikler gitti... Zaman zaman olduğu gibi. Gerçekten, "Elektrikleri ben dağıtıyorum, işime nasıl uygun düşecekse o zaman keserim" diye bir düşünce tarzı olabilir mi? Bir ara internet bu şekilde sık sık arızalanıyordu, o bayağı bayağı azaldı. Elektrik günümüzde sadece aydınlatma aracı değil ki artık veya işle ilgiliyse çalışma sürecini uzatarak işimi tamamlarım demek değildir ki... Artık düşünsel şeyler de elektrik aracılığıyla ifade edildiği için, düşüncelerimizi de aksatıyor elektirk kesilmesi. Şimdi ben uçup giden yazımı aynı samimiyetle, aynı cümlelerle ifade edemem ki. Etsem bile, hatta daha düzgün ifade etsem bile, içime sinmez ki. Benim yazılarım matematiksel değil, duygusal oldukları için, ifade etme modunda değilsem artık içimden gelerek yazmam.

Bir elektrik dağıtım şirketinin böyle bir saygısızlık yapma hakkına sahip olduğuna inanmıyorum. Evet elektriklerin "pat" diye kesilmesi bir saygısızlıktır, bir fütursuzluktur, hegemonik bir davranıştır. Evet, elektirk dağıtım şirketi gerekeli mercilerden, gereken duyuruyu yapıp, vatandaşın buna göre önlemini almasını sağlamalıdır. Ben, bana verilen hizmetin bedelini ödüyorsam, başkalarının da benim bu hizmetten aksaksız bir şekilde faydalanma hakkıma saygı göstermesi şarttır. Konu, benim bu ani kayıplara karşı önlemimi alıp-almamamla hiç alakalı değil, kurumların kişilere karşı bencilliğiyle alaklı... Hayatımızın her biriminde tarafların birbirine karşı saygısızlığının, empati kuramamasının bir uyzantısıdır bu tür durumlar. Hatta tarafların karşısındakini insan yerine koymaması, küçük görmesidir. Vatandaşa bir bakış açısıdır karşı tarafa haber verilmeden yapılan bir iş. Gelişmişliğe, medeniyete sığmaz böyle durumlar ve gelişmiş ülkelerde yoktur böyle bir programsızlık. Fırtına yok, kar yok, şimşek yok ki, güllük gülistanlık bir havada ani elektirk kesilmesi olsun. Medeniyet nedir biliyor musunuz, bırakın elektirk kesilmesini, en küçük bir durumda bile nezaketli olabilmektir.

"İnsanlar nelerle uğraşıyor, sen küçücük şeylere kafayı takıyorsun" diyebilirsiniz... İşte böyle küçücük olumsuz şeyler, o büyük sorunların başlangıç noktasıdır; insanların bencilliğinin, karşı tarafı önemsememesinin uzantısıdır... Bilmem anlatabildim mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder