20 Şubat 2016 Cumartesi

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma derneği olan ASAM, Denizli'de şube açtı


Denizli LGBTİ ve Aileleri oluşumu olarak bu haftaki toplantımızın konuğu Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma derneği olan ASAM'dan bir yetkiliydi. Toplantının açılışında bize kısaca ASAM'dan bahsetti. 20 yıllık bir geçmişi olan ASAM, Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışıyormuş. 2003'te mültecilerden ön kayıt alırken, BM artık tüm görüşmeleri ASAM'a devretmiş. Kıyı şeritlerinde daha yoğunluklu olmak üzere 41 ofisi ve 500 çalışanı ile çok yönlü hizmet veriyormuş. Uydu iller projesi kapsamında 20 merkezde şubesi varmış. LGBTİ ağırlıklı olmak üzerede ilk kez Denizli'de şube açmış. Ankara'da kaydı yapılan LGBTİ'ler Kaos GL tarafından Denizli'ye yönlendiriliyormuş. Daha önce Kayseri'de toplanan LGBTİ'ler, Denizli'nin LGBTİ dostu olmasından dolayı Birleşmiş Milletler'in işaretiyle Denizli'yi merkez haline getirmiş. 3 hafta önce faaliyete geçen ASAM'ın Denizli'de şube açmasının sebebi de İranlı mülteci LGBTİ'lermiş.

Şu ana kadar LGBTİ olarak 10 vaka gelmiş şubeye. Toplantıya katılan İranlı trans erkek bir mülteci, Denizli ortamının LGBTİ'lere bakış açısı ve tavrına örnek olarak kendi yaşadıklarından kesitler anlattı. Denizli'ye geldiğinin 4. gününde açık trans kimliğiyle iş bulmuş. Bugüne kadar 7 iş yerinde çalışmış. Bazı iş yerleri özellikle sigortasız ve düşük ücretli olduğu için İranlı mültecileri çalıştırıyormuş. ASAM'dan Derya hanım, artık mültecilerin, işverenin SGK'ya başvurması durumunda izinli olarak mülteci işçi çalıştırabildiğini söyledi. Ama bürokrasi yavaş işlediği için, bu iznin çıkmasının aylar sürebileceğini söyledi. Bazı mülteci LGBTİ'lerin üçüncü ülkelere gidişlerinin 3-4 yıl sürebildiğini gözönünde bulundurduğumuzda, bürokratik sürecin aylar sürmesi yasal olarak çalışma konusunda caydırıcı olmamalı. Yalnız işverenlerin bireysel bazda LGBTİ mültecilere karşı insiyatifi, sigortaya bildirme konusunda birinci unsur. Aslında işverenin de yararına sigortalı işçi çalıştırmak. Çünkü yasadışı işçi çalıştırmak suç.

ASAM'ın Denizli'de şube açmasının sebebi, kısaca LGBTİ haklarını korumak. LGBTİ'lerin de sorunlarının rapor edilmesi için, ASAM'ın Denzili'de şube açtığının mültecilere duyurulması gerekiyor. Denizli LGBTİ ve Aileleri oluşumuyla işbirliği de bu açıdan önemli. Derya hanım, istismarlar, olumsuz ve kötü her durumun polise bildirildikten sonra Birleşmiş Milletler'e ulaştırılması için, ASAM tarafından rapor edilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Yakında psikolog da bulunduracaklarını ve dilekçe, dava, karakolda yaşanan olumsuzluklar, sağlık hakları gibi her türlü hukuki süreçte LGBTİ'ler için çalışacaklarını, sorunların hallolması için etki unsuru olacaklarını söyledi.

Oluşum olarak ASAM ile nasıl işbirliği yapabileceğimizi, ASAM'a nasıl ve ne şekilde yardım edebileceğinizi, ASAM'ın bizden beklentilerinin neler olabileceğini konuştuk... LGBTİ mültecilerin öncelikli sorunu ekonomik yetersizlikler. Dolayısıyla barınma sorunu yaşıyorlar. Açıkta kalan LGBTİ'lere nasıl yer temin edebileceğimizi konuştuk. Çünkü hem LGBTİ tarafında, hem de onları misafir edebilecekler tarafında güvensizlik problemi tereddüt yaratabiliyor. Misafir ağırlayacaklar tarafından LGBTİ'lerin cinsel kimlikleri de sorun teşkil edebiliyor. Denizli'de yaşayan misafir kabul edebilecek İranlı LGBTİ'lerin tespit edilmesi sorunun halledilmesini kolaylaştıracaktır. Diğer LGBTİ'lerle sağlıklı iletişim kurabilmek adına İranlı, özellikle dil konusunda sorun yaşamamak için Azeri kökenli İranlı LGBTİ bir sözcünün oluşturulması da iletişimi hızlandıracaktır. LGBTİ mültecilerin iş bulmalarını hızlandırmak için LGBTİ dostu işyerlerini belirlemek gerekiyor. Hastanelere ulaştıktan sonra Denizli LGBTİ'ye bildirilen sağlık vakalarını artık direkt ASAM'a yönlendireceğiz psikolog da bulunduracakları için. Şimdiye kadar bu konudaki sorumluluğu üstlenen Kaos GL ile ASAM'ın koordiansyonun da çok faydalı olacağına inanıyorum. ASAM'ın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Güney Ege Kalkınma Ajansı, Toplum Gönüllüleri Vakfı gibi kurumlardan proje kapsamında maddi yardım alarak mültecilerin sorunlarını halletme gibi planları var.

Bu haftaki toplantımızın değerlendirmesini sadece ASAM'a ayırdım. Oysa Denizli'de planladığımız LGBTİ Yaşlılar Evi, LGBTİ Kütüphanesi, Travesti Günlüğü oyununun Denizli'de sergilenmesi için salon sorununu ve tiyatro ekibini hangi imkanlarla misafir edebileceğimiz gibi konuları da konuştuk. Bu haftaki toplantımızın bir özelliğiyse, Azeri LGBTİ arkadaşımız dışındaki tüm katılımcılarımızın Denizlili olmasıydı.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder