17 Kasım 2015 Salı

Engincan'ın papuçları!


Engincan'ın pahalı ayakkabı merakından bahsedelim mi biraz? Trend giyimiyle bayağı gündem oluşturuyor zaten Engincan ne kadar gündem oluşturmasından ailesi rahatsız olsa da. Bir mi, iki mi ayakkabıya 8 bin lira ödemiş sanırım. 8 bin lira; dile kolay. Bazılarına göre bir çırpıda harcanılan bir para, benim gibiler için de bir veya iki yılda haracanabilecek bir para. Düşünüyorum da hayatımı ne kadar ucu yaşıyorum. En fazla 20 lira veriyorum bir ayakkabıya; 30 lira verirsem canım yanıyor. Zaten bir ayakkabının edeceği değer de 20 lirayı geçmemeli.
Bir ayakkabıyı binlerce lira yapan nedir; malzemesi mi, her türlü gideri mi, yoksa tasarımı veya markası mı? Kanye West'in bir tasarımıymış ama çarık gibi bir şey; pek öyle çarpıcı bir yaratıcılık göremedim. Zaten "ayağın kabı"nın ne çarpıcılığı olabilir ki? Herkeste bir ayakkabı tutkusu bunun adına ne denilecekse psikolojik olarak. Bana göre bir varoluş şekli pahalı ayakkabı tutkusu da. Genel anlamda maddi gösteriş de bir varoluş şeklidir. Yoksa insana kattığı ne değer olabilir ki maddiyatın; Nasrettin Hoca'nın "Ye kürküm ye!" misali. Yanlış anlaşılmasın; Engincan sadece konumuza bir örnek; yoksa Engincan'ın harcaması bazılarının harcamalarına göre denizde kum kalır.
Bir de vicdan gösterisi yaparız ya yoksulluğa karşı... Ne inandırıcı, ne inandırıcı..! GERÇEKTEN "DUYARLI BİR İNSAN", HAYATINI MADDİ OLARAK MİNUMUM DERECEDE YAŞAR. Hiç inandırıcı değil geliri fazla olanların gideri de fazla olur düşüncesi. Ha karnımı evde 3-5 liraya doyurmuşum, ha şık bir restoranda binlerce lirayla; ha tepeden tırnağa 50 liraya giyinmişim, ha 50 bin liraya; ha ünlü bir markadan giyinmişim, ha markasız; fark var mı; YOK!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder