3 Kasım 2015 Salı

Disko


Youtube'da şarkılar birbiri ardına çalarken disko bir sound dikkatimi çekti. Oben Budak söylüyordu; Hayat. Çok da güzel bir klip çekmiş. Ama en önemlisi şarkı gerçekten aynı Batı'daki 70'lerin, 80'lerin disko tarzı gibi olmuş. Çok beğendim. Buna yakın bir tınıya yakın zamanda Jimmy Somerville'nin "Travesty" single'ında rastlamıştık. Ben 70'leri yaşamadım ve 80'lerde de bu tarzdan kalanlardan ve de geriye dönüşlerden biliyordum orjinal disko müziğini. Gerçekten müzik enstrümanları farklı bir tarzda kullanılıyordu bu türde. İnsanın kafasını şişirmeyen orjinal ritmik davul sesleri ve su gibi akıp giden düzenlemelerle, melodik bestelerle insanı havaya sokan bir tarzdı bu. Kafayı dağıtmak, eğlenmek, neşelenmek için birebirdi. Tabi bunun dansı da vardı. Genellikle kalçanın bol kullanıldığı, kolların yanda sallandığı, ayakların sağa, sola ve geriye atıldığı...

Diskonun geçmişine bakmak gerekirse... Disko 70'lerde müzik kulüplerinde ortaya çıkan ve 80'lerin ortalarına kadar devam eden bir müzik ve eğlence kültürü. Bir pop müzik türü olan disko, sekiz veya onaltılık vuruşta notalarla birlikte bateri benzeri hi-hat çalgılarla çalınıyor, telli çalgılar, klarkson, elektirkli piyanolar ve elektro gitarlar da fon müziği olarak kullanılıyor. Disko diyince Donna Summer, Gloria Gaynor, Bee Gees ve ABBA gibi sanatçılar geliyor ilk olarak aklımıza. 80'lerin ikinci yarısından günümüze kadarsa disko yerini tekno, house, punk ve trance gibi türlere bıraktı...

(Trance müzik 1990'lı yıllarda oluşmuş bir müzik türüdür. Şarkılar 128 - 150 bpm arasında değişen sesler ve synthesizer gibi aletler kullanılarak yapılır.

House müzik, adını Frankie Knuckles’ın Şikago'da ilk mikslerini yaptığı “The Warehouse” adlı gece klübünden alan "House müzik", dip baslar ve 4/4 çizgisinde elektronik bir müzikti. Armand Van Helden, Eric Prydz, Avicii, David Guetta, Bob Sinclar, Tiesto türünün ünlü isimleridir.

Elektronik müzik ise, sintizayzır gibi elektronik aletler yardımıyla yapılan müzik türüdür (https://tr.wikipedia.org/wiki/Elektronik_m%C3%BCzik).

Tekno, dakikadaki vuruş sayısı daha hızlı olan agresif bir türdür.)

Disko kültürünü anlatıldığı en önemli film John Travolta'nın başrolünü oynadığı "Cumartesi Gecesi Ateşi". Bu filmde kullanılan Bee Gees şarkısı "Stayin' Alive" ise türünün 1 numarası olsa gerek. En azından bu tarzda benim en çok sevdiğim şarkı. Filmlerin dans sahnelerinde kullanılan havada asılı ve dönen top ise diskonun adeta sembolü gibidir.

https://www.youtube.com/watch?v=EfRSV0Pri-w

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder