14 Kasım 2015 Cumartesi

Denizli'de LGBTİ'lerin açılma tutkusu ve yeni aile modeli



Denizli LGBTİ ve Aileleri yüksek bir katılımla (fotoğraftakiler sadece karede yer almak isteyenler) yeni yerinde toplandı. LGBTİ'lerin yanı sıra LGBTİ aileleri, heteroseksüeller ve İranlı mülteci LGBTİ'ler de vardı. Mekan değişikliğinin sebebinin de mekanların LGBTİ'leri kabul etmemesiyle falan alakasının olmadığının altını çizmekte fayda var. Mekan değişiklikleriyle LGBTİ'lerin kabulü adına hem farklı semtlerde farklı kimliklerin tanıtımı yapılmış oluyor, hem de çevrenin LGBTİ'lere karşı tutumu test edilmiş oluyor. Teklif götürülen hiçbir mekan da "biz LGBTİ'leri istemeyiz" gibi ayrımcı bir davranış sergilemedi.

Toplantıda cinsel kimlikler tanıtıldı gene ve ardından tanışma faslına geçildi. Bu hafta da belli bir konu yoktu ve ailelerine açılan LGBTİ'ler yaşadıkları süreci paylaştılar.
Örnek F'nin açılımından sonra annesinin tepkisi;
"Sen şimdi kadın mı olacaksın, yoksa 5-10 yıl sonra mı kadın olacaksın..?"
Örnek A'nın annesinin tepkisi de aynı; "Senin kadın kıyafetlerin mi var, akşamları onları mı giyiniyorsun..?"

Eşcinsellik transseksüellikten daha kabul edilir bir kimlik mi aileler tarafından?
LGBTİ'ler bunu toplumun tepkisiyle alakalandırıyor. Çünkü transseksüellik daha görünür ve bunun çevreye açıklaması daha zor. Yoksa LGBTİ olduktan sonra çocuklarının eşcinsel veya transseksüel olması fark etmiyor aileler için..

Belki de her aile kendi çocuğunun kimliğinden teselli bulmaya çalışıyor... Mesela bir anne çocuğunun transseksüel olmasını tercih edebiliyor toplumsal cinsiyete istinaden... Veya çevreye karşı daha az zor durumda kalacakları için eşcinsel olmalarına şükredilebiliyor transseksüel olmasındansa...

Çocuklarının LGBTİ olmasının arkasında da hep bir gerekçe aranıyor aileler tarafından... Acaba istismara mı uğrada veya bizim tarafımızdan ihmale..?

Açılımlar da genellikle önce kız kardeş varsa ona, sonra anlayabilecek bir erkek kardeş varsa ona, sonra anneye... Babaya açılınmıyor nedense... Çünkü baba, heteroseksizmin ailedeki temsiliyeti...

Denizli LGBTİ ve Aileleri'nin toplantılarına katılan LGBTİ'lerde de açılmak bir tutku haline geldi diyebiliriz. Toplantılara katılan neredeyse her LGBTİ ailesine açılıyor, açılmak için savaş veriyor... Çünkü LGBTİ'ler de farkında artık açılanların itiraf ettiği gibi üzerlerinden çok büyük bir yük kalkacağının.

LGBTİ kültürünün temeli atılıyor aslında bu açılımlarla. Dışarıya karşı bu model açıkça sergilenemese de, artık LGBTİ çocukların kabul edildiği aile modelleri var. Hatta kabul etme ileri bir seviyede bile sayılabilir. Aileler LGBTİ çocuklarıyla beraber onların sevgililerini de merak ediyorlar, onları da düşünüyorlar. Resmi bazda olmasa da eşcinsel beraberliklerin kabul edildiği bir döneme girmiş bulunmaktayız.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder