31 Ekim 2015 Cumartesi

Eşcinsel hakları toplumun hazır olmasını bekler mi?


Denizli LGBTİ ve Aileleri irtifa kaybetmeden toplantılarına devam ediyor. Bu haftaki toplantının özelliği, yeni katılımcıların çoğunlukta olmasıydı. Pamukkale Üniversitesi'nin değişik bölümlerinden ve başka şehirlerden LGBTİ'ler ve heteroseksüeller vardı katılımcı olarak. Bu haftanın toplantı konusunu daha çok cinsel kimlikler oluşturdu. Bu vesileyle ben cinsel kimlikleri kısa, öz ve anlaşılır şekilde yeniden tanımlamak istiyorum.

DÖRT adET cinsel kimlik vardır:
1. Biyolojik cinsiyet: Kişinin doğuştan getirdiği bedensel yapısına ve cinsel organlarına dayalı kimliktir.
2. Cinsiyet kimliği: Kişinin kendini hangi cinisyete ait hissettiği, yani kadın mı erkek mi hissettiğidir.
3. Cinsel yönelim: Kişinin cinsel ve duygusal olarak hangi cinse ilgi duyduğudur.
4. Toplumsal cinsiyet: Toplumun erkeğe ve kadına yüklediği rollerdir.

Bu dört üst kimliğe dayalı olarak...

Eşcinsellik: Kişinin kendi cinsine ilgi duyması,
Heteroseksüellik: Kişinin karşı cinse ilgi duyması,
Biseksüellik: Kişinin hem erkeğe, hem de kadına ilgi duyması.

Transseksüellik: Kişinin biyolojik cinsiyetiyle cinsiyet kimliğinin uymaması...
Yani kadın bedeniyle doğan birinin kendini erkek, erkek bedeniyle doğan birinin kendini kadın hissetmesi...
Transseksüel sayılmak için kişinin illa ki ameliyat olarak cinsel organlarını değiştirmesi şart değildir. Önemli olan kişinin beynindeki cinsiyettir.

Kuir: Cinsiyetlerin ve cinsel yönelimlerin (eşcinsel, biseksüel, heteroseksüel) tanımladığı kimliklerin baskıcı olduğunu ve bunların -kimlik politikası yapanlarca- sınırlarının çizildiği kadar sabit ve net olmayabileceğini iddia eden bir teori.
İnterseks: Hem erkek, hem de kadın cinsel organlarına sahip olmak.

Trans eşcinsel: Transseksüellerin kendi cinslerine ilgi duyması. Yani örneğin bir kadının ameliyatla erkek olduktan sonra da erkeklere ilgi duyması veya bir erkeğin ameliyatla kadın olduktan sonra kadınlara ilgi duyması. Örneğin, erkeklere ilgi duyacaktın niye erkek oldun; kadın kalsaydın da erkeklere ilgi duysaydın, düşüncesine tazat bir durum. Veya kadınlara ilgi duyacaktın, niye ameliyatla kadın oldun; erkek kalsaydın da kadınlara ilgi duymaya devam etseydin, düşüncesine tezat bir durum.

Bi cinisyet: Biseksüellikten farklı bir durumdur. Kişinin cinisyet kimliğinin sürekli değişme hali.
Trans eşcinsellik hiç anlaşılamıyor ama bicinsiyetin olduğuna kimse inanmak bile istemiyor. 50 küsur cinsel kimlik ise hikaye gibi geliyor. Oysa küçücük ayrıntılarla o kadar farklılıklar var ki cinsel kimlik olarak...

Toplantıda ötekileştirilen kültürel kimliklerle cinsel kimliklerin aralarındaki ilişkinin önemine dikkat çekildi... Mesela Kürt kimliği ötekileştirilmiş bir kimlik olmasaydı, eşcinsel kimliğe bakış açısı nasıl olurdu? Hali hazırda homofobi Kürtlerde daha şiddetli değil miydi?

Siyasetin eşcinsellikle temas kurması, eşcinselliğin dile gelmesine ve homofobinin yumuşaması konusunda ufak çaplı da olsa dönüşüm sağlama ihtimalini ortaya çıkarmasına değinildi.

Eşcinsellerin açılmaMAları homofobiye mi dairdir, yoksa homofobiye maruz kalmamak için ciddi bir gerekçe midir? Homofobiyi yenecek olan eşcinsellerin açılmaları ve hak mücadelesi mi, yoksa toplumun genel anlamda dönüşerek eşcinselliği kabul eder hale gelmesini beklemek mi? Eşcinseller kendi dünyalarına kapanmaları için homofobi haklı bir gerekçe mi?

Geleneksel yapının faydaları eşcinsel haklarından öncelikli midir? Dayatmacı olan geleneskel yapı mı, eşcinsel hakları da geleneksel yapıya bir dayatma sayılabilir mi?

LGBTİ'lere saldırıların nefret kapsamına alınmasının onların güvenlğini sağlamasının yanı sıra eşcinsel ve transseksüellerin kabülü konusundaki önemine vurgu yapıldı...

Günün sorusu ise, heteroseksüel erkeklerle beraber olan eşcinsellerin, ilişkinin uzun vadede garantisinin olmamasından dolayı, eşcinsellerde yarattığı yıkımın etkileriydi? Bir erkekle beraber olan erkeğin cinsel yönelimi nedir acaba? Heteroseksist bir toplumda eşcinseller bile ilişki konusunda güvence veremezken... Çünkü toplumu karşısına alıp da eşcinselce yaşayan kaç eşcinsel var bu ülkede? Çoğu evlenip, çoluk çocuğa karışıp heteroseksüel yaşama zorlanmıyorlar mı? Adına heteroseksüel deniyor bu kişilerin ama heteroseksüeller mi acaba gerçekten?

Biseksüellerin kadın veya erkek olarak eş seçimini belirleyen ne? O an karşılarına çıkan aşk mı?

Heteroseküel kadınların heteroseksüel yönelimlerini bertaraf ederek kendi cinsleriyle ilişki yaşamaları duygusallıklarının baskın olmasıyla mı alakalı? Kendi cinsleriyle yatan ve kendilerini heteroseksüel olarak tanımlayan erkekler duygu yoksunu mu, yoksa kendisiyle barışamamış eşcinsel mi? Biseksüel..?!

Toplantıların, LGBTİ'lere özgüven kazandırarak ailelerine açılmalarına vesile olmasına değinildi...

Toplantıların LGBTİ'leri biraraya getirmesinin, bir amaçtan daha önemli olduğu, irtifa kaybetmeden devam etmesinin LGBTİ'lere güç verdiği...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder