6 Ağustos 2015 Perşembe

Eşcinsellik, başarıların arkasına gizlenen bir kimlik olmamalı


Vasıfsız bir eşcinsel olarak da kabul edilme hakkımızın olduğunun bilincinde olalım. Doğuştan veya çevresel "artı özelliği" olamayan eşcinseller ne yapsın? Eşcinseller niye sadece eşcinsellikleriyle varoluyor diyor bazıları? Her heteroseksüel sanatıyla, bilimiyle, başarısıyla, güzelliğiyle, kariyeriyle, vesairesiyle mi kabul edilmek zorunda toplumda? Artısı olanı herkes sever, herkes kabul eder; önemli olan ötekileştirilen kimliğiyle kabul edilmesidir.

Heteroseksist bir toplum homofobik olduğu için, vasıfsız eşcinsele ayrımcılık yapar, vasıflı olanın da eşcinselliğini görmez. Bunun paralelinde eşcinsellerin vasıfsız olanı ötekileştirilmemek, dışlanmamak ve ekmeğinin derdinde olduğu için, vasıflı olanın da tuzu kuru olduğu için pek, hatta kimliğinin arkasında durmaz. Kimliğinin arkasında duran açık eşcinsellere de deli veya ahlaksız gözüyle bakılır. Heteroseksist toplum ahlakçı, homofobik olduğu için eşcinselliğin gizli kalması taraftarıdır; peki ya LGBTİ'lerin gayesi nedir de heteroseksistçe düşünmektedir; homofobiden dolayı çaresiz oldukları için mi, heteroseksist oldukları için mi; bana göre ikincisi. Kimse bahane yaratmasın...

Demek istediğim biz eşcinseller başarılarımızla değil, doğuştan getirdiğimiz DNA'sal kimliklerimizle kabul edilmek için mücadele etmeliyiz. Benim eşcinsel insan kimliğimin kabul edilmesi için, toplumun çıkarına uygun düşecek şekilde fazladan mesai harcama mecburiyetim olmamalı. Zaten başarı anlamında varolunca eşcinselliğim kabul edilmeyecek ki, sadece başarılı tarafım kabul edilecek. Eşcinsellik normal kabul edilmediği sürece yüzüme gülüp arkamdan dalga geçecekler, kuyumu kazacaklar. O yüzden gerçek anlamda kabul edilinceye kadar, başarılarımın cinsel kimliğimi gölgelememesi gerekiyor.

Ben mesela toplum içersinde cinsel kimliğimle varolmuyorum ama cinsel kimliğimi, yani eşcinselliğimi de saklamıyorum. Ben sadece şu veya bu Halil değilim, eşcinel şu veya bu Halil'im! Ben cinsel kimliğimi açık bir şekilde taşımasam, daha fazla kabul edilmeyeceğim; dahası arkamdan konuşmaya devam edecekler, kimliğimin arkasında durmadığım sürece yeri geldiğinde eşcinselliğimle beni vurmaya çalışacaklar. Açık bir eşcinsel olarak onlara koz da vermemiş olacağım böylece. Ama açık olan bana, Halil eşcinsel deseler ne olacak..; ben aşağılanacak veya sindirilecek miyim; hayır, çünkü ben zaten eşcinsel Halil'im ve bunu herkes biliyor. Bunu, yani eşcinselliğimin kötü amaçlı dile getirilmesi bana zarar vermeyeceği gibi, onların fırsatçılığını, onların nefretini de gösterecek.

Açık bir eşcinseli hiçbir şey vuramaz; çünkü vurmaya cesaret edemezler. Çünkü kendinden, kendi kimliğinden korkanı kolay vururlar. Kimliğinin arkasında durmak karşı tarafı kimliğinle alakalı olarak mıhlar. Çünkü açık kimliğinle varolmak, "sana ne" demektir, meydan okumaktır. Ne diyerek gelecekler üzerine? Lut kavmi hikayesiyle gelirler en fazla, hasta derler... Bu da onları gülünç hale getirir...

Bu anlattıklarım, Facebook'ta paylaşımları tararken Zeki Müren'le karşılaşınca aklıma geldi... Ona "Paşa" dediler, "Sanat Güneşi" dediler... Peki kırsaldaki eşcinsele ne diyecekler de alkışlayacaklar? Eşcinsellik başarıların arkasına gizlenen bir kimlik olmamalı; eşcinsellik, her eşcinselin doğuştan getirdiği insanca yaşama hakkı olmalı. Çünkü her eşcinselin Zeki Müren olma mecburiyeti veya gücü olmayabilir.

Böyle bir eşcinsel varoluş, yani başarıya dayalı cinsel kimliğin gizlendiği bir eşcinsel varoluş kendini kurtaran eşcinseller de yaratıyor. Sosyo ekonomik özgürlüğünü kazanan eşcinsellerin, eşcinsel hakları ve de geride kalan eşcinseller umurlarında bile olmuyor. Bu da nedir biliyor musunuz; heteroseksizmi onaylamaktır. Ne kadar ben eşcinselim desen de, eşcinsel haklarını desteklemediğin sürece, bu zihniyet seni heteroseksist yapar.

Şunu da söylemeden geçemeyeceğim... Başarılı eşcinseller gerçek anlamda kabul edilmiyor, kabul ediliyormuş gibi yapılıyor. Çünkü o eşcinseller suya sabuna dokunmuyor, yani toplumsal yapıyı tehdit etmiyor... Siz hiç eşcinsel hakları mücadelesi veren başarılı eşcinsel gördünüz mü özellikle geleneksel toplumlarda? Toplum başarılı eşcinselleri görünmez bir kalkanla izole ediyor... O nasıl olsa öteki tarafta, bizim tarafa geçemez diye düşünüyor, geçse zaten engelleyecek... Başarılı eşcinseller de hem haddini biliyor, hem de rahat düzenini bozmak istemiyor eşcinsel hakları falan diyerek... Üstü kapalı bir kabul ediliş de, iplerin karşı tarafın elinde bulunması demektir. Sana eşcinsel olarak istediği kadar müsade eder, istemediği zaman da şartelini indiriverir... Bu kadar basit!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder