21 Haziran 2015 Pazar

Angelina Jolie'nin çocuğu Shiloh'nun cinsiyet kimliği erkektir


Birleşmiş Milletler iyi niyet elçisi olarak ülkemizde Mardin - Midyat'taki Suriyelileri ziyaret eden Angeline Jolie'nin biyolojik çocuğu Shiloh'yu bazı medya kızı olarak haber geçerken, Radikal gazetesi oğlu olarak geçmişti. Radikal'inki bilinçli bir tanımlama mıydı? Şahsen ben öyle olduğuna inanıyorum, en azından öyle olmasını umut ediyorum. Biliyorsunuz veya bilmiyorsunuz... Shiloh küçüklükten beri kendini erkek olarak hissediyor ve ailesi de onun bu kimliğini destekliyordu okuduğumuz haberlere göre. Zaten Shiloh'nun erkek gibi giyim tarzı ve saç modeli de ailesinin desteğinin bir göstergesi değil mi? Tabi bir kesimin bu desteği onaylamadığını da biliyoruz.

Niye bu konuya değindim... Küçük bir ayrıntı gibi gelebilir ama toplumun ve medya gibi birimlerinin cinsel kimliklere bakış açılarının ne ve nasıl olduğunun güzel bir örneğiydi bu tanımlama veya tanımla(ya)mama hali. Cinsel ayrımcılıklar da bu konudaki bilinçsizlikten ve önyargılardan değil mi? Biyolojik cinsiyete bakıp kız diyip geçiyorlar. Çünkü toplum(lar)da böyle bir şablon var. Biyolojik cinsiyete bakıp, toplumsal cinsiyet gömleği giyidiriliveriyor insana. Kişinin ne hissettiği ve farklılığı hiç kaale alınmıyor. Bu konuda bilinçli ve duyarlı olanlar da topa tutuluyor, hatta bağnazlar tarafından hedef haline getiriliyor. Bağnaz basının "Ecinsel Koro"ya yaptıkları yüzünden ve bu koroya tarafsız yaklaşan medyanınsa nasıl hedef haline getirildiğini gördük. Böyle bir cinsiyet ayrımcılığı varken nasıl huzur beklentisi içine girebiliyor ki insanlar? Bazıları zaten bu kaosu mu istiyor acaba? Kötülükle beslenmek gerçekten varolan bir beslenme şekli mi cahillerin?

Cinsiyet kimliği, yani kişinin kendini ne hissettiği biyolojisinden bağımsız olabilir ve toplumsal cinsiyet kurallarına ters düşebilir. Oysa kişinin ne hissettiğine dair kimliksel bir davranış, toplumsal cinsiyetle paralel olmak zorunda değildir bireyin huzuru için ve doğuştan getirdiği bu hak temel ve toplumsal cinsiyet kurallarıyla kıyaslanamayacak kadar üstün ve de önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder