6 Mayıs 2015 Çarşamba

Dünya pop müziğinin kare ası


Bir diva, başta operada olmak üzere tiyatro, sinema ve popüler müzikte üstün yeteneklere sahip tanınmış kadın sanatçıdır. Diva anlam olarak prima donna ile benzer özellikler taşımaktadır. İtalyancada kadın tanrı anlamına gelen diva, çoğul hâlde dive olarak kullanılır. Sözcük temelinde tanrıça anlamındadır. Wikipedia divayı böyle tanımlıyor.

Ben de şarkıcılarda divayı, ses ve yorum olarak üstün yeteneklere sahip kişiler olarak tanımlıyorum. Ama o ses ve yorumu, daha çok ağırlığı olan şarkılarda kullananları gerçek anlamda diva olarak kabul ediyorum. Deneysellik bazında tabiki de popüler işler yapacaklardır ama o deneysel işler bile hafife kaçmamalı diye düşünüyorum. Yani "yetişkin" tarzda olmalı divanın yaptığı işler, yetişkin müzik dinleyicisine daha çok hitap edebilmeli.

Dünya müziğinde hem popüler olup, hem de ses ve yorum olarak çok güçlü bulduğum kare as, Whitney Houston, Mariah Carey, Celine Dion ve Christina Aguilere'dır. Hepsinin sesleri, hem volume, hem de oktav olarak çok güçlüdür. Ve önemlisi o sesi çok iyi, çok doğru kullanabilmektedirler. Tabir-i cazizse, terbiye etmişlerdir seslerini.

45 yaşındayım ve bu dört isim de benim dönemimde çıkmış isimler. Çıkar çıkmaz da zaten zirveden giriş yapmışlardır müzik dünyasına; basamak basamak kabul ettirmemişlerdir insanlara kendilerini. Sonraki dönemlerde, liste başarısı olarak belki düşmüşlerdir ama beyinlerde ayrı bir kategoridedirler artık. Hatta bazıları Celin Dion veya Mariah Carey diyince "bööö!" falan diyorlar ama bu onların terbiyesizliklerinden başka bir şey değildir. Whitney Houston belki diğerlerine göre daha bir sevilesi konumda olabilir ama O da son dönemlerinde eski gördüğü ilgiyi görmüyordu. Divaların ilgiyi sürekli kılabilmeleri için, Madonna gibi daha popüler işler yapmaları gerekir ama o zaman da yapılan işlerin divalıkla alakası kalmayabilir. Dediğim gibi yapılan işlerin sanatsal olabilmesi için, sanatçıların popüler kültüre tamamen teslim olmaması gerekir diye düşünüyorum; popüler kültürü daha sanatsal işlerin içinde eritmek gerekir. Christina Aguilera'yı pop işlerde daha sık görüyor olabiliriz ama o da sesiyle, yorumuyla bir şekilde yaptığı işe ağırlığını koyuyor. Ben ona son diva diyorum.

Bu dört isimden daha büyük sanatçılar çıkar mı bilmiyorum dediğim anlamda, yani diva babında. Herkes Rihanna, Beyonce falan diyebilir ama kabul etmiyorum tamamen popüler müziğe hizmet ettikleri için... Bir de diva havaları yok... Bir duruş da gerektiriyor sanırım divalık. Eline mikrofon aldıklarında, gerçek yorumcuların bir başka duruyor; eğreti durmuyor. Şarkı söylemeye başladıkları zaman yükseliyorlar ve çok yükseklerden, gerçek konumlarından şarkı söylemeye başlıyorlar herkesi auralarına alarak.

Bu dört ismi, çıkış dönemlerine göre hepsini çok sevdim sevdiğim müzik tarzı en çok İndie olmasına rağmen. Hala da hepsini çok büyük keyifle dinliyorum. Çünkü insanın bulunduğu psikolojiden bazen uzaklaşması gerekiyor. İşte bu divalar bunu gerçekleştirebiliyorlar. Divalığın bir özelliği de bu. Seni alıyorlar bulunduğun ruh halinden ve iyileştiriyorlar. Bugünlerde Christina Aguilera bunu çok güzel yapıyor benim için.

Ben aylar önce sosyal medya hesabımda bu dört divayı kare as ilan etmiştim. Dün dördünün bir karede fotoğrafını görünce, bu düşüncenin sadece bana ait olmadığını öğrenmiş oldum ve mutlu oldum tabi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder