19 Nisan 2015 Pazar

Denizli LGBTİ aileleri ilk toplantısını gerçekleştirdi


Denizli LGBTİ ve Aileleri oluşumu adından da anlaşılacağı üzere, LGBTİ ailelerinin de dahil olduğu bir oluşum. LGBTİ'lerin ve ailelerinin birlikte mücadele ettiği başka oluşumlar var mı bilmiyorum... Bizim oluşumumuzun özelliği ne ailelerden, ne de heteroseksüellerden ayrı bir mücadele oluşumu; dışarıya yapacağımız açılımımızı öncelllikle bünyemizde yer alan toplumun diğer kesimlerine yapıyoruz; bu da bir çeşit toplumun geneline yapacağımız açılımın provası oluyor. LGBTİ'ler önce ailelerinin ve heteroseksüel dostlarının desteğiyle özgüvenlerini kazanmış oluyorlar. 10 ay önce başlattığımız mücadelemizin de ilk LGBTİ aileleri toplantısını gerçekleştirdik. Denizli LGBTİ ve Aileleri'nden trans kadın Berrin arkadaşımızın ilk Denizli LGBTİ ailelerinin toplantısından izlenimlerini paylaşıyorum sizlerle...

"Denizli LGBTİ ve Aileleri oluşumu olarak Mart ayından beri aileleri ayrı bir toplantıda buluşturma düşüncemiz vardı. Nihayet bugün (19 Nisan 2015) bunu gerçekleştirdik. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda çok sıcak anlara tanık olduk. Listag ailelerinden Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nilgül Yalçınoğlu'nun da katıldığı toplantıda aileler deneyimlerini paylaştılar.

Bugünkü katılımda 3 transseksüel annesi ve onların birkaç yakını, 1 de eşcinsel annesi vardı. Toplantımızı daha samimi olur düşüncesiyle ev ortamında gerçekleştirdik. Herkesin hikayesini anlattığı toplantıda ilk ele alınan konu ailelerin çocuklarının bu durumunu keşfiydi. Ortak olan; hemen hepsinin çocuklarındaki bu durumu çocuklarının 2-3 yaşlarından beri fark etmeleriydi. Hepsi aslında bu durumu fark ettiklerini; ancak konduramadıklarını, görmezden geldiklerini veya geçici bir heves olduğunu düşündüklerini ifade ettiler. Ancak bugün durumun aslında böyle olmadığını da fark etmiş oldular.

Bugün aile toplantımızda bir açılım da gerçekleşti. Aslında trans-erkek arkadaşımız ilk açılımını 5 yıl önce teyzesine yapmış. Teyzesi bu durumu anneye ilk anlattığında annenin tepkisi yalnızca ağlamak olmuş ve bu konu orada anne için kapanmış. Ancak bugün virgül atılan açılım tamamlandı. Trans erkek arkadaşımız da toplantının sonuna doğru dahil oldu ve annesine bu durumunu anlattı. Bu açılım sırasında herkesin aklında kalan en güzel şey trans erkek arkadaşımızın şu sözleri oldu: "Ben bir kör çocuktum, gözlerimin açılması, dünyayı görebilmem için annemin desteğine ihtiyacım vardı. Işığa kavuşmamda annemin desteğine çok ihtiyacım var."  Annenin de bu durumu bugün tamamen kabullenişinde kendi gibi transseksüel annelerinin deneyimlerini dinlemesi de büyük bir etkendi. Tabii kızının ve kız kardeşinin desteği de bu konuda önemli bir rol taşımaktaydı.

Bir diğer transseksüel annesi de çocuğunun açılım sürecinden geçiş ameliyatı dönemine kadar tüm yaşadıklarını büyük bir samimiyetle paylaştı. Kızını kabullendikten sonra uzun yıllar akrabalarına ve çevresine verdiği mücadelede kızıyla beraber yürüdüğünü dile getiren annemizin paylaşımları, diğer annelerimizi hem mutlu etti hem de duygulandırdı.

Bir diğer transseksüel annesi (ki kendisini "Benim Çocuğum" belgeselinden tanıyorsunuz) Nilgül Anne'ydi. Zaten gerek Denizli LGBTİ ve Aileleri oluşumu, gerek bugünkü toplantı kendisinin girişimleriyle hayat buldu.

Bugünkü toplantımız ailelerin tanışması ve paylaşımlarıyla geçti. Aileler evden ayrılırken oldukça mutlu görünüyorlardı. Biz de bu toplantılarımızı ayda 1 defa yapmamızın ne kadar güzel bir karar olduğunu anlamış olduk. Bir sonraki toplantıda görüşmek üzere.
                                                                                                                            Berrin"                  

1 yorum:

  1. Her şey için teşekkürler Berrin'cim. Sen ve Fırat'ın sayesinde güzel bir organizasyon oldu. Demek ki aileleri toplamada gençlerin desteğine ihtiyacımız varmış. Böyle organizasyonlar için kendimi yorgun hissettim. Listag'da da hep Metehan'cım bizi toplar, organize ederdi. Biz de Denizli'de büyük bir aile olacağız. Emeğe geçen herkese teşekkürler.

    YanıtlaSil