31 Ocak 2015 Cumartesi

Transseksüellerin öldürülmemesi için devletin bir şey yapmaya niyeti var mı?

Mecliste milletvekillleri falan soru önergesi verirler ya hükümetin cevap vermesi için... Ben de devlete, hükümete soruyorum: transseksüellerin öldürülmemesi için bir şey yapıyorlar mı? Transseksüellerin öldürülmemesi için bir şey yapmak niyetlerinde var mı? Transseksüeller hakkında ne düşünüyorlar? Onları insan yerine koyuyorlar mı? Anlamaya çalışıyorlar mı? Dinlemeye niyetleri var mı? Hiç düşündüler mi bir insan neden transseksüel olur? Durduk yerde niye bedenini biçtirir, diktirir? Bir heves olamaz değil mi bu? O kadar zahmete girmek kolay mıdır? Hem de ötekileştirilmek pahasına. Hem de dışlanmak, öldürülmek pahasına. İşsiz kalmak, aç kalmak pahasına. Seks işçiliği yapmak pahasına. Evsiz kalmak pahasına. Ailesinden ayrı kalmak pahasına. Memleketini terk etmek pahasına. Kısaca hayatı diğer insanlar gibi eşit ve özgür yaşayamama pahasına.

Hadi bir transseksüel yanıldı diyelim, bin transseksüel yanıldı diyelim ama bu transseksüellik öyle az bir insanın yaşadığı bir şey değil ki. Ve üstelik transseksüellik sadece erkekten kadın olmak da değil, sadece bedensel geçiş yapmak da değil... Bir insan kadınlık ve erkeklikle özdeşleştirilen biyolojiye ters cinsiyette hissedebilir kendini. Yani erkek illa penisli olacak, kadın vajinalı olacak diye de bir şey yok. Hani karşı bedene benzemeye çalışanlara transseksüel denir ya; benzemek istemeyen transseksüeller de var... Her seferinde ayrıntılara girmek benim için de sıkıcı olmaya başladı ama karşı taraf anlamak istemeyince, insan her trans cinayetinde, her trans şiddet veya ayrımcılığında bir şeyleri anlatma ihtiyacı hissediyor. Demek istediğim bir anlamaya çalışın transseksüelleri, empatinizi bir çalıştırın. Ölüyorlar, öldürülüyorlar, öldürülüyoruz...

Bu ölümler bir değil, iki değil... Kanıksadık artık neredeyse. Dün Avrupa'dan geldi trans cinayeti haberi, bugün de istanbul'dan. Sıradan bir şekilde öldürülmüyorlar da. İşkenceyle öldürülüyorlar. Yani sıradan bir ölüm değil, nefret cinayeti bunlar. Bir insandan cinsiyet kimliğinden dolayı nefret ediliyor ve bu nefretle öldürülüyorlar. Seyirci kalınabilir mi böyle bir şeye? Kalınıyor ama ne yazık ki. Çok afedersiniz ama devlet nefret cinayetlerine seyirici kalıyor. Transseksüel cinayetleri nefret cinayetleri kapsamında mı Anayasa'da? Koskoca bir HAYIR. Niye? Çünkü işine gelmiyor devletin farklılıkları korumak. Çünkü düzen tek tip gerektiriyor onlara göre. Erkek cinsiyetçiliğinin çıkarına ters farklı cinsel kimlikler. Açıkça cezalandıramıyor transseksüelleri, eşcinselleri ama sessiz kalarak bir anlamda aynı şeyi yapıyor. Ha korumamışsın onları, ha idam etmişsin. Çok farkı var mı? Bence yok. Hedef noktasında bir kurban olarak sağ kalmanın ne kadar garantisi var? Mecburen kurban oluyoruz, mecburen kurban oluyor transseksüeller seks işçiliğine falan itilerek, VE DE CAN GÜVENLİKLERİ SAĞLANMAYARAK? Hem yok say onları, hem işsiz bırak, sonra da ahlaksız ilan et, sonra da öldürülmelerine seyirci kal, öldürülmelerini de nefret cinayeti olarak sayma...

Ne diyeyim ki ben böyle bir anlayışa. İnsanlık dışı demekten başka ne diyebilirim ki? Mevzuatta yer almamamız, güvenliğimizin sağlanmadığı anlamına gelmiyormuş ya... Koskoca bir yalan. Korunsak bile mevzuatta da yer alalım. Koruyorsunuz ya, yazılı olarak da korunduğumuza dair bir belgenin olmasının kime ne zararı olabilir ki? Yani koruyorsanız, mevzuatta yer almanın ne sakıncası olabilir ki? Demek ki korumuyorsunuz, korumak da istemiyorsunuz ki, mevzuatta yer almıyoruz.

İstanbul'daki en son trans cinayetinde katil diyor ki, "Para karşılığı seks için anlaştık, ilişkiye girdik, tartıştık ve öldürdüm." Niye öldürdün? ÇÜNKÜ O TRANSSESKÜEL! Başka açıklaması var mı bunun? Gücün yetiyor, toplumun ve devletin transseksüele bakış açısı da ortada... Tabi kolay oluyor öldürmek durum böyle olunca. Çünkü transseksüellerin yok sayılması, onların öldürülmeleir için cesaret unsuru. YOK SAYILANI YOK ETMEK ÇOK DAHA KOLAY OLUYOR. Bumu göremiyor musunuz peki devlet olarak? BAL GİBİ DE GÖRÜYORSUNUZ. Biz transseksüeller, eşcinseller de insanız ya... Hiç bir farkımız yok diğer insanlardan. Aranızda yaşayan gizli o kadar çok eşcinsel ve transsesküel var ki... Dürüst olmak mı insanca yaşamamızı elimizden alan? Sistemi aksatmayalım da, nasıl yaşarsak yaşayalım mı? Offf... Nerde kaldı o zaman sizin dürüstlük anlayışınız? Nerde kaldı sizin insanlık anlayışınız? LGBTİ'ler sizden ekstra bir şey istemiyor ki.

Katil yakalandıktan sonra yok sayılmamızın örneğini çok güzel ifade etmiş; onu da belirtmeden geçemeyeceğim. Transseksüeli öldürdükten sonra halıya sarıp çekyatın altına koyuyor, sonra hiçbir şey olmamış gibi aynı evde birkaç gün daha yaşıyor, transseksüeli soranlara memlekete gitti diyor, ceset koku yapmasın diye falan da odaya parfüm sıkıyor, ortalığı temizliyor... Hiçbir panik, telaş yok... Çünkü o bir transseksüel; kim arayacak, soracak ki... Gerçi bu transseksüelin ailesi çocuklarından haber almayınca polise haber verdiği için polis devreye giriyor ama kaç transseksüeli ailesi kabul edip de haber alamayınca merak ediyor ki?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder