10 Kasım 2014 Pazartesi

Teknoloji eşcinseller ve hakları için kaçırılmaz bir fırsattır


Çin'de eşcinsellerin birbiriyle iletişim kurabilmeleri için hazırlanan bir bilgisayar programı milyon dolarlık yatırım almış. Tabi bu uygulamaların amacı eşcinselleri düşünmekten çok reklamlar ve ücretli aboneliklerle eşcinsellerin sırtından para kazanmak. O kadar da olacak tabi. Çünkü eşcinsellik karşıtı ülkelerde eşcinsellerin en iyi iletişim aracı teknoloji.

Genel anlamda da en çok eşcinsellerin işine yarıyor teknoloji heteroseksist bir dünyada. Daha düne kadar kendini tek zanneden eşcinseller, yalnızlık duygusundan kurtuldular bu sayede. Ve iletişim sayesinde kendi aralarında ağ kurarak kendilerini gerçekleştirebiliyorlar. Reel anlamda arayışın beraberinde getirdiği homofobik riskleri azaltıyor teknoloji. Örgütlülük hala reellik gerektiriyor ama politik düzeyde olmasa da en azından sosyalleşmek amacıyla gruplaşmalar sağlıyor internet gibi günümüz iletişim araçları.

Ülkemizde benzer uygulamalar ahlakçılık çerçevesinde yasaklanıyor. Türkiye'de eşcinsellik direkt yasak olmasa da uygulamalar eşcinselliğin yasak olduğu doğrultusunda. Eğer eşcinsellikle ilgili siteleri ahlak gerekçesiyle kapatıyorsun, bu eşcinselliğin yasak olmasından başka bir şey değildir. Sözde eşcinsellik olmaz. Elbette herkesin faydalandığı imkanlardan faydalanacaksın kendini gerçekleştirmek için. Heteroseksüel arkadaşlık ve benzeri durumlar normal karşılanıp, eşcinselliğe ahlakçılık yapılıyorsa, eşcinsellik bir nev-i yasaktır bu ülkede. Zaten açık açık hastalık diyorlar, örf ve adetleri gerekçe gösteriyorlar, dini gerekçe gösteriyorlar... Yani direkt karşıyım demek yerine gerekçeler sunuyorlar.

Ne düşünüyorum biliyor musunuz? Eşcinselliği normal karşılayan ülkelerde eşcinselliğe dostça bakılmasının sebebi her zaman çok medeni, çok demokratik olduklarından değil. Tüccarından politikacısına kadar herkesin hoşgörüsü çıkarı doğrultusunda. O yüzden eşcinsellerin de kimliklerini çıkar amacıyla değerlendirmeleri gerekiyor; hem siyasi arenada, hem de ticari arenada. Milyonlarca eşcinsel yok mu bu dünyada? Hatta dünyanın dönüş hızını etkeleyebilecek sayıda eşcinsel var. Niye cinsel yönelimimizi hak kazanımlarımız için kullanmayalım? Kalkıp da niye bize karşıt olan muhafazakar partilere oy veriyoruz? Niye bize karşıt olan markaları kullanıyoruz? Eğer özgürce nefes almak istiyorsak, biraz cambaz olmak gerekmez mi bu çıkarcı dünyada?

Eşcinseller biraz akıllarını kullansa, iletişim çağında eşit haklara sahip olmamaları için hiçbir sebep yok. Sosyal medyanın egemen olduğu bir dünyada eşcinselleri kim yok sayabilir, kim susturabilir ki kendilerinden başka? Çevreme bakıyorum da hala eşcinsellikleriyle barışamamış eşcinseller var ve heteroseksüellerle eşit olmak gibi dertleri bile yok. Hatta açık olmak gibi, eşcinsel olmak gibi dertleri bile yok. Ortalık hala heteroseksüel görünümlü gizli eşcinsel kaynıyor.

Tabi eşcinseller teknoloji ve iletişimi kullanarak nasıl haklarına kavuşacak diyebilirsiniz; işin eğlence boyutundan biraz politik boyutuna geçerek. Eşcinselliğin sadece gizli bir şekilde cinselliğini yaşayıp, toplumda heteroseksüel olarak var olmakla eşcinsellere eşitlik, özgürlük o kadar kolay gelmez çünkü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder