23 Kasım 2014 Pazar

Mülteci LGBTİ Saman Shahmiri'yi her 21 Kasım'da analım


İnsan ilk duyunca, sadece bir LGBTİ intihar etmiş diyebiliyor. Çünkü onu tanımıyoruz, bir şey paylaşmamışız. Tek ortak noktamız cinsel yönelimimiz veya cinsel yöneliminin heteroseksüel olmaması. Ama ayrıntıları öğrendikçe daha derin bir empati kurabiliyorsun. 24 Ekim'de gelmiş daha Türkiye'ye ve yaşam koşullarının imkansızlığından hayatı kaldıramamış. İş yok, para yok ve umudunu yitirmiş. Özgürlüğüne kavuşamadı, refaha ulaşamadı. Herkes, her yerde hayata veda edebiliyor ama yaşadığım şehirde bir insanın umudunu yitmesi benim için çok önemli. Bir insanı hayatta tutamamanın sorumluluğu olmalı üzerimizde. Bu insan keyfi olarak gitmiyor hiç bilmediği bir ülkeye; özgürlük ve insanca yaşamak için gidiyor ama istasyonların birinde umudunu yitiriyor dünyanın ihmalkarlığı yüzünden.

Bu ilk defa olan bir olay olmadığı gibi, son da olmayacaktır. LGBTİ mültecilerin durumuna dikkat çekmek için, Saman Shahmiri'yi her 21 Kasım'da anmalıyız, diye düşünüyorum. En azından ben bunu burada, yaşadığım şehir olan Denizli'de yapmaya çalışacağım. İranlı mülteciler Denizli'ye gelmeden önce, benim bile sadece haberlerden izlediğim bir durumdu bu mültecilik. Hayatı en zor insanlar grubunda yer alsalar da, bazı koşullardan dolayı insan yardım edemeyebiliyor. Ama problem yanı başımıza geldikten sonra bile duyarsızlık yapıyorsak, o zaman bizde bir sorun var demektir.

Günümüzde iletişimin gücü aracılığıyla çok uzaklardaki vahim durumlar için de bir şeyler yapabiliriz ama güç ne yazık ki bazılarının elinde olduğu için elimiz kolumuz bağlı kalabiliyor ve yapabileceklerimiz de sınırlı oluyor. Mesela kutuplardaki fok katliamı beni en derinden yaralayan bir konu ama ben Kanada'ya savaş ilan etsem bile bir şeyi değiştiremem. Ne yapıyorum; hayvan derisi giyen herkesi uyarıyorum; bu da neyi değiştirecekse... Demek istediğim, yardıma ihtiyacı olan herkese, her şeye karşı duyarlı olalım ve bu konuda dikkat çekmek için ne yapmamız gerekiyorsa onu yapalım.

Bir eşcinsel olarak mülteci LGBTİ'lerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmemden doğal bir şey olamaz. Bundan sonra benim için her 21 Kasım Dünya LGBTİ Mülteciler Günü. Dünya Mülteciler Günü var ama eşcinsel veya transseksüel mülteci olmak en zoru. Belki dünyanın bir yerlerinde mülteci LGBTİ'ler anılıyorlardır ama biz de Saman'ı anarız her 21 Kasım'da. Gerçekten bir insanın yaşamaması için hiçbir sebep yokken, yaşama haklarının elinden alınması kadar vahim hiçbir şey olamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder