20 Kasım 2014 Perşembe

Eskiden traş bıçağı mı varmış da trans kadınlar sakalsız olsun

Transseksüel Hande Demir'le sohbetimizden...


Halil Kandok: Kimse cinsiyetine, kalıpsal-toplumsal cinsiyete uygun bir şekilde şekil vermek zorunda değil.

Hande Demir: Kesinlikle sana katılıyorum. Fotodaki tipler gibi, bir erkek nasıl tarzda makyaj ya da saç kullanırsa kullansın, hoş da olabilir. Çok güzel örnekler. Fakat sakallı bir erkeğin, aşırı efemine bir makyaj ve saç yapması bana çok uç, çok saçma geliyor; Conchita Wursth gibi mesela. Bu kadına da hakarettir ve iğ... Şahsi fikrim, Allah-ü Teala  kadına sakalı yakıştırsaydı sakallı yaratırdı. Tanrı'yı da yadsımak en büyük stiliste bile düşmez.

Halil Kandok: Ben de onu diyorum ya; Tanrı gerçekten sakalsız kadın yaratmak isteseydi sadece penisli erkek ve vajinalı kadın yaratırdı. O kadar kudreti olan Tanrı hata yapmış olamaz değil mi? Bakınız, "erkek bedeninde kadın, kadın bedeninde de erkek vardır" diye mesaj gönderiyor adeta Tanrı, ama insanlar bunu kabul edemiyor. Çünkü heteroseksizm doğar doğmaz heteroseksist format atmaya çalışıyor insanlara. Kadın pembe, erkek mavi gibi.

Hande Demir: Aynen öyle. Evet, her iki bedensel cinsiyete de farklı ruhlar katmış ama bedensel estetikten bahsediyorum ben. Aynı anda hem memesi, hem sakalı olan birisi yok. Ama Conchita Wursth gibi birisi bence ne eşcinselliğe ne de transseksüelliğe örnek değil. Her şeyin özgürlüğü olabilir ama bir insan hem kadın, hem erkek ruhunu aynı bedende taşıyamaz. Böylesi görülmedi. Çift cinsiyetliler bile kendilerini ya kadın, ya da erkek hissediyor. İsteyen istediği bedende yaşar ama ufak da olsa bir ince çizgi vardır; her şey iç içe olamaz.

Halil Kandok: Bedensel algıyı da şekillendirmiş heteroseksizm. Nasıl yok sakallı ve memeli kadın; hatta penislisi de var. Kimse sakalını da, penisini de kesmek zorunda değil ki. Kesiyorsun, sonra yok diyorsun; olur mu öyle şey?

Hande Demir: Sonuçta insanız, canlıyız. Bir de yakışan var. Toplumu boş ver... Kadın vücuduyla erkek vücudu kıvrım olarak bir mi? Ev dekorasyonu bile hacime, şekile göre yapılıyor.

Halil Kandok: Kıvrımsız kadın da var, çok şahane kıvrımlı erkek bedeninde kadınlar da var...

Hande Demir: Transları kasdediyorsan, onlar sonradan. Ben doğuştan, Tanrı'dan böyle bir şey var mı diyorum.

Halil Kandok: Hayır, sadece translardan bahsetmiyorum. Hetero erkekler bile var incecik belli...

Hande Demir: Sen ya algılayamıyorsun, ya da algılamak istemiyorsun. Benim söylediklerimde dayatma yok, gerçek var; cinsiyetsizlikte dayatma var. Hadi Tanrı'ya isyanı, bedeni geç; ruh-enerji diye bir şey var; erkek enerjisi, kadın enerjisi diye bir şey var...

Halil Kandok: Ben buna itiraz etmiyorum ki... Sadece doğduğum bedende yaşamak istiyorum cinsiyetimi veya cinsiyetsizliğimi. Ayrıca benimkisi yani cinsiyetsizlik değil, erkeklik ve kadınlıktır dayatma olan. Hiç kimse birilerinin öğrettiği şekilde erkek veya kadın olmak zorunda değil.

Hande Demir: Ben senin tekil şahsına konuşmuyorum zaten. İstediğin gibi elbette yaşayacaksın, ona kimse karışamaz. Benim bahsettiğim şu; bak bu resimdeki erkekler çok abartılı ama hoşlar; bir eşcinsel erkek veya trans, değişim geçirmemiş kadın olsa da, aşırı uç veya karmaşa yok; hem sakalı hem memesi, saçında fönler v.s. Conchita gibi tarzlda değiller yani.

Halil Kandok:  Ben de toplumsal veya kişisel olarak kimsenin bedensel geçişine karşı değilim ki. Elimde çok para olsa, ameliyat parası olmayanlara yardımcı olmak bile istiyorum ama ben de düşüncemi açıklıyorum sadece.

Hande Demir: Bir topluluk veya azınlık kendini ifade edecekse bu dayatmayla olmaz. Bazı gerçekler vardır hayatta. Şekilciliğe şekilcilikle cevap verirsek alt oluruz.

Halil Kandok: Benimki dayatma değil ki...Sadece kalıpsal algılara karşıtlık...

Hande Demir: Ben paylaştığın fotoları stilist olduğum için farklı bir bakış açısıyla yorumladım. Bir de transseksüaliteyle eşcinsellik farklı bir şey. Sen kendini tanımlamak istemiyor olabilirsin ama cinsel yönelimle cinsiyet meselesini karıştırırsak; eşcinseli trans, transı eşcinsel zannedebilir toplum. Bazı ince çizgiler savaşlara neden olmuştur hep.

Halil Kandok: Benim amacım, bizi bir şey zannetmesinler zaten; bir kalıba koymasınlar. Biz birilerine göre değil, içimizden geldiği gibi yaşayalım. Etiketlenmeyelim. O zaman daha çok ötekileştiriliyoruz. Heteroseksizmin istediği kalıplarla da özgürlük olmaz.

Hande Demir: Haklısın, evet aynen katılıyorum ama sınırlar var bu dünyada maalesef ve başka bir gezegende yine olacaktır. Bunlar kurallardır. Kurallar kafadan uydurulmaz; olandan yola çıkılır.

Halil Kandok: Zarar vermediği sürece sınırsız olmalı özgürlük

Hande Demir: Aynen katılıyorum ama göz zevki diye bir şey var. Her şey de güzel değil. Bu resimdekiler hoş uç da olsa ama Conchita Wursth gibiler saçmalık; tiyatral bir değeri var kanımca.

Halil Kandok: Ben de güzellik algısının biçimlendirildiğini savunuyorum. Eskiden traş bıçağı mı varmış; o zaman da transseksüellik varmış ama...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder