16 Ekim 2014 Perşembe

Televizyon jürileri yarışmacılara çok yakışıksız davranıyor


İnsanları en küçük bir sözle dahi üzmeyi, rencide etmeyi hiç sevmem ama bazı insanların fütursuzca birilerini üzmesineyse asla tahammül edemem. Magazin dünyasından bahsediyorum. Televizyona çıkıp da biraz popüler olan, kendini bir şey zannetmeye başlıyor ve lafın nereye gideceğini, birilerini üzüp üzmeyeceğini düşünmeden konuşuyor. Yani uzaktan bakınca gerçekten bir şey zannediyorsun ünlüleri ama hiç de öyle değiller. Gerçekten gereğinden fazla abartıyoruz onları.

Magazin dedim ama magazinin moda dünyasından bahsediyorum. Son günlerde caps'leriyle moda olan modacı Nur Yerlitaş, moda programında bir yarışmacıyla yaptığı tartışmanın haberiyle karşılaştım. Bu olayın videosunu izleyince, bu yarışmacıya negatif davrananın sadece Nur Yerlitaş olmadığını gördüm. Hepsi de resmen kızın üstüne çullanmışlar. Kızı ukalalıkla, saygısızlıkla, ego yapmakla suçluyorlar ama aynı davranışın kat be kat fazlasıyla yarışmacıya kendileri davranıyorlar. Oturdukları koltuğun verdiği cesaretle veya bulundukları konumdan dolayı silindir gibi ezip geçmişler kızı.

Kıza kızmalarının sebebi de aslında ukalalık yapması falan değil. Gerçekten kız hakkını savunan ve kendisini ezdirmeyecek karakterde olduğu için, ezilip büzülmüyor karşılarında. Oysa jüri koltuğundaki kişilere karşı yarışmacının haddine mi cevap vermek, değil mi? "Tamam efendim,
haklısınız efendim, özür dilerim efendim, bir dahaki sefere düzeltirim efendim..." demesi gerekiyor jüriye karşı. İllet oluyorum bu efendim sözüne ve hayatım boyunca da hiç kimseye karşı kullanmamışımdır, öldürseler de kullanmam. Çünkü hiç kimse hiç kimnsenin efendisi değildir, olamaz, olmamalı da.

Oysa siz jüri üyeleri, dünyaya muhteşem ötesi bir kıyafet giydirseniz de, dünyanın en güzel saçlarını yapsanız da, dünyanın en güzel insanı olsanız da, karşınızdaki kişiye "ben jüriyim, konuşamazsınız" diyorsanız veya konuşamazsınız anlamında azarlayıp susturuyorsanız, bir değeriniz olamaz.

Sadece bu moda yarışmasında değil, her yarışmada jürilerin yüksek tonda rencide edici davranışlarıyla karşılaşıyoruz. Büyüklük, karşındaki kişinin konumuna bakmadan onu anlamaya çalışmaktır ama baş öğretmen edasıyla insanları sesinizin tonuyla bile küçük düşürürseniz, bu saygısızlıktır. Bir de yarışmacıyı suçluyorlar saygısızlıkla. Oysa yarışmacıda saygısızlık falan yok. Sadece kızın kendini savunmasını hazmedemiyorlar.

Öykü Serter'e de şaşırdım. İyi konuşmuş, güzel konuşmuş ama o yarışmacı bu lafları hak etmemiş. O sözleri bence jüriye söylemeliymiş Öykü Serter. Tabi insan bir iş yapıyorsa, çıkarına uygun davranmak zorundadır. Çıkar devreye girince adalet-madalet hak getire.

Anlayamıyorum konumu olan insanlara cevap verilmemesini. Niye konuşmasınki yarışmacı. O yarışmacılar olmasa, o programda jürilerin, sunucunun işi olur mu; program olmaz en başta.

Nur isimli yarışmacı kız gerçekten çok kontrollü davranmış. Ben olsam o kadar lafa karşı, o kadar kontrollü olmazdım. Öğünüm mü geliyor benim bu modacılardan da o kadar lafı çekeyim.

Raiting yapması için mi acaba bu kadar acımasızca davranıyorlar yarışmacılara jüriler? Aynı şeyi hadi bakalım TV ekranı dışında yapsınlar yapabileceklerse veya büyük çıkarlar sağladıkları müşterilerine karşı yapsınlar. Bir yaparlar, iki yaparlar...

Gerçekten jüriler ne dediklerini bile bilmiyorlar. Çelişkili çelişkili konuşuyorlar. Kız "bu benim tarzım, beğenirsiniz, beğenmezsiniz" diyor, "hayır bu tarz olamaz, bunda yaratıcılık yok" diyorlar. Siz ne yarattınız ki, geleceğe ne bıraktınız ki? Daha kemal Doğulu eleştiri ile yorumun bile ayırdında değil ki, "şimdi de kelimelere mi taktın, ikisi de aynı" diyor kızın itirazına.

Öykü Serter'in "O Nur Yerlitaş, saygı duymalısın" demesiyse, daha önceki çizdiği portreyle o kadar tersti ki?

Kemal Doğulu, "Herkese verdiğin cevapları bana veremezsin" diyor kıza.

"Sen hiç ata bindin mi?" diye soruyor yarışmacıya Nur Yerlitaş. Binici kıyafeti giymek için, binici mi olmak gerekiyor?

Yarışmacının cevabına, "Bak sen hala konuşuyorsun" diyor Nur Yerlitaş. "Siz hep konuşacaksınız, ben cevap vermeyeceğim mi?" diyince sinirleniyor Yerlitaş. Kızın "farklıyım" demesini bile öyle çarpıtıyor ki kızı batırmak için; "yani sen farklısın diğer yarışmacılar aynı!" diyor. Kız da "ben öyle söylemiyorum, bu anlamı siz çıkarıyıorsunuz" diyince çıldırıyor Nurella.

Öykü Serter hiyerarşiye göre davranmasını hatırlattı kıza ve karşındaki kişinin kim olduğuna bakarak davranmasını istedi. Karşısında NUR YERLİTAŞ varmış. Büyüğe hürmetmiş!

Daha fazla uzatmayalım diyip gönderdiler kızı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder