10 Ekim 2014 Cuma

Sen hiç çocuk olmadın mı Seda Sayan?

Ne diyeyim ki artık ben sana Seda Sayan?

Şevval Sam, annesi Leman Sam'ın yaptığı açıklamanın yanlış anlaşıldığını söyleyerek, "Annem, kurban ibadeti hakkında değil, kestiği koyun başını kızının eline verip fotoğraf çektiren vatandaşın fotoğrafını gördükten sonra bunları yazdı." demesi üzerine Seda Sayan kurban kesimini çocukların da izlemesi gerektiğini savunmuş: "Dinimizde kurban kesmek var. Ayrıca hocalarımız çocukların önünde kurban kesilmesinden yana. Ben de bunu savunuyorum; çocuklarla birlikte kesilmeli! Özellikle erkek çocuklar bunu geleceğe aktarmalı." demiş.

Ben psikolog değilim, bu konuda hiçbir uzmanlığım da yok ama insanın hayata birazcık sosyolog gözüyle veya yaşam tecrübelerine göre bakması, olayları vicdani açıdan değerlendirmesini ve de sağlıklı düşünmesini sağlayabilir. "Sen hiç çocuk olmadın mı?" diyesim geliyor Seda Sayan'a? Hep kurban kesilmesini izleyerek mi geçti Kurban Bayramların da, çocukların kurban kesilmesini izlemelerini istiyorsun? Ben de çocuktum ve her Kurban Bayramı kabusumdu hayvanlar kesileceği için. Düşünce özgürlüğü diye bir şey var ama konuyu derinlemesine bilmeden uzman edasıyla da konuşulması doğru değil gibime geliyor. Acaba bir uzmana sordu mu kurban kesilmesinin çocuklar üzerindeki etkisini? Yoksa heteroseksist ve travmatik çocuklar yetiştirilmesi taraftarı mı Seda Sayan? Niye özellikle erkek çocukların kurban kesilmesini izlemesini istiyor ki? Kesmek erkeklere has bir durum olduğu için mi? Veya onların-erkeklerin vazifesi olarak düşünülen kurban kesmeyi pekiştirmek için olsa gerek. "Erkek çocuklar bu geleneği geleceğe aktarmalı" demiş ya.

Artık her geçen gün bilimsellikten uzak sadece dini ve geleneksel değerlere göre yaşayan, yetiştirilen bir toplum oluyoruz diye düşünüyorum. Yani olaylara sadece bilimsel açıdan bakılması gereken durumlara bile, bilinçsizce yaklaşımlarda bulunulabiliyor uzun vadede nelere sebep olabileceği düşünülmeden. Bu tür konuşmalar, acaba iktidara paralel düşünceler olduğu için iktidardan alınan cesaretle mi yapılıyor, yoksa medya dünyasında olmanın verdiği polemiksel bir durum mu? Yoksa bilinçsizce bir kendini kontrol edememe, tutamama durumu mu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder