29 Ekim 2014 Çarşamba

LGBTİ sporcular hangi cinsiyet kategorisinde mücadele etmeliler?


Gene protipsel bulunacağı için söyleyeceklerim cinsiyetçiliğe yorulabilir ve LGBTİ camiasınca ters karşılanabilir. Konu nerden aklıma geldi derseniz... İngiltere'de bir futbol takımında oynayan lezbiyen sporcu, lezbiyen sevgilisi ilişkilerini ailesine açıklamak istemeyince kendini asarak intihar etmiş. Eşcinsel açılımı ve intiharı konu etmeyeceğim...

Daha çok erkeklerin yaptığı ve benimsediği, erkek sporu olarak algılanan, heteroseksist dünyada da öncelikli davranılan futbol, basketbol, hentbol gibi sert takım sporlarını veya bireysel dövüş sporlarını seçen kadınların hep eşcinsel veya transseksüel olduğunu düşünmüşümdür. Belki, hatta büyük ihtimal yanılıyor olabilirim ama bu sporcuların erkeksi tavırları ne kadar sporun getirdiği maskülenlikle alakalı olsa da bana yapısal gibi gelmiştir hep. Zaten bu sporcuların cinsel kimliklerine dair haberler de çıkıyor ara ara. Ama yanlış anlaşılmasın, ben sert sporları yapan kadın sporcuların hepsinin lezbiyen veya transseksüel olduğunu iddia etmiyorum; çünk çok güçlü heteroseksüel kadın sporcular da var. Sadece gözüme çarpan örtüşmeleri dile getiriyorum. Hal ve tavırları da zaten bu durumu ispat ediyor.

Benzer durum erkek sporcular için de geçerli. Kadın sporları olarak adlandırabileceğimiz estetik tarzdaki sporları yapan erkek sporcuların da eşcinsel olma ihtimali söz konusu. Toplumda bazı yargılar vardır önyargı dediğimiz ama bu yargılarda gerçek payı da vardır.

Aklıma şu soruyu getirdi bu durum. Peki eşcinsel, lezbiyen, trans sporcular hangi cinsiyet kategorisinde sporculuk yapmalıdırlar? Mesela Martina Navratilova'nın cinsiyet kimliğini tam olarak bilmiyorum ama eşcinselliğini açıklamış bir sporcu olarak yıllarca şampiyonluğu kimseye bırakmadı. Kadın basketbol ve voleybolunda, hatta teniste bile görüyorum erkeksi sporcuları ve trans olduklarının sadece itirafı gerekiyor. Çünkü hem görsel tarz olarak, hem de davranış tarzı olarak resmen erkek gibiler ve erkek güçleri smaçlarından hissediliyor.

Kendimden örnek verirsem bir eşcinsel olarak... Tamam biyolojik cinsiyetim erkek ama fiziksel olarak bir erkek gücü yok bende. Uğraştığım spor branşlarında erkek arkadaşlarımla mücadele ettiğimde smaçlarım onlarınkinin yanında çok zayıf kalıyor ama kadınlara göre de güçlüyüm. Arada bir gücüm var. Ne yapmalıyım ben veya benim gibiler? LGBTİ'lerin biyolojik cinsiyetlerinin gücüyle, heteroseksüellerin biyolojik cinsiyetlerinin gücü denk değil çünkü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder