22 Ekim 2014 Çarşamba

LGBTİ dernekleri "fak-fuk fon" mudur, hak mücadelesi oluşumları mıdır?

Şimdi yazacağım konuda aslında biraz çekiniyorum birilerini azıcık da olsa üzecebileceğim ihtimaliyle. Bu konuya değinmek hiç aklımın ucundan bile geçmemişti aslında. Facebook sayfamda bir duyuru paylaşılmış haberim olmadığı halde altına imza atanlardan biri olarak. Zaman zaman da kulağıma gelir bu söylenti; LGBTİ derneklerinin proje için AB'den aldıkları yardım paralarını hak mücadelesi için kullanmayıp ceplerine indirdiklerine dair. Bu facebook paylaşımında, derneklerin, proje paralarının devamlılığı için kasıtlı olarak LGBTİ'ler için bir şey yapmadığı da iddia ediliyor.

Ben neyin ne olduğunu tartışmayacağım. Bu konudaki kişisel düşüncelerimi açıklayacağım sadece. Zaten dernek diyince kaç tane LGBTİ derneği var ki kaç proje yazılmış olsun, kaç para alınmış olsun ki paylaşılamayan ne olsun? Derneklerin şeffaf olmadıkları iddia ediliyor. Her derneğin bir işleyiş politikası vardır sanırım. Sırf para almak için de proje üreten bir derneğe AB kurumları ne kadar yardımda bulunabilir ki? O projelerin öyle veya böyle bir katkısı yok mudur eşcinsel veya transseksüel hakları mücadelesi konusunda?

Ben İstanbul veya İzmir'deki derneklerin projeleri dahilindeki programlarında bulunmadım. Sadece Kaos GL'nin gazetecilik eğitimlerinde bulundum ve bana ne kadar katkı sağladığının tespitini yapamam şu anda ama beni yazmaya sevk etti. Çünkü "bu seminerlere katıldıysam, bunun hakkını vermeliyim" diye düşündüm. Yazdıklarımın edebi bir değerinin olmadığını biliyorum ama en azından bulunduğum noktadan eşcinselliğe dair haber babında bir şeyler uçuruyorum. Fena mı oluyor?

Denizli'de Kaos GL'nin katkısıyla İranlı LGBTİ mültecilere moral amaçlı etkinlik düzenlenmişti geçen yıl; bu yıl da bugün ikincisi gerçekleşecek. Bilmiyorum, bana çok önemli gibi geliyor bu tür etkinlikler. Çünkü insanlara umut vermek, onlara yalnız olmadıklarını hissettirmek ve hayata tutunmalarını falan sağlamak kadar önemli bir şey olabilir mi? Bazılarına önemsiz gibi gelebilir bu tür çalışmalar ama bana göre çok önemli. Çünkü küçücük bir kazanım bile zincirleme bir şekilde bir çok güzelliklere vesile olabilir.

Peki dernek kurmak bu kadar kolaysa, bu derneğin devamlılığını sağlayabilmek bu kadar kolaysa, o zaman bunun-proje ve getirilerinin dedikodusu yapılacağına, herkes dernek kursun, proje üretsin, yardım parası alsın ve bu parayı nasıl değerlendirecekse değerlendirsin. İnanın benim aklımdan hiç bugüne kadar proje alınıyormuş da, bu paralar nereye gidiyormuş diye geçmedi bile. Adamlar dernek kurmuşlar ve bizler için mücadele ediyorlar. Daha ne isteyebilirim ki?

Tabi herkesin dernekten anladığı farklı sanırım ki, beklentileri de farklı. Herkes birebir yardım bekliyor sanırım derneklerden. Akıl var, mantık var, misal 80 milyonluk ülkenin LGBTİ'lerine bir-iki dernek birebir nasıl yardımda bulunabilir ki? Onlar bize ancak fikir verebilirler, ışık tutabilirler yaptıkları çalışmalarla, cesaret verebilirler varoluşlarıyla... Daha bizim derneklere katkı sağlamamız gerekmez mi? Hele derneklerden maddi yardım beklemeyi abesle iştigal olarak görüyorum. Hatta yıllardır bu konuda onlara yardım edemediğim için içimde hep bir eksiklik vardır. Küçücük de olsa maddesel bir şeyim varsa, ölünce bu derneklere bırakmayı düşünmüşümdür bile ve düşüncem de hala devam etmektedir.

Eğer gerçekten birileri bu dernekleri kurup da 20 yıllık bir mücadele vermeseydi, inanın eşcinsellik, transseksüellik kelimesi ağızlara bile alınmayabilirdi hala. Çünkü muhafazakar iktidarın bazı vekilleri eşcinsellik kelimesi yerine "şey" diyorlar. Bırakın iktidarı, muhalif partiler bile öncelikli bir hak olarak görmüyor eşcinsel veya transseksüel haklarını. Ama bu dernekler ne yapmıştır; bazı siyasilerle temas kurarak, adımızın mecliste zikredilmesini sağlamışlardır. Eşcinellik konuşuluyor artık mecliste. Yapının temel taşı çok önemlidir. Bunun üzerine duvar çıkmak biz LGBTİ'lere düşmektedir. Biz ne yapıyoruz; LGBTİ dernekleri yardım paralarını iç ediyor diyerek, heteroseksistlerin LGBTİ'lere yaptığı kötülüğü bizim için mücadele veren derneklere yapıyoruz. Varsa bir projemiz, götürelim, sunalım derneklere ve değerlendirilsin.

Biz 15-20 milyonluk LGBTİ bir araya gelip de güç birliği bile yapamamışken, kalkmış bir avuç aktivistin yardım paralarını ne yaptığını tartışıyoruz. "Biz, dernekler veya eşcinsel-transseksüel hakları için ne yapabiliriz?"i konuşmuyoruz, dernekler bizi hiç düşünmüyor diyerek çıkar hesapları yapıyoruz. Dernekler gerçekten birilerine maddi imkan sağlayan oluşumlar mıdır? Dernekler ticarethane midir para kazanan da, temsil ettiği kesimlere maddi yardımda bulunsun? Eğer bu derneklerle bağlantılı olup parası olanlar varsa, gönüllülük babında ihtiyacı olanlara yardımda bulunabilir ancak.

Gerçekten dernekleşmek, hele hele o derneği yıllarca ayakta tutabilmek o kadar kolay bir iş olamaz. Biz 3-4 aydır bir araya geliyoruz da, daha ortak bir fikirde bile buluşamıyoruz. Sonra da dernek yönetimi neden hiç değişmiyor deniyor. Demek ki bazılarının beklentileri farklı ki umduklarını bulamıyor ve gidiyorlar. Bu tür işler gerçekten çok büyük fedakarlık, çok büyük özveri isteyen işler. Gönülden olmayınca, insanlar çıkar hesapları yapmaya başlayabilirler. Oysa gerçekten mücadele yoluna baş koyanlar, işin maddi boyutuyla hiç uğraşmazlar.

Ve ben dernekçiliğin maddi kazanç boyutunun olduğuna zerre kadar inanmıyorum. Bir kere parayla pulla kaldırılabilecek işler değil bu dernek işleri. Yardım paralarının hesabını yapanlar acaba LGBTİ hakları konusunda ne kadar mücadele vermişler? Mücadele verip de yardım paralarının iç edildiğini iddia eden bazı arkadaşlarımız da alınmasınlar. Açıkçası ben bu işlerin içinde olmadığım için neyin ne olduğunu da tam olarak bilmiyorum ama bu durumların tartışma konusu yapılmasını çok da anlamlandıramıyorum. Yanlışlar-doğrular olabilir ama ana tartışma konusu maddi olmamalıdır. Bakıyorum da bazı LGBTİ'lerin tek derdi bu olmuş. Eee... Bu konu halledildi diyelim; sonra ne olacak? Homofobi, transfobi halledilecek mi? Tek derdimiz proje yardımları mıdır?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder