8 Ekim 2014 Çarşamba

Leman Sam'ı anlamamak veya anlamak istememek

Dün iki haber okudum gazetelerde. Aynı gün gerçekleşip de belki daha gazetelere yansımayanları da vardır benzer olayların. Erkeğin biri geçimsizlik nedeniyle evini terk eden karısını parka çağırarak 20 yerinden bıçaklayıp öldürüyor. Düşünebiliyor musunuz; konuşmak için çağırıyor ama öldürüyor. Hainliğe bakar mısınız? Konuşmak için çağırdığına inanıyor musunuz? Planda kadını öldürmek olmasa, insan bir anda 20 yerinden bıçaklar mı, hem de karısını?  20 yerinden... Öfkeyle bir anlık bir şey olsa, 20 darbeye ihtiyaç duyulur mu? Bu sadece kadın cinayeti değil, resmen nefret cinayetidir de.

Bir kadın da sevgilisi tarafından evinin önünde tüfekle vurularak öldürülüyor. Hem de 5 el ateş edilerek. Bir kadını öldürmek için kaç kurşun yeter beyler? Belki tek kurşun yeter ama sahip olunamayan kadına nefreti boşaltmak için tek kurşun yetmiyormuş demek ki. Bunun adına öfkeyle sıkılmış bir kurşun denilebilir mi? Tabi kadın "hayır" diyerek erkeği TAHRİK ETMİŞTİR değil mi?! Kadının hayır demek hakkı yoktur! Kadın bir maldır, kadın bir KURBANDIR ne zaman kesileceği belli olmayan. Her şey erkeğin öfkesinin ucundadır. Hakim bey siz ne diyorsunuz bu konuda? Karılarını öldürüp de televizyonlarda program program dolaşan kişi daha çok kısa bir süre önce temas etmedi mi sinirlerimize? Oysa o sadece buz dağının ucunun da ucuydu. Çünkü kadın cinayeti, nefret cinayeti işleyip de çok kısa bir süre hapis yatıp dışarıda tekrar cinayet işleme potansiyeli olan ve de bu kısa süre hapis yatmanın verdiği cesaretle cinayete BİLENMİŞ katiller dolaşmıyor mu? Kanunlar en doğrusunu mu bilir dediniz? İnanalım mı?!

Leman Sam hayvanların kesilmesiyle, IŞİD denilen insan canavarını bir tutmasının ne anlama geldiğini mutlaka anlamayanlar da vardır, ama anlamak istemeyenler de vardır. Tamam, kurban kesmek dinin emri olarak yerine getiriliyor ama bu durum bir çok kültürde olan bir eylem olduğu için olaya kültür gözüyle de bakmak gerekmez mi? Biz kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz. İnsani gelişmişliği yüksek olan toplumlar, gerçekten bizden daha kötü mü biliyorlardır? Kurban kesmek sadece Tanrı için kan akıtmak mıdır? O zaman niye yiyiyoruz o hayvanları? Yemeyelim o zaman amaç hayvan yemek değilse. Eğer bu huyumuzdan vazgeçemiyorsak, bunu toplu bir şekilde yapmayalım. Fakirler et yiyemiyor mu dediniz? Zenginler ceplerini patlayacak şekilde şişireceğine, her anlamda paylaşmayı öğrensinler. İnanın Tanrı böyle bir iyiliği kurban kesmekten daha değerli görecektir.

Konuyu dağıtmayalım isterseniz. Ben şunu anlatmak istiyorum. Kurban kültürü de, kadın cinayetleri de, IŞİD'in yaptığı gibi, yani kurmak istediği şeriat devleti ve bunun için insanları katletmesi de heteroseksiszme dair şeylerdir. Bir zor kullanma, bir kan akıtma durumu vardır. Tabiki de Kurban olayı sadece geleneksel kültür adına yapılmaktadır ama o geleneksel kültürün nereye dayandığını görmek gerekmez mi? Leman Sam daha somut bir cümleyle ifade etmiştir durumu ama heteroseksizmle aynı şeydir bu keskin ifade. Belki de bu şekilde ifade etmesi insanları rahatsız etse de daha dikkat çekici olmuştur. Heteroseksizm, kültürleri kendi çıkarına uygun şekilde yönlendirmektedir, bunun sonucunda da cinayet gibi olaylar da cereyan etmektedir, denilseydi kimin umrunda olurdu?

Dediğim gibi Leman Sam'ın sözlerini hem anlamama durumu, hem de anlayamama durumu vardır. Ama milletvekillerinin falan anlayamamasına şaşırıyorum, diyeceğim ama şaşırmıyorum aslında. İktidarlar da heteroseksizmin baş temsilcileri değil mi? Ama Leman Sam'ın da dediği gibi kadınların konuyu anlayamaması veya anlamak istememesi ve bunun için çaba sarf etmeyip heteroseksistleşmesi vahim bir durum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder