5 Ekim 2014 Pazar

Kadını değerli kılan heteroseksist kadınlık mıdır; aynen!

Kadınlar bile birbirlerini niye erkek bakış açısıyla aşağılar? Seda Sayan, bazı sanatçıların açık saçık olmalarının sanatla ilgisinin olmadığını iddia eden Niran Ünsal'a, onun geçmişteki dekolte tarzını göstererek "Dört çocuktan sonra mı aklın başına geldi?" demesine, Niran Ünsal da "Evet 4 çocuktan sonra aklım başıma geldi ama maalesef kendisi 6 evlilik yaptı ama hâlâ akıllanmadı." diyerek tepkisini ortaya koymuş.

Seren Serengil de Tayyip Erdoğan'ı çok sevmesine rağmen, bir çok sanatçının davet edildiği "vizyon" toplantısına davet edilmemesine üzülmüş. Artık Başbakan'a karşı sevgi konusunda nötrmüş. Toplantıya çağrılmamasının sevgilileriyle nikahsız yaşamasının olabileceği hatırlatıldığında, kendini 14 senede 3'ü nikahlı olmak üzere 4 beraberliğinin olmasıyla savunuyor. Niye 14 seneyle sınırlı bu aşk hayatı onu da anlayabilmiş değilim.

Kadının değeri, erkeğin kadınlara biçtiği kurallar kadar. Yani kadının resmi nikah olmadan ilişkisi olamaz, tek kocayla hayatını geçirmelidir, mümkün mertebede kocasına katlanmalı ve evliliğini devam ettirmelidir... Kadın sadece erkeğe hizmet veren bir şey ve kutsallığına leke gelmemesi için ana mıdır? Kadının özgürce seks hayatı olamaz mı? En azından niye erkekler kadar olamıyor? Kadının beğenmeyip vazgeçme, ayrılma hakkı olamaz mı? Kadın, kendi hayatını yaşamak için gelmemiş midir bu dünyaya?

Peki kadınlar memnun mu erkeklerin kendileri için koyduğu kurallardan? Kadınlar, kadınları niye erkeklerin koyduğu ve özgürlüklerini, neredeyse yaşama haklarını ellerinden alan kurallarla değerlendirirler, aşağılarlar, ötekileştirirler? Kadını temize çıkaran, onurlu yapan, saygı duyulmasını sağlayan nikah mıdır, az koca mıdır, katlanmak mıdır, cinselliksiz bir hayat mıdır, kocasına ve çocuklarına adanmış bir hayat mıdır..? Kadınların birbirlerini heteroseksizm üzerinden aşağılamalarını ve değerlendirmelerini toplumsal anlamda varoluşları için başka seçenekleri olmadığından normal mi karşılamalıyız?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder