4 Ekim 2014 Cumartesi

Basketbol daha erkeksi olduğu için mi voleyboldan daha öncelikli?


Turizm sektöründe çalıştığı için yazın Bodrum'da yaşayan arkadaşım arıyor "maçı unutmadın değil mi?" diye (Kış sezonunda da Türkiye ve Avrupa ligini hiç kaçırmayız). Heyecanla TV'nin başına geçiyoruz ama başka bir program var, bir saat sonra da Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyona'sından Türkiye'nin maçı verilecekmiş. Yayın akışına bakıyorum, evet beklediğimiz maç yok, yayından kaldırılmış. Oysa önceki tüm karşılaşmalar verilmiş, bugünkü karşılaşmanın da verilecek olduğunu hatırlıyorum. Veya tüm karşılaşmalar veriliyor da, son karşılaşma niye verilmiyor? diyebiliriz. Altılı finallere yükselemediğimiz için mi? Dünya Kadınlar Voleybol Şampiyonası'ndan bahsediyorum. Tamam, bu seneki Dünya Şampiyonası'nda basketbolcu kadınlar daha başarılı olabilir ama bu Filenin Sultanları'nın maçının verilmemesi için bir sebep olamaz ki. Üstelik maçı yayınlayacak özel kanalın 3 tane de kanalı var. Biri doluysa diğerinde yayınla. Dediğim gibi finaller için iddiamızın kalmadığından  olabilir. Eğer final oynanacak olsaydı büyük ihtimal verilirdi.

Ama bu voleybolseverlere karşı yapılan bir haksızlıktır. Hiçbir branş diğerinden daha üstün olmaz."Futbol ve basketbola ilgi daha fazla olduğu için, daha çok reklam alırız" mı dediniz? Çok büyük olasılıkla. Bir zamanlar, yani çok kısa bir süre önce voleybol maçlarını TRT, üçüncü kanalından yayınlıyordu ama o kanal Meclis konuşmalarını da yayınladığı için, çoğu zaman ya geç veriliyordu karşılaşmalar, ya da hiç verilmiyordu. Veya hiç adını bile duymadığımız TRT Avaz'dan falan yayınlıyordu. Birden TRT'nin uygulaması yüzünden sinirlendiğimiz günlere döndüm. İnternetten izleyebiliyorduk bazen maçları, ama arkadaşım "bu Dünya Şampiyonasını internetten o yabancı kanal da vermiyor" diyince ben de ihmal ettim ben de maçı. Oysa internetten aynı yabancı kanal veriyormuş Dünya Kadınlar Voleybol Şampiyonası Türkiye-Hollanda maçını.

İzlemeye başladığımda Türkiye 2-1 öndeydi setlerde. 3. set çok heyecanlıydı. 5-2 önde başlayan Sultanlar, 15 -20 geriye düştüler setin sonlarına doğru. Barbolini'nin dinlendirdiği Seda ve Naz'ın tekrar oyuna dahil olmasıyla Milli maçlarımızdaki görüp görebileceğim mucizelerden biri gerçekleşti. Naz servise bir geçti, pir geçti ve 10 sayılık bir seri ile maçı 15-20'den 20 -25'e getirdi. Naz, 2'si ace olmak üzere servisleriyle Hollanda Milli Takımı'nı darmadağın etti. Bloklarımız da devreye girince, Hollandalı voleybolcular hiçbir sayı alamadılar ve maçı 3-1 kazanarak, şampiyonada 7.likle 10.luk arasında bir sıralamayı garantiledik sanırım. Çünkü son maçımız Kazakistan'la en kolay maçımız olacak.

Maçın ilk 3 setini spor kanalımız vermediği için izleyememiş olmamızdan dolayı maçla ilgili genel bir değerlendirme yapamayacağımdan asıl konumuza, voleybola üvey evlat, futbol veya basketbola sanki gerçek spor branşı gibi davranılmasına gelirsek... Hayır, ne futbol, ne de basketbol voleyboldan daha değerli değildir. Futbol veya basketbolun daha fazla izleyicisinin olması, voleybolun gözardı edilmesine gerekçe olamaz. O zaman voleybolcu kadınlar başarılı sonuçlar alınca, onlarla zafer duygunuzu tatmin etmeyin. Sadece ego tatmini midir spor; aynen öyle! Futbol veya basketbol sadece voleyboldan değil, buz pateninden de, tenisten de, atletizmden de, badmintondan da, yüzmeden de... daha değerli değildir. Eğer spor kanalıysan, spora yakışır bir spor kanalı olmalısın.

Voleybolcu kadınlar, erkeklerle özdeşleştirilmiş futbol ve basketbol gibi branşlara ve halkın ilgisizliğine rağmen başarılı oluyorlarsa, bu çok anlamlıdır, çok önemlidir. Ve buna rağmen medya voleybolu, özellikle kadın voleybolunu gözardı ediyorsa, bu konunun üzerinde düşünülmesi gerekir. Kadın voleybolcularımız, kadın basketçilerimizden daha az başarılı değil ki, hatta daha başarılı. Peki niye basketbol öncelikli? Çünkü kadınlar da oynasa erkeksi bir tarafı var basketbolun. Sert bir oyun, yakın mücadele gerektiren bir oyun... Yani basketbolu kadınların oynaması, basketbolun erkek sporu olmasının önünde bir engel değil. Kadınlara soruyorum "neden basketbol?" diye; "daha sert olduğu için" diyorlar. E, o zaman boksu seçin, daha sert değil mi? Spor kanalının voleybol yerine basketbol maçını verme sebebi de, belki erkeklikle özdeşleşen bir spor olmasından dolayı heteroseksistçe bir zihniyetle alakalı olabilir. Tabi izleyici sayısının çokluğu da basketbol yayınlarını öncelikli kılabilir ama basketbolu öncelikli yapan da heteroseksist olması bence.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder