4 Ekim 2014 Cumartesi

Hafifletilmesi muhtemel bir eşcinsel nefret cinayeti daha


Geçen hafta haber bloğumda bir haber paylaşmıştım 30 yaşında bir erkeğin öldürüldüğüne dair. Bekarmış. İşe iki gün gitmeyince ablasına haber veriliyor ve yarı çıplak kanlar içersinde bulunuyor. Gay haber bloğumda paylaştım bu haberi. Çünkü bu bir nefret cinayetiydi. Bu cinayetin nefret cinayeti olduğunu bilmek için müneccim olmaya gerek yoktu. 30 yaşında, bekar, kanlar içersinde ve yarı çıplak.

Polis araştırma yapıyor ve katili buluyor. Katille kurban internet üzerinden tanışmışlar. Bir yerde buluşup kurbanın evine gidiyorlar. Katilin kurbanı öldürme gerekçesi her zaman olduğu gibi eşcinsel ilişki teklif etmesi. Bunu bilmek için de müneccim olmaya gerek yok değil mi? Amacın ilişki değilse, bir erkekle niye buluşursun, evine gidersin? Eğer sadece ilişki teklifi üzerine bir tepkiyse bu cinayet, kurbanın çıplak bulunması biraz tuhaf değil mi? Eğer tahrik olduysan böyle bir teklif karşısında, soyunmadan öldürmen gerekmez miydi?

Belki de buluşma gayesi sadece eşcinsel ilişki de değildi. İlişki gaspa, hırsızlığa bir araçtı. Çünkü her nedense eşcinsel kurbanların katilleri, kurbanın değerli eşyalarını da çalıyor çoğu zaman olduğu gibi. Son olayda da araba, bilgisayar, telefon gibi değerli eşyaları da çalınmış kurbanın. İlişki teklifinden tahrik olduysan, o tahrikle hırsızlık yapmak nerden aklına geldi o an. İnsan cinayet işleyince eli ayağına dolaşmaz mı?

Demek ki bu düpedüz planlı programlı bir nefret cinayeti. Yani ağırlaştırılmış hapis cezasıyla cezalandırılması gereken bir suç. Peki eşcinseller nefret suçları kapsamında yer alıyor mu yasalarımızda: hayır. Hakimin insiyatifine kalıyor öyleyse nasıl bir değerlendirilme yapacağı. Yani eşcinsel olduğu için nefret cinayetine kurban gittiğine dair bir değerlendirme söz konusu olmayabilir, hatta eşcinsel ilişki ve tahrik gerekçesiyle ceza indirimine gidilebilir.

Eşcinsel cinayetleri nefret suçları kapsamına alınacak mı, alınacaksa ne zaman alınacak, alınmıyorsa neden alınmıyor? Devlet homofobik olabilir mi? Devlet insanlar arasında ayırım yapar mı? Devlet yasaları geleneksel yapıya göre değil de, evrensel insan haklarına göre yapmaz mı? Devlet vicdansız, acımasız olabilir mi vatandaşına karşı? İnsanlar yasalarca korunmuyorsa, güvenlik güçleri tarafından korunmuyorsa, en başta suçlu devlet değil midir? Eşcinsel cinayetleri nefret suçları kapsamına alınsa ve de bu suçlara ağırlaştırılmış hapis cezası verilse, bu kadar kolay nefret cinayeti işlenebilir mi? Devlet göz mü yumuyor eşcinsellerin nefret cinayetine kurban gitmesine?

Bakınız, bu tür cinayetlerin sadece insan üzerinden değerlendirilmesi, eşcinsellerin adil yargılanmasının önünde bir engel. Bunun görülememesinin mantıklı bir açıklaması olabilir mi? Devlet bir anlamda İran'daki GİBİ dolaylı yollardan eşcinselleri idam ediyor SAYILIR. Eğer devlet eşcinsellerin öldürülmelerinin önüne geçilmesi için yasaları düzenlemiyorsa, bu münferit bir cinayet değildir; yasaların boşluğundan faydalanılarak işlenen, bir ucu da devletin eşcinsellere karşı duyarsızlığına dayanan heteroseksizmin işbirliği çerçevesinde değerlendirilmesi gereken bir cinayettir.

Ne yapmak gerekiyor eşcinsellerin öldürülmelerinin önüne geçilmesi ve bu cinayetlerin yasal olarak nefret suçları kapsamında değerlendirilmesi için? Eşcinseller bunun mücadelesini veriyor ama kaale alınmıyorlar. Peki herkesin nefret suçları kapsamına alınıp da, eşcinsellerin bu kapsama alınmamasına eşcinsel olmayan diğer insanlar neden bir şey demiyor? Herkes mi eşcinsellerin öldürülmesini istiyor? O zaman suçlu herkes.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder