14 Ekim 2014 Salı

Eşcinseller mi daha homofobik, heteroseksüeller mi?

İngiltere’de popüler supermarket zinciri Sainsbury’sin Brighton kentindeki bir şubesinde görev yapan bir güvenlik görevlisinin lezbiyen bir çifte “Öpüşmeyi kesmelerini ya da dükkanı terk etmelerini” söylediği ortaya çıkmış.

Olay şöyle gelişmiş. Genç kadın sevgilisinin yanağına bir öpücük konduruyor. Kadın güvenlik görevlisi de uyarıda bulunuyor. Gerekçesi, müşterilerden birinin lezbiyenlerin öpüşmesini iğrenç bulduğunu ve çocuğunun böyle bir sahneyi görmekten rahatsızlık duyduğunu söylemesi.

Sonrası çok ilginç. Kadın güvenlik görevlisi lezbiyen çıkıyor ve uyarıda bulunduğu ve yaşanılan olayı facebook'ta bir eşcinsel sayfada paylaşan lezbiyenden özür diliyor. Market de özür diliyor lezbiyen kadından ve öpüşmenin uygunsuz bir davranış olmadığını ve uyarılma muamelesini hak etmediğini söylüyor. Lezbiyenin tercih ettiği bir derneğe de bağışta bulunuyor Market.

Öpüşmenin bile heteroseksüellerde normal karşılanması ne kadar ayrımcı bir dünyada yaşadığımızı gösteriyor. Ülkemizde kamusal alanda eşcinsellerin öpüşmesine sözel uyarıdan çok şiddetle tepki gösterilebilir. Kurumlar, kuruluşlar, şirketler vesaireler de asla özür delemezler eşcinsellerden. Daha kendilerini haklı çıkarmaya çalışırlar, olay mahkemeye yansısa mahkeme de ahlaka aykırı davranış olarak görüp kabahatmiş gibi bir karar çıkartır. Hele hele firmaların, eşcinsellerin istedikleri bir derneğe yardım talebinde bulunmaları söz konusu bile olamaz.

Haberin, konunun en önemli noktası başlıkta da belirttiğim gibi eşcinsellerin daha homofobik olmaları. Yüzdeye vurduğumuzda homofobik heteroseksüellerin oranı daha yüksek olabilir ama tepki gösterenlerin genellikle gizli eşcinsel çıkması beni hiç şaşırtmıyor artık ve eşcinsellerin homofobisinin kendi eşcinselliklerini ört bas etme çabası olduğu tezini her seferinde ispat ediyorlar. Yakın zamanda muhafazakar siyasi parti başkanlarının, eşcinselliği lanetleyen din adamlarının falan eşcinsel olduğu ortaya çıkmadı mı? Bu eşcinsel kesimin genelinde de böyle. Heteroseksüel evlilik falan yapıp heteroseksüel yaşam sürüyorlar ikiyüzlü bir şekilde ama eşcinselliğe mesafeli durdukları gibi bir de eşcinsellik karşıtı oluyorlar açık açık. Ben şahsen eşcinsellere mesafeli duranların eşcinsellikleriyle çok karşılaşıyorum. Zaten bilimsel olarak en az % 15-20 oranında olduğu söylenen eşcinseller gizli eşcinsel olmasa, ortalıkta açık eşcinseller daha fazla olurdu. E o zaman homofobik olanların eşcinsel olma durumu da hikaye değil. Yoksa sine-i yareye dokunmayan bir şeyden niye rahatsız olsun ki insan?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder