18 Eylül 2014 Perşembe

Ahlakçıların Lady Gaga'ya minnet duyması gerekiyor


Ne Lady Gaga'ymış be! Ülkemizde de fırtına kopardı ve gitti. Lady Gaga dinlemeyen biri olarak hakkında yazmak ne kadar doğru olur onu da bilmiyorum. Evet, Madonna'dan sonra çıkmış en star şarkıcıdır Lady Gaga. Bakınız çok iyi sanatçı veya şarkıcı demiyorum; star diyorum, popstar... Bütün dünya onu takip ediyor mu; ediyor. Şarkıcılığının iyi olup-olmadığı ayrı mesele. Zaten günümüzde kim iyi şarkıcılıkla star oluyor ki... Star olanlara bakarsanız, görsellikten faydalanmayanı göremezsiniz. O yüzden Eurovision şarkı yarışması, şarkı yarışması olmaktan çıktı, görsel şova dönüştü, demeye kimsenin hakkı yok. Sen izlemezsin olur biter.

Lady Gaga'ya dönersek... Benim bildiğim bir kaç şarkısı var "Alajendro", "Badromance", "Poker Face" gibi ama kadının ismi var. O, günümüzün en büyük marka olmuş starıdır. Artık ne yaparsa yapsın; beğenilse de, beğenilmese de takip ediliyor. Daha ne! O kadar kolaysa, siz de olun. Bizim şarkıcıların da şöyle bir hazımsızlığı var; "O kadar imkan bende olsa, ben daha iyisini yaparım". O imkanı sağlatmak, insanların sana yatırım yapmasını sağlamak da bir marifet değil midir? Niye başkaları değil de, Lady Gaga?

Bizim yazarlarımız da hakkında yazmışlar konserini izledikten sonra. Hemen hemen herkes beğenmiş ama Ayşe Arman pek beğenmemiş. Zeki ve sahici değilmiş şovu. İzlesem belki ben de beğenmeyeceğim ama ben mesela ilgi alanıma girmeyen konuları yerden yere vurmayı tercih etmiyorum. İyi şeyler övülmeli ama beğenmediğimiz şeyleri yerin dibine batırmanın da bir alemi yok. Ayşe Arman'ın da dediği gibi belki bizim göremediğimiz bir şeyler olabilir. Önyargılı yaklaşmamak gerekiyor.

Lady Gaga ülkemize gelerek ahlakçılığımızı da test etmiş oldu. Gerçi çok sesini çıkaran olmadı sanırım. Veya benim haberim olmadı. Sadece Niran Ünsal, yerli şarkıcılarımızın üzerinden yaptığı ahlakçılığına bir devamlılık sağlamış oldu.

Lady Gaga'nın sesine, şarkıcılığına gelirsek... Kimler kimler şarkı söylemiyor ki... Lady Gaga ses olarak mükemmel sayılır onların yanında. Şarkı söyleyecek kadar sesi var mı; var. Kadın bir kere müzisyen, enstrümanist... Sahnede soyunuyormuş! Gerçekten bu mu sizi rahatsız eden? Niye? Sizin ahlakınız da mı yara alıyor? Siz çıplak olarak hiç aynaya bakmıyor musunuz? Kendinizi görünce ahlakçılığınız depreşiyor mu? Büyük ihtimal! O zaman Lady Gaga'ya minnet duyun kaçtığınız gerçeklerinizle yüzleştirdiği için.

Unuttuk; Lady Gaga en ötekilerin, LGBTİ'lerin yanında duruyor. Bu bile Lady Gaga'dan insanlık dersi almamız için çok güzel bir fırsat. İyi ki geldin ülkemize Lady Gaga. Biz de seni çok seviyoruz. Sık sık ziyaret et bizi ki, ahlakçılara ayna ol; edep denen şeyin fiziksel değil, zihinsel olduğunu hatırlat.

Bülent Ersoy da edepsizlik olarak görmüş Lady Gaga'nın sahnede soyunup giyinmesini. Bazı ses sanatçılarımızın ahlakçı saldırganlıklarını bir günah çıkarma olarak görebilir miyiz? Hepsi de sütten çıkmış ak kaşık olmadıklarını kabul ediyorlar ama ahlakçılık yaparak hesap sormaktan geri kalmıyorlar. Ama özgürlükçüleri edepsiz olarak değerlendirip hesap sorma haklarını kendilerinde görürlerken, kendi hatalarının hesabını sadece Tanrı'ya vereceklerini söylüyorlar. Peki biz size niye hesap verelim? Siz kimsiniz diye sormak gerekmez mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder