9 Ağustos 2014 Cumartesi

Tüm zamanların en iyi albümünün bilmediğimiz hikayesi!


Bu albüm, yani Nükhet Duru'nun "IV" albümü Ali Kocatepe'nin şirketinden çıkmış bir albüm. Nükhet Duru'nun müziğimize yön veren ve çok satan iki albümünden sonra hangi zihniyetle çıkılmıştı yola? Mutlaka amaç çok satmak, çok dinlenmektir de ama albümün yapısına bakarsak, hiç öyle çok satma zihniyetiyle hazırlanmış bir çalışma gibi değil. Çünkü düzenlemeler bugüne kadar görülmemiş ve görülmeyecek muntazamlıkta çağdaş ve klasik. Hani milyon yıl geçse de demode olması söz konusu olmayacak düzenlemelere ait. Düzenlemeler Onno Tunç'a ait. Onno Tunç'u bu ülkenin başına gelmiş ve gelebilecek en zeki düzenlemeci olarak görüyorum. Adam pop müziğin klasiğini yapmış, düzenlemeleriyle şarkıların bestelerini çoğaltmış; çok sesli düzenlemeler olduğu için aynı anda farklı iki-üç şarkı dinliyormuş gibi oluyorsun. Ali Kocatepe'nin bestelerinde Anadolu ruhu, Cenk Taşkan'ın bestelerinde Batı ruhu hissediliyor. Sözler, müzikler, düzenlemeler müzikalite olarak en yüksek düzeyde. Nükhet Duru için bir araya gelmiş bir ekip diyebilir miyiz bu ekibe? Veya Nükhet Duru'nun da dahil olduğu bir ekip.

Albümün söz açısından özelliği Mehmet Teoman'ın olmaması, Nükhet Duru'nun iki şarkıya söz yazması. Ülkü Aker, Korhan Abay, Özcan Kandemir Bilir, Alimoğlu ve Sabahattin Ali'ye ait diğer sözler. Müzikte söz önemlidir ama ben müziği beste ve düzenleme olarak değerlendirdiğim için, bu albümü tüm zamanların en iyi albümü seçmemin sebebi düzenlemeler ve besteler. Tabi bu şarkılara hayat veren, orkestrayı baş enstrüman olarak tamamlayan Nükhet Duru'nun sesi ve yorumu. İnsan sesi bir enstrümandır ve onu duygu yüklü bir şekilde kullanabilirsen iyi bir yorumcusun, icracısındır. Nükhet Duru bana göre dünyanın en iyi yorumcusudur; sesini en doğru kullanabildiği, bu sesle hayatı en mükemmel ve duygu yüklü bir şekilde ifade edebildiği için... Ali Kocatepe ve Cenk Taşkan bu ülkenin değil, dünyanın en iyi bestecilerindendir. Düzenlemeci olarak Onno Tunç'un evrenselliğine diyebilecek hiçbir şey yok zaten. Buna bir de dünyanın en iyi yorumcusunu eklerseniz, tüm zamanların en iyi albümü çıkar haklı olarak. Nükhet Duru'nun ilk iki albümünde belki "IV"teki şarkılardan daha iyi şarkılar olabilir ama içinde dans şarkıları olmasına rağmen çağdaş klasik bir çalışma olması, bu albümü en tepeye koymama sebep oluyor. Mesela "Çakır" bu ülkenin armonisini çağdaş klasik anlamda ifade edebilen en iyi şarkıdır. "İyi Oldu Gelmediğin" düzenlemesi ve melodisi en iyi pop şarkıdır. "Sanki Değişmiş Gibi" adult tarzda bana göre en iyi pop şarkıdır. "Deprem" başlı başına bir senfonidir. "Şüphe Ediyorsun" en iyi disko şarkıdır. Üzerine gidilse marş haline gelebilir. "Benimsin Diyemediğim" gene Anadolu melodisinin tam anlatımıdır. "İsyan Ettim Hayata" pop müziğimizin senfoni niteliğinde algılanması zor bir çalışmasıdır. Hani başka sanatçılara yorumla falan dense, şarkının yapısını falan anlamakta çok zorluk çekeceklerine inanıyorum. Ve diğerleri...

Çok merak ediyorum bu albümün oluşma sürecini... Neler yaşandı çalışmalar esnasında? Besteler nasıl çıktı, ne kadar sürede tamamlandı çalışmalar? Hatırası nedir bu albümün Nükhet Duru ve diğerlerinde? Bu albümden beklentiler neydi, karşılandı mı, hak ettiği değeri buldu mu? Şu anki konumu nedir eser sahiplerinin gözünde? Nasıl yansımaları oluyor albüm ve şarkılarının? Belki halkın böyle bir kıymetten haberi yoktur ama müzisyen veya müzisyen geçinenlerin haberi var mıdır, varsa düşünceleri nedir? ...

Yoksa ben mi yanılıyorum bu albümü tüm zamanların en iyi albüm olarak görerek? Alıcısı olmayacağı için mi dinleyicilere ulaştırılmıyor tekrar, yoksa değeri hiç kimse tarafından mı anlaşılamıyor? Neden bir çaba sarf edilmez ki yeniden basılması, CD formatında piyasaya verilmesi için? Benim böyle bir çalışmam olacak, tanıtımlarla onu Billboard listelerinde falan bir numara yaparım. Müzik nedir, ne için yapılır..? Müzik dünyayı değiştirebilir. Eğer bir güzellik yaratılmışsa da onu kullanmak gerekir. Neden..?! Bekliyoruz sabırsızlıkla. Çünkü sabır taştı ve deniz oldu!!!

Not: Nükhet Duru'nun "IV" isimli bu albümü 1979 yılında plak formatında çıkmıştır. Albümün çıkışının 35. yıl şerefine CD formatında basılıp ders niteliğinde gelecek nesillere aktarılmasını çok isterdim.

http://www.youtube.com/watch?v=N6BRinPRjGk&list=PLh6kHAGn_FqGQeS3uyIrlB96aGTfZ2j_i

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder