12 Ağustos 2014 Salı

Hayvan katliamları insan katliamlarıyla aynı değerlendirilmeli

İstanbul'da bir seri kedi katili yakalanmış. Bir insanın kedi öldürmesi için haklı bir gerekçesi olamaz. Ancak psikolojik bir denge bozukluğunun olması gerekir ve müdahalelik bir durumdur kendinden güçsüz bir varlığı katletmek. Güç yeterliliğinde bulunanlara karşı her halükarda müdahale edilmesi gerekir zaten dengede bozukluk olma ihtimali çok yüksek olduğu için. Çünkü bir insan, sevgisini vereceği yerde şiddete başvuruyorsa, bu sağlıklı olunmadığının göstergesidir.

Peki bu problemli kişiliklerin cinayet işlemelerini normal mi karşılamamız gerekiyor; kesinlikle hayır. Bu problemli kişiliklerin çevreye zarar veren cani davranışları ehliyetsizliklerinden olduğu için tam kasdi olmayabilir ama bu olumsuzluklara sebep olan yasaların gevşekliği ve toplumun doğaya, çevreye karşı duyarsızlığı, önlem alıcı programların yapılmaması değil midir? Kaç kişide hayvana saygı vardır, yasalar hangi ölçüde hayvanları korumaktadır?

Canlıların can güvenliklerinin olmaması yasal ve toplumsal bir sorundur. Üst yöneticilerin çevre ve can duyarlılıklarının yetersiz oluşu ve tür ayrımcılığı sebep olmaktadır aslında çevrenin katledilmesine. Çevre derken yazımın ana konusu olan kedilerin de dahil olduğu tüm doğayı kasdediyorum.

Sokakta kediler-köpekler falan belediyeler tarafından toplanıyor ya, bu uygulama kediler-köpekler düşünüldüğü için mi; koskoca bir hayır. Sadece insanlara göre bir düzen oluşturulmak istendiği için. Seçimler yapılıyor, poilitikalar yapılıyor, ne için; sadece insan türü için.

Sanki dünya sadece onların-insanların. Oysa bir bilseler doğanın zincirinin sadece tek bir halkası olduklarını... Diğer halkalardan birinin olmamasıyla kendilerinin de olmayacağını bir bilseler. İnsanlar egoları için kendi hayatlarını mahvettiklerini bir anlayabilseler...

Hayvan katliamları haber olmaktan öteye taşınmalıdır artık insanlığın olduğu bir dünyada. İnsanlar sadece kendileri için değil, tüm doğa için politika yapmalıdır. Yoksa hiçbir insani sonuca ulaşamayız. Gerçek insanlık bir hayvanı ve en ötekini sevmekle başlayacak ve tabi onu sevsek de, sevmesek de korumakla, koruma bilinciyle başlayacaktır. Yoksa demokrasi sadece lafta kalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder